11. června 2016 • 08:30

Nová hvězda Francie Payet: Před rokem bych nevěřil, že tady budu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové mistrovství Evropy sotva začalo a už má svou první hvězdu. Stal se jí francouzský křídelní hráč Dimitri Payet, který v závěru zahajovacího utkání vystřelil výhru 2:1 nad Rumunskem. Předtím navíc přihrál na úvodní gól, byl proto po zásluze zvolen hráčem utkání.



Záložníkovi West Hamu United je sice už 29 let, ale do pátku patřil spíše k méně známějším hráčům francouzského týmu. Jenže proti Rumunsku všechny hvězdy předčil. V utkání vytvořil pro sebe či spoluhráče hned osm gólových šancí, a když v nastavení střídal, celý stadion Stade de France mu tleskal ve stoje. Payet se neubránil slzám dojetí.

"Ještě před rokem bych nevěřil, že tady vůbec budu. A kdyby mi někdo vyprávěl, že dnešní večer dopadne takhle, také bych tomu nevěřil. Za vším stojí velká dřina. Proto jsem podlehl emocím," řekl Payet.

"Utkání nebylo snadné, bylo na nás vidět, že se bojíme, abychom neudělali chybu. Proti nám stál tým, který skvěle brání. Ale pomohli nám fanoušci. Máme tři body a to nám pomůže do dalších zápasů," dodal rodák z Réunionu, ostrova poblíž Madagaskaru.

VIDEO: Payet a jeho luxusní trefa

Emoce ho přemohly o to více, že před dvěma roky zažil v národním týmu velké zklamání. Tehdy neúspěšně bojoval o nominaci na mistrovství světa. Byl součástí týmu v závěru kvalifikace, ale do výběru pro šampionát se nedostal.

"Tehdy si myslel, že pojede, ale nejel. Svým výkonem proti Rumunsku ukázal, jak ho to tehdy bolelo. Chtěl prostě ukázat, že na to má. Chtěl neustále míč a byl skvělý. Jediný hráč sice nemůže vyhrát zápas, ale ta střela..., úplně mě to zvedlo z křesla," řekl pro BBC bývalý francouzský reprezentant Thierry Henry. "Tím, že se na konci rozbrečel, jen ukázal, jak moc touží hrát za Francii," dodal.

Právě Henry byl posledním francouzským hráčem, kterému se na ME povedlo v jednom utkání nasbírat gól a asistenci. Bylo to v roce 2000 proti České republice.

Záložník Francie Paul Pogba v akci
Záložník Francie Paul Pogba v akci

Payet má za sebou deset sezon ve francouzské lize, v níž hrál za Nantes, St. Etienne, Lille a Marseille. Opravdovou hvězdou se stává ale až nyní v anglické Premier League, kde ho dokonce sami fotbalisté zařadili do ideální sestavy celé uplynulé sezony. Celkem Payet v kariéře odehrál na klubové úrovni 396 zápasů a vstřelil 76 branek.

"Občas na něj bývám tvrdý, ale on je schopný mimořádných věcí. Má potenciál hrát ještě lépe, než předvedl dnes," dodal trenér Francie Didier Deschamps.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud