Jonáš Bartoš
6. září 2011 • 04:59

Druláka naštvala Šmicrova odveta: Takový smrad mě nemá co kritizovat

Vstoupit do diskuse
62
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Vladimír Šmicer by Radka Druláka v nadsázce poslal do kriminálu a stydí se za to, že s ním kdysi seděl ve společné šatně. Někdejší kanonýr Drnovic si však dál stojí za svým. "Co jsem řekl špatně? Když někdo neumí přijmout kritiku, nemá ve vedení fotbalu co dělat," reaguje Drulák poté, co jeho slova na adresu české reprezentace vyvolala silný odpor u manažera národního týmu.



Fanoušci s jeho hodnocením výkonu národního týmu ve Skotsku vesměs souhlasí, u vedení českého fotbalu se však se zlou potázal.

"Dokud je kritika únosná, je to v pořádku. Co ale prohlásil Radek Drulák, to je skoro na kriminál," vyjádřil se Vladimír Šmicer v nedělním pořadu ČT Studio fotbal - Dohráno.

"To, že něco kdokázal, ho ještě neopravňuje k tomu, aby říkal takové věci," reaguje v telefonickém rozhovoru pro iSport.cz Radek Drulák.

Proč podle vás mluvil Vladimír Šmicer tímto způsobem?
"Šmicer tak reaguje proto, že má hlavu na špalku, že se Bílka zastal. Jestli se mu naše hra líbí, tak ať se mu líbí. Já mu to neberu. Já jsem na webu viděl jiné ohlasy k utkání, které mi víceméně dávají za pravdu. Jestliže dokáže Šmicer lhát sám sobě, tak ať si lže, mně je to jedno. Ať si vykládá, co chce."

Prý se stydí za to, že s vámi hrál fotbal.

"To opravdu řekl? Jestliže se stydí, ať hraje fotbal s Láďou (Vízkem). Můžou se tam pusinkovat, ať si vezmou růžový šatičky a bude to. Když takhle hloupě reaguje... Přitom možná kdyby nebyl Vízkův zeť, tak by ani v nároďáku předtím nebyl. Co si budeme namlouvat. Že se z něj stal trošku fotbalista, to až časem. Navíc by si měl uvědomit, že je o pár desítek let mladší a podle toho by se měl chovat. Jestliže je nějaký činovník sportovního svazu, musí ustát i kritiku."

Je taková kritika podle vás na místě?
"Mě by zajímalo, co bude Šmicer dělat, pakliže nepostoupíme na mistrovství Evropy. Což mě bude strašně vadit. Jestli splní to, co říkal, tedy že odejde. Tak ať jde do pr***e hned, když se mu to nelíbí. Co mu na to mám říct? Když neumí přijmout oprávněnou kritiku, byť tvrdou, tak ať to nedělá."

Radost českých fotbalistů z vyrovnání
Radost českých fotbalistů z vyrovnání

Opravdu?
"V těch funkcích, co jsou, to není funkce na dva tři roky, jako Hašek. To jsou pánové, kteří se tam slezli a jeden je vděčný někomu jinému. Všichni jsme podporovali Haška, já sám taky. Velice mě zklamal, až bych řekl nasr** tím, co provedl s českým fotbalem. To, že si tam natahal Bílka, Šmicra a takovýhle, to je bratříčkování. Támhle hrají fotbálek, támhle si jdou zahrát golfík. Proti sobě neřeknou křivého slova, to nejde. Vždycky musí být nějaká oponentura. A oni nesnáší oponenturu."

Což se projevilo i v reakci na vaše slova...
"Samozřejmě svůj názor mít může, ať ho má. Ale ať nemluví o kriminále, já taky nemluvím o jiných věcech. Ať drží hubu, je ještě sopel podle mě. Ať se podle toho chová. Jestli by si hráči měli zasloužit nějaké vavříny, my starší bychom si je měli zasloužit taky. A ne být kritizovaní od takhle mladýho smrada, jako je Šmicer."

Přeci jen ale Šmicer jako hráč ve fotbale něco dokázal...

"Ať si uvědomí, kolik má roků. To, že něco kdokázal, ho ještě neopravňuje k tomu, aby říkal takové věci. Když se mu můj názor nelíbí, tak ať se mu nelíbí. Já nekritizuji jeho, já kritizuju český fotbal jako takový. Kdybychom se všichni plácali po ramenou, tak budeme v pr***i a za chvilku budeme až za Madagaskarem. Když něco není v pořádku, musí se nad tím zamyslet i oni. A ne se pořád klepat po ramenou a říkat dobrý, dobrý."

Po zápase byl důvod k úsměvůmFoto Michal Beránek (Sport)


Vladimír Šmicer mluvil o tom, že v Česku chybí větší úcta k reprezentantům. Souhlasíte s tím?
"Úctu si jistě zaslouží. Ale musí si jí zasloužit něčím. Pakliže se dvanáct let postupovalo na mistrovství Evropy a světa, ti hráči úctu měli. Že si ji nabourali svým nevhodným chováním, to se teď veřejnosti strašně těžko vrací zpátky. Pakliže hrají fotbal-nefotbal, je to částečně vina hráčů, ale největší podíl na tom má trenér. Ten určuje taktiku, staví jedenáctku. Pokud mu tu taktiku hráči neplní, pak na hřišti být nemůžou. A nemůžou si zasloužit nebo chtít, aby si jich někdo vážil."

Zmírnil byste svá slova k hodnocení utkání ve Skotsku?
"Co jsem řekl špatně? Má slova v podstatě potvrdil Nedvěd, že jsme hráli špatně. Co jsem řekl, za tím si stojím. Jestli si někdo myslí, že jsme hráli dobře, tak je na omylu. Podali jsme solidní výkon, to je všechno. Ale proti takovému soupeři, jako byli v sobotu Skoti, se mělo vyhrát. Jen si nalháváme do kapsy."

Těší vás, že s vámi lidé v hodnocení utkání souhlasí?
"Mě to vůbec netěší. Já bych je rád vychválil, rád bych je nekritizoval, rád bych neměl připomínky. Chtěl bych, aby byli tam, kde kdysi byl s nároďákem Karel Brückner. Tehdy v podstatě z bezejmenných fotbalistů udělal hvězdy. Tohle ať si tihle Šmicrové a další uvědomí. Že sami se fotbalisté neudělají. Když někdo není schopný přijmout kritiku, pak je nafrněnej, což je špatně."

Proč ostatní mluvili o poznání smířlivěji?
"Já nemám potřebu a důležitost se s nikým bratříčkovat. Já nejsem ničím zavázanej, tím pádem to, co jsem dělal už jako hráč, budu říkat i teď jako padesátník. Já po nikom nic nechci. Řeknu si svůj názor. Buď za tím někdo stojí, nebo nestojí. Mně je to fuk. Ale pořád je to můj názor, za tím jsem si vždycky stál a budu stát."

Vstoupit do diskuse
62

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud