Michal Koštuřík
28. června 2014 • 04:30

Lička: Argentina? Nemám z ní dobrý pocit, tři útočníci nebrání!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jeden z jeho favoritů na titul. Jenže až ve třetím utkání Argentinci ukázali Verneru Ličkovi, že by mohli vystoupat na vrchol. Po výhře Jihoameričanů nad Nigérií získal zkušený kouč pocit, že si mužstvo kolem génia Lionela Messiho sedá. Je nejvyšší čas. „Už jsem viděl ve hře automatizmy,“ prohlásil předseda Unie českých trenérů a expert deníku Sport pro MS.



Zápasy Argentiny na světovém šampionátu Verner Lička pozorně sleduje. Podle něj trenér Alejandro Sabella přizpůsobil hru a rozestavení kapitánovi Lionelu Messimu. „Je to systém, který mu vyhovuje, ale na hrotu bych radši viděl Lavezziho než Agüera (zranil se a už na MS zřejmě nenastoupí – pozn. red.) či Higuaína,“ říká bývalý reprezentant, jeden z expertů deníku Sport pro MS v Brazílii.

Co říkáte na výkony Argentiny?
Před turnajem jsem měl pět favoritů, z nichž dva už jsou mimo hru. Vypadly mi Španělsko s Itálií a zbyly Brazílie, Německo a právě Argentina. Z jejího prvního zápasu s Bosnou jsem ale neměl vůbec dobrý pocit. A ani z druhého proti Íránu. Proti Nigérii se už hra změnila k lepšímu. Nevím, zda to bylo tím, že Argentina už měla zajištěný postup a mohla hrát v klidu. Anebo jí vyhovovalo, že soupeř hraje otevřenější fotbal. Každopádně se mi výkon líbil mnohem víc, ve hře už jsem viděl automatizmy. Zdá se, že si to začalo sedat. V osmifinále je Argentina jasný favorit, švýcarský styl jí bude vyhovovat. Nebude proti ní stát čistě švýcarský tým, je v něm zastoupena i latinská rasa. Proto očekávám otevřený zápas, ve kterém padne víc branek.

Je správné, že kouč Sabella sází na rozestavení 4 – 3 – 3?
Tento systém vyhovuje Messimu, je vyloženě postavený pro něj. V záloze je jeden defenzivní hráč, jako spojka mezi obranou a středovou řadou, a dva herní. Před nimi se pohybuje toulající se Messi, vyloženě volný hráč. Před ním pak jsou dva útočníci. Celkově je to velmi silný tým s nadstandardními výkony Messiho a Di Marii. Na Messim je mužstvo hodně závislé.

Kde vidíte slabiny?
Když máte na hřišti Agüera, Higuaína a Messiho, znamená to, že tři hráči v podstatě nebrání. A to je příliš. Myslím, že Argentina je silnější s Lavezzim, který je agresivní, přímočarý. A i po ztrátě míče se o něj zajímá, dokáže vyplnit prostor a napadat. Tohle ti tři nedělají. U evropských celků to nevidíte, tam má každý útočník také defenzivní úkoly a musí si je plnit. Agüero s Higuaínem jsou ze svých klubů zvyklí na výraznější postavení. Jsou víc u míče, pokaždé nastupují v základní sestavě. Tam jsou stěžejní hráči, jenže v reprezentaci je Messi a oni mají v týmu jinou úlohu. Musí se s tím popasovat.

Obrana taky nevypadá nejpevněji…
To je dlouhodobý problém Argentiny. Systém je uzpůsobený Messimu, který je do defenzivy velmi špatný. Svého času bránil fantasticky, ale teď se soustředí vyloženě na ofenzivní fázi. V rozestavení 4 - 3 - 3 nestíhají hráči obsazovat krajní beky soupeře, což druhá strana samozřejmě ví a postaví na tom svůj taktický plán. Podle mě si ale Argentinci nedělají z obrany těžkou hlavu. Spoléhají na to, že to nějak ubrání a zvládnou zápas díky své ofenzivní kvalitě. Jejich chápání fotbalu je zkrátka takové.

Messi vstřelil tři ze čtyř gólů na turnaji zpoza šestnáctky. To se mu v Barceloně až tak často nedaří. Čím to je?
V klubu je hrotovým útočníkem, nezúčastňuje se přípravné fáze akcí. Neřeší, co se děje ve středu hřiště a soustředí se na zakončení. Tady má před sebou ještě dva spoluhráče, dostává se tudíž víc do prostoru mezi zálohou a útokem. Všimněte si, že střílí góly ze šestnácti až dvaceti metrů. To je pro něj úplně ideální vzdálenost. Využívá křoví, které před ním vytváří další hráči a díky své skvělé kopací technice dokáže dát zpoza šestnáctky gól. Ze hry i z přímáku. V reprezentaci má prostě jinou roli než v Barceloně. Tady je spasitel, vůdce, zakončovatel. V klubu je Messi hvězdou týmu.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud