Karel Häring
17. června 2014 • 15:58

Mladí a hladoví Nizozemci míří vysoko. Čím demolují soupeře?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIO DE JANEIRA | Jsou rychlí a produktivní, i proto zdemolovali Španělsko. Jsou mladí a talentovaní, i proto mají velký hlad po úspěchu. A jsou v pohodě. I proto, že Louis van Gaal, trenér s pověstí diktátora, povolí hráčům setkání s rodinami i v den zápasu. Vítejte ve světě Nizozemska, týmu, na který dohlíží během šampionátu samotný Kristus.



Když odjížděli do Brazílie, nepanovala prý v Nizozemsku velká očekávání, ale triumfální odveta za prohrané finále z MS 2010 přidala hodně optimismu fanoušků „oranjes“, které tak nadchla výhra nad Španělskem, že i po zápase narůstal počet diváků u obrazovek, aby v rámci pozápasového studia znovu a znovu prožívali tu nádheru.

Oranžová armáda generála Louise van Gaala se nyní ocitá v opačné situaci než před zahajovacím duelem. Zařadila se do širšího okruhu favoritů a svou roli musí potvrdit ve středu v Porto Alegre proti Austrálii. Ale kouč prý nedovolí, aby ztratili pokoru.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Nizozemci v minulosti řešívali problémy uvnitř týmu, tohle se však (zatím) netýká současné reprezentace. „Je tady lepší atmosféra než třeba před dvěma lety na EURO. Tehdy měli Van der Vaart a Huntelaar za sebou skvělou sezonu a byli naštvaní, když nehráli v základu. Teď je to jiné, každý zná svou roli,“ říká novinář Willem Vissers.

Sedí s spolu s ostatními žurnalisty na tribuně stadionu Flamenga, jednoho z nejpopulárnějších klubů v Rio de Janeiru. Je to stárnoucí stánek s oprýskanou omítkou, ale zvenčí nechybí červenočerné pruhy klubových barev podél obvodu zdí.

Navenek prostší vybavení ale vynahrazují jiné věci. Jednak špičkové připravený trávník. A pak, to okolí… Za plotem obehnaným neprůhlednou plachtou se vypíná jeden z kopců, tak typických pro celé Rio. A na levé straně je vidět Corcovado. Z jeho vrcholu (ve výšce 710 metrů) shlíží na město s rozpaženýma rukama socha Krista Vykupitele. Z pohledu tréninkového hřiště je natočená doleva, i tak ale vypadá celá scenérie impozantně.

Při tréninku si však nadpozemského dohledu nikdo nevšímá. Jede se naplno. Van Gaal sleduje jedno z cvičení na čáře poblíž branky, na níž pilují střelbu. Jeho asistent Patrick Kluivert, bývalý slavný útočník, rozehrává míče, Robin van Persie, Wesley Sneijder a další zakončují. „Óóóó,“ prohodí uznale, když forvard Manchesteru United uklidí míč přesně k tyči.

Fotbalisté Nizozemska během přípravy na šampionátu v Brazílii
Fotbalisté Nizozemska během přípravy na šampionátu v Brazílii

Rodiny na hotelu ještě čtyři hodiny před zápasem

Není to poprvé, co na tomto místě Nizozemci trénují. Když před třemi lety, ještě pod trenérem Bertem van Marwijkem, přijeli po sezoně do Brazílie na miniturné, ubytovali se ve stejném hotelu a trénovali na Flamengu. „Hřiště bylo horší než teď, ale jim se už tehdy líbilo to místo. Mohli chodit na pláž, zahrát si footvolley s místními. Je to pro ně lepší než být někde zavřený stranou od lidí,“ vysvětluje Vissers.

Arjen Robben vstřelil v utkání také dvě branky.Foto EPA

Van Gaal má v hráče důvěru, že toho nezneužijí. Na pomoc má v kabině trio zkušených borců a lídrů, Arjena Robbena, Robina van Persieho a Dirka Kuijta. Vědí, co si mohou dovolit.

I proto jim kouč, který má jinak pověst velmi přísného muže, povolil návštěvu manželek s rodinami v den zápasu. A loučili se prý teprve čtyři hodiny před výkopem.

„Věřím v myšlenku kompletního člověka. A to, jak se hráči cítí, je ovlivněno jejich okolím. Proto jsem partnerkám a dětem dovolil, aby v den zápasu přišly do hotelu. Hráčům to udělalo radost,“ vysvětloval Van Gaal další z netradičních tahů. Ten první se týkal taktiky, kdy se rozhodl před Španělskem změnit zaběhnuté rozestavení 4-3-3.

Proti úřadujícím mistrům světa a Evropy to zabralo skvěle, „oranjes“ vyhráli 5:1, což v jejich zemi vyvolalo euforii. Utkání podle Visserse vidělo 8,2 milionu diváků a sledovanost prý kulminovala po utkání, kdy obvykle klesá. Jenže každý chtěl vidět úžasné představení ještě jednou při rozborech.

Další možnosti budou mít ve středu proti Austrálii. Že by jim narostlo sebevědomí až příliš? To prý Van Gaal nepřipustí.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud