Jakub Konečný
23. března 2012 • 14:45

Kladivo na Slavii. Sparta věří, že Kweuke v derby nevypne

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bum, bum, bum. Sparťanský golem Leonard Kweuke se v lize prosazuje se zlověstnou pravidelností, trefil se v každém z posledních tří zápasů. A Slavia ví, že pokud letenský buchar udeří také zítra, bude zle.



Sparťanský kouč Martin Hašek má pro slávisty před očekávaným derby dvě zprávy. Špatnou - a ještě horší. „Leova výkonnost stoupá,“ tvrdí Hašek. A rychle dodává: „Ale má ještě spoustu předpokladů pro to, aby hrál lépe.“ Brr, to zní skoro výhružně...

Slavia přitom už s Leonardem Kweukem jednou špatnou zkušenost loni v dubnu, tedy skoro přesně před rokem, udělala. Bylo to, jako když boxer welterové kategorie narazí na těžkou váhu.

Hosté si na Letné dovolovali, měli i první šanci. Jenže pak do toho praštil Kweuke a slepenými góly v desáté a dvanácté minutě uštědřil červenobílým dva direkty, z nichž se už nevzpamatovali.

Může se podobný scénář zítra v Edenu opakovat? Vyloučené to není, Kweuke je znovu zbraní hromadného ničení. Po bídném závěru podzimu, který poznamenalo vleklé zranění, prožívá svou renesanci.

Jako by v něm jarní sluneční paprsky aktivovaly schopnosti a síly, které dosud zůstávaly skryty. Jeho aktuální bilance v lize je báječná. Trefil se už třikrát za sebou - proti Plzni, Žižkovu i Ostravě.

Oslavy domácích fotbalistů
Oslavy domácích fotbalistů

„Je to hodně silný a kvalitní hráč. Jeden z nejnebezpečnějších útočníků v lize,“ říká na jeho adresu slávistický stoper Martin Latka, který bude mít v sobotu s robustním Afričanem tu čest asi nejvíc.

Kweuke v této sezoně zaznamenal zatím osm gólů, v tomto ohledu nemá ve Spartě konkurenci. V souboji o titul to ovšem není zrovna příznivá okolnost, vždyť Liberec disponuje hned třemi fotbalisty, kteří skórovali víckrát. Plyne z toho, že Sparta je na Kweukem závislá. A že by potřebovala, aby se prosazoval ještě výrazněji.

„Čekal jsem, že Leo bude mít na svém kontě víc branek,“ souhlasí bývalý letenský GSM Jozef Chovanec. „Umístění v žebříčku kanonýrů je pro něj důležité, potřebuje být co nejvýš.“

Důvod je jednoduchý, sám hráč se nijak netají tím, že Letná je pro něj jen přestupní stanicí za lukrativnějším angažmá. A dobře ví, že cestu k pohádkové smlouvě mu mohou vydláždit jen góly. Spousta gólů.

Proto každý zásah slaví, jako by právě rozhodl finále mistrovství světa. Někdy si navíc na hřišti počíná až příliš egoisticky.

„Jsou chvíle, kdy se mu tam vkrádá prvek sobectví,“ připouští Hašek. „Ale to je u útočníků normální.“ Víc problémů má realizační tým Sparty s tím, jak Kweuke plní své povinnosti v nové organizaci hry.

I on se musí zapojovat do kolektivního bránění - a zatím v tom má velké rezervy. Zčásti je to pochopitelné, vzhledem ke své figuře nikdy nevydrží napadat rozehrávku soupeře od první do poslední minuty. Rezignovat na nepříjemné úkoly však úplně nesmí.

Když se v posledním utkání s Baníkem nechal metrák vážící forvard už poněkolikáté předskočit ostravským obráncem, vystartoval generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík až k postranní čáře, aby ho za jeho lenost od plic vyplísnil.

„Leo má někdy tendence vypnout,“ uznává Hašek. „Také mnozí jiní hráči si chtějí během zápasu orazit, ale v Leově případě to není prodleva, ale přímo krátká přestávka.“

Sparta tak bude doufat, že Kweuke v Edenu nevypne. Samozřejmě při hře.

Hlavně však ani svou gólovou sérii.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud