30. června 2014 • 01:00

Řecký beton povolil, Kostarika vydřela čtvrtfinále MS v penaltách

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Kostariky poprvé v historii postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. V osmifinále v Recife porazili Řecko až na penalty 5:3, když i po prodloužení skončil zápas 1:1. Skóre otevřel v 52. minutě Ruíz, ale v první minutě nastavení v přesilovce po vyloučení Duarteho z 66. minuty srovnal Papastathopulos. V rozstřelu jako jediný selhal zkušený řecký útočník Gekas. Kostarika se ve čtvrtfinále utká v sobotu s Nizozemskem.



Do řecké branky se vrátil uzdravený Karzenis, dlouho ale neměl žádnou práci. Kostaričané v základní skupině porazili někdejší světové šampiony Uruguayce s Italy a neprohráli ani s Anglií, proti Řecku ale byli poloviční. Role mírných favoritů jim nesvědčila a překonat precizní soupeřovu obranu pro ně bylo dlouho neřešitelným problémem.

Řekové byli přímočařejší, přestříleli v úvodním dějství soupeře 7:2 a v 37. minutě zničehonic málem otevřeli skóre. Cholevas našel povedeným centrem nabíhajícího Salpingidise, jeho střelu z voleje směřující do sítě ale zneškodnil nohou brankář Navas, který ve skupině jen jednou inkasoval.

Oscar Duarte hloupě fauloval a po druhé žluté kartě byl vyloučenFoto Reuters

Kostarika v ofenzivě téměř 52 minut nic nepředvedla, pak ale náhle udeřila. Bolaňos našel přízemním centrem kapitána Ruíze a autor vítězné branky z duelu s Itálií pomalou střelou placírkou zaskočil Karzenise. Kostarika skórovala z první rány na branku v utkání. Kapitáni dali v Brazílii už devatenáct gólů, což je nový rekord MS.

Za dvě minuty mohlo být s mistry Evropy z roku 2004 ještě hůř, kdyby sudí odpískal penaltu po Torosidisově ruce. Řekům svitla naděje v 66. minutě, kdy Duarte fauloval Cholevase a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Šlo o první kostarickou červenou kartu na světových šampionátech.

Kouč Santos poslal na hřiště další dva hrotové útočníky a Řekové opět udeřili v nastavení, v němž v minulém duelu díky penaltě slavili postup. Papastathopulos se prosadil dorážkou o zem a v pravý čas se dočkal prvního reprezentačního gólu. Dal 145. branku na brazilském turnaji, což je stejně jako za celé MS před čtyřmi lety.

Santosovi svěřenci dokonce mohli ještě v normální hrací době otočit stav, gólman Navas ale hlavičku vyškrábl nad. V prodloužení Kostaričanům docházely síly, řeckou převahu však obětavostí přestáli a v závěru je podržel Navas proti Mitrogluovi.

Oba celky na světovém šampionátu došly až k penaltám poprvé, ale ukázaly mnohem pevnější nervy než Brazilci s Chilany při rozstřelu sobotního zápasu. Až ve čtvrté sérii chytil Gekasovi střelu Navas a postup zpečetil Umaňa. Kostarika vylepšila maximum z roku 1990, kdy v osmifinále podlehla československému týmu 1:4, a zařídila, že si středoamerický celek poprvé od roku 2002 zahraje čtvrtfinále MS.

MATCH OVERVIEW LEGACY
29. 6. • 22:00
Kostarika
Kostarika
1:1
ONLINE
29. června
22:00
Řecko
Řecko
Góly

Domácí: 52. Ruiz, . Umaña

Hosté: 90+1. Papastathopulos

Sestavy

Domácí: Navas – Gamboa (76. Acosta), Duarte, González, Umaña, Díaz – Ruiz (C), Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaños (83. Brenes) – Campbell.

Hosté: Karnezis – Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Holebas – Salpingidis (69. Gekas), Maniatis (77. Katsuranis), Karagunis (C), Samaris (58. Mitroglu), Christodulopulos – Samaras.

Náhradníci

Domácí: Pemberton, Cambronero, Acosta, Mora, Francis, Miller, Barrantes, Granados, Calvo, Cubero, Ureña, Brenes

Hosté: Glykos, Kapino, Tzavellas, Moras, Vyntra, Tziolis, Fetfatzidis, Katsuranis, Tachtsidis, Mitroglu, Gekas

Karty

Domácí: Duarte, Tejeda, Granados, Duarte (č), Ruiz, Navas

Hosté: Samaris, Manolas

Rozhodčí

Williams (Austrálie) – Cream (Austrálie), Anaz (Austrálie)

Stadion

Arena Pernambuco, Recife

Návštěva

41 242 diváků

Brankář Keilor Navas míč pouze vyrazil a Sokratis Papastathopoulos měl už jednoduchou práci
Brankář Keilor Navas míč pouze vyrazil a Sokratis Papastathopoulos měl už jednoduchou práci

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud