Jakub Konečný
18. dubna 2013 • 16:02

Kweuke střílí góly, hrát bude konkurent. Číslem jedna zůstane Lafata

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

VELKÉ SROVNÁNÍ | Jeho osud je dán. Olomouckou obranu sice v úterní odvetě čtvrtfinále Poháru České pošty rozmetal dvěma gólovými šrapnely, jenže příště se Leonard Kweuke stejně vrátí zase mezi náhradníky. V základní sestavě Sparty v sobotním ligovém šlágru na Bazalech (20.15, ČT sport) bude opět David Lafata, který je kompatibilnější s ideálním stylem hry letenského týmu.



Pokud se kdysi Petr Švancara přirovnal k mercedesu, mohl by si dnes Leonard Kweuke připadat jako rolls-royce. Kamerunský reprezentant by byl zřejmě v ostatních patnácti ligových klubech útočníkem číslo jedna.

Jenže ve Spartě musí snášet roli exkluzivního náhradníka – a nic na tom nezmění ani gólová show, kterou předvedl v druhém čtvrtfinálovém utkání domácího poháru s Olomoucí. Kweuke dvěma pohotovými zásahy zajistil domácím výhru 4:2 a diváci ho při střídání odměnili bouřlivými ovacemi, nicméně svou nevděčnou pozici si svým úterním vystoupením paradoxně ještě více upevnil.

„Sami jste viděli, že náš herní projev s Leem, nebo s Davidem Lafatou je trochu jiný,“ uvedl po výhře 4:2 letenský kouč Vítězslav Lavička. „Jeho styl je prostě odlišný od toho, co praktikuje David Lafata a jak si naše hra v posledních zápasech sedla.“

Brankář Olomouce Martin Blaha a útočník Sparty Léonard Kweuke.Foto ČTK

Z trenérových slov jednoznačně vyplývá, že v konkurzu dvou špičkových útočníků nejde ani tak o góly, jako o vliv dvou špičkových forvardů na hru celého týmu.

Pro laika to může znít až nepochopitelně, ale Lavičku spíš zajímá, jak se Kweuke a Lafata chovají mimo pokutové území než přímo v něm.

A v tom je mezi oběma konkurenty zásadní rozdíl, který se dá zjednodušit do následujícího postřehu – zatímco Lafata běhá, aby umožnil vznik gólových situací pro spoluhráče, Kweuke rozhýbe své metrákové tělo, jen když cítí, že může vstřelit branku sám.

Během svého působení ve Spartě čelí africký kolos neustále výtkám, že s ním nemůže tým praktikovat vysoký presink, což je přitom hlavní rys současné hry Sparty. Stačí připomenout její druhý gól ze sobotního derby se Slavií – vstřelil jej Václav Kadlec a asistence nesla podpis Josefa Hušbauera, jenže na začátku celé akce bylo Lafatovo příkladné zapojení do napadání soupeřovy nešikovné rozehrávky.

Kweuke zůstane krizovým náhradníkem

I proto o něj trenér Lavička vytrvale půl roku stál, i proto za něj Sparta zaplatila v zimě Jablonci hříšných dvacet milionů korun. Reprezentační útočník se navíc pilně podílí i na rozehrávce při zakládání útočných akcí, je elementem, který změnil někdy statickou hru rudých na dynamickou.

Dokud tohle Kweuke nepochopí, je odsouzen k roli krizového náhradníka, který se na hřiště dřív než pár minut před koncem dostane pouze v případě, když bude tým v bryndě.

Teď Praze vládneme my, vzkazují do Edenu sparťané Václav Kadlec a David Lafata.Foto sparta.cz

„Je dobré mít v zásobě různé typy útočníků a v případě potřeby je využít,“ glosuje to Lavička.

V základní sestavě nastoupil Kweuke společně s Lafatou jen dvakrát – v Českých Budějovicích, kde Sparta zvítězila 2:0, a doma s Jabloncem (2:2).

Umožnily to však i Hušbauerovy zdravotní problémy. Univerzální středopolař se posléze dokázal vrátit ve velké formě a patří k hlavním strůjcům vzestupu týmu, jenž v posledních týdnech spolehlivě drtí konkurenci.

Hušbauer je v rozestavení 4 – 3 - 3 klíčovým mužem zálohy, útok tvoří při optimálním stavu vedle Lafaty rychlá křídla Václav Kadlec a Ladislav Krejčí, tedy tři členové českého národního týmu. Na Kweukeho při této konstelaci zkrátka nezbývá místo.

LEONARD KWEUKE (25) DAVID LAFATA (31)
11 SOUTĚŽNÍ ZÁPASY NA JAŘE 10
365 ODEHRANÉ MINUTY 840
3 VSTŘELENÉ GÓLY 4
4 ASISTENCE 2
7 PŘÍNOS PRO TÝM 9
O Leonarda Kweukeho se může tým opřít, pokud je třeba zjednodušit hru nakopávanými balony. Jenže s Davidem Lafatou se k nim vůbec nemusí uchylovat, protože pomůže s rozehrávkou.
8 PRODUKTIVITA 8
V tomto kritériu patří oba v rámci Gambrinus ligy mezi absolutní špičku. Kdyby dávali a připravovali ještě o něco víc gólů, vydělávali by si už dávno v nějakém zahraničním klubu.
6 DEFENZIVA 9
Zatímco na kamerunského obra je spoleh pouze při obranných standardních situacích, jeho český konkurent je spouštěčem vysokého presinku a kolikrát se ve hře vrátí i před vlastní pokutové území.
9 ODOLNOST V SOUBOJÍCH 7
David Lafata skončil během derby několikrát na zemi, dostal opakovaně naloženo. To se Leonardovi Kweukemu nestává. Balon udrží i se dvěma protihráči na zádech a rány spíš rozdává.
7 RYCHLOST 5
Síla Davida Lafaty tkví ve skvělém výběru místa, zato do sprinterských soubojů se raději nepouští. Naopak Leonard Kweuke má přihrávky do prostoru rád, když se rozběhne, je těžko k zastavení.
7,4 CELKOVÝ PRŮMĚR 7,6

Obránce Olomouce Aleš Škerle (vlevo) a útočník Sparty Léonard Kweuke.
Obránce Olomouce Aleš Škerle (vlevo) a útočník Sparty Léonard Kweuke.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud