Ondřej Škvor
9. července 2014 • 19:35

Hledá se Van Persie. Proč se na MS trápí nizozemský kanonýr?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ARGENTINA - NIZOZEMSKO 22:00 ONLINE | Po dvou zápasech to skoro vypadalo, že mistrovství světa s předstihem zná svého nejlepšího střelce. Nizozemský útočník Robin van Persie šířil mezi soupeři strach. Jenže po dvou utkáních play off ho šíří ve své zemi. Nizozemsko se před semifnále s Argentinou ptá: Proč najednou hraje špatně?



Třicetiletý kapitán Robin Van Persie běžně vyniká především v jedné věci. Dává góly, a to se spolehlivou pravidelností. Žádná velká kouzla, ale když je šance, rána letí k tyči nebo pod víko. Bum, a je to gól. Jenže tohle už navzdory mnoha šancím dva zápasy neplatí.

ONLINE: Nizozemsko - Argentina (22:00) ZDE »

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 7. • 22:00
Nizozemsko
Nizozemsko
0:0
ONLINE
9. července
22:00
Argentina
Argentina
Góly

Domácí:

Hosté: . Rodríguez

Sestavy

Domácí: Cillessen – Vlaar, De Vrij, Martins Indi (46. Janmaat) – Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, de Jong (62. Clasie), Blind – Robben (C), van Persie (C) (96. Huntelaar).

Hosté: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Pérez (81. Palacio) – Higuaín (82. Agüero), Messi (C), Lavezzi (101. Rodríguez).

Náhradníci

Domácí: Vorm, Krul, Janmaat, Verhaegh, Veltman, Kongolo, de Guzmán, Clasie, Lens, Huntelaar, Depay

Hosté: Orión, Andújar, Campagnaro, Fernández, Basanta, Fernández, Álvarez, Gago, Rodríguez, Palacio, Agüero

Karty

Domácí: Martins Indi, Huntelaar

Hosté: Demichelis

Rozhodčí

Çakιr – Duran, Ongun (vš. TUR)

Stadion

Arena Corinthians, São Paulo, Brazílie

Běží čtvrtfinálové prodloužení proti Kostarice. Na brankové čáře stojí samotinký obránce, na rohu malého vápna Van Persie s balonem. Kam letí střela? Do obránce, neomylně… To se samosebou může stát, jenže v tu chvíli to je snad osmá slušná či velká šance, kterou vyhlášený kanonýr v play off zahazuje.

„Moje zaváhání nás mohla vyjít pořádně draho. Navíc při druhé střele, kdy hráč stojící na čáře vyrazil míč z branky, to bylo už pořádně bizarní,“ uznává.

A zase jedno jenže – nejde jenom o zahazování šancí. Robben se také trefil naposledy proti Austrálii, ovšem herně zcela dominuje. Zato Van Persie se připomněl více opakovaným lapením v ofsajdu, špatným zpracováním, nepovedenými kličkami, mdlým pohybem. Možná bychom si toho nevšimli, pokud by i přes tyto nedostatky dal během play off branku. Takto ovšem o to více vyčnívají. Čím to?

„Holanďani na turnaji často mění rozestavení a taktiku. Možná mu ty změny nevyhovují. Každopádně jeho forma šla dolů, s tím souhlasím,“ přitakává trenér Stanislav Levý.

Nabízí se i další vysvětlení.

1. Fyzický problém. Van Persie měl během jara dvě pauzy, nemusí se nacházet v dobré kondici. Postavu má sice ideální (183 cm/69 kg), ale brazilské horko mu nepřidá.

2. Je to hráč do posledních dvaceti metrů, spíš do kombinace. Potřebuje mít čas. Nizozemsko často podniká rychlé výpady, tahle bum bum hra mu nesedí.

3. Útočné akce Nizozemska táhne především fantastický Robben, který buď vystřelí sám, nebo někde na hranici šestnáctky nahraje doplňujícímu hráči ze zálohy. Van Persie se tak dostává méně do finální kombinace. „Přes to všechno v základu bude. Van Gaal ho sedět nenechá,“ míní Levý.

Je to velmi pravděpodobné, i když na lavičce je připravený a natěšený Klaas-Jan Huntelaar. Nizozemsko proti Argentině ovšem potřebuje starého Van Persieho – toho, co střílí góly. Bude to opravdu těžké, protože ve vyřazovací části, tedy ve chvíli, kdy Nizozemec přestal góly střílet, přestala je Argentina dostávat.

Robin van Persie podal mizerný výkon a byl kritizován.
Robin van Persie podal mizerný výkon a byl kritizován.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Robin van Persie na MS
Základní skupina   Play off
2 Zápasy 2
166 Minuty 196
3 Góly 0
65 Nejvíce minut bez gólu 196
8 Střely na branku 6
0 Asistence 0
6 Fauly 6

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud