Ivana Jakoubková
19. června 2016 • 05:00

Kolik berou trenéři na EURO? Hodgson drtí Vrbu, Rus je bez platu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Angličan Roy Hodgson vydělává v přepočtu 118 milionů korun ročně a je nejlépe placeným ze všech čtyřiadvaceti trenérů na EURO. Pavlu Vrbovi patří v žebříčku až 18. příčka, jeho roční gáže činí necelých šest milionů korun. Řádka koučů se navíc potýká s tím, že berou výrazně méně než jejich svěřenci.



V GALERII SE PODÍVEJTE NA ŽEBŘÍČEK VŠECH PLATŮ TRENÉRŮ NA EURO:

24. MÍSTO: Leonid Sluckij (Rusko) - nemá stanovený plat
24. MÍSTO: Leonid Sluckij (Rusko) - nemá stanovený plat

Šest milionů korun ročně, půl melounu měsíčně? To vážně není špatný plat, řeklo by se. Gáže velitele českého národního týmu Pavla Vrby však bledne ve srovnání s osatními trenéry na probíhajícím evropském šampionátu fotbalistů.

Nejlépe placeným koučem je Angličan Roy Hodgson, kterému ročně na konto připluje v přepočtu 118 milionů korun. Ani druhý v pořadí, trenér Itálie Antonio Conte, na tom není se 106 miliony korun ročně nijak zle. Třetí Fatih Terim z Turecka už se musí spokojit s platem pod sto milionů, bere jich jedenadevadesát.

VŠE O FOTBALOVÉM EURO 2016 ČTĚTE ZDE >>>

Lépe než Vrba jsou na tom také německý trenér Maďarů Bernd Storck, Polák Adam Nawalka nebo chorvatský kouč Ante Čačič. Trenér Slováků Ján Kozák ovšem bere méně, jeho roční plat činí 4,6 milionu korun.

Trenér bez gáže

Útěchou jim může být, že mezi trenéry momentálně operujícími na francouzských stadionech je jeden, který nedostává vůbec žádný plat. Je jím kouč Ruska Leonid Sluckij, který současně působí jako lodivod CSKA Moskva a práci trenéra národního týmu vzal jako vedlejšák po odchodu Fabia Capella.

Ten byl mimochodem nejlépe placeným koučem (před Hodgsonem) na posledním mistrovství světa v Brazílii, Rusové mu platili přes 230 milionů korun, než jim došla trpělivost. Sluckij to po něm vzal zadarmo, má však slíbené bonusy, pokud se týmu bude dařit. A pokud Rusko, za výtržnosti fanoušků podmínečně vyloučené, bude vůbec moci na turnaji pokračovat.

Zdaleka ne každá národní federace je tak bohatá jako ta ruská nebo anglická, aby mohla štědře platit kouče. Platy reprezentačních trenérů nejsou vůbec tak vysoké jako na klubové úrovni. Proslýchá se, že Pep Guardiola si v Manchesteru City může přijít na 15 milionů liber, tedy víc než 500 milionů korun ročně!

Hráči berou mnohem víc

Téměř každý trenér na EURO se ocitne v roli nadřízeného hráčů, kteří vydělávají mnohonásobně víc než on. Kouč Švédska Erik Hamren bere ročně 5,2 milionu korun, což je zhruba polovina toho, co bude mít největší hvězda jeho týmu Zlatan Ibrahimovic týdně, pokud skutečně podepíše na Old Trafford. Trenér Portugalska Fernando Santos vydělává 32,5 milionu ročně, zatímco Cristiano Ronaldo víc než 10 milionů každý týden.

Ještě víc to bije do očí u Velšanů: Gareth Bale má kolem 10 milionů korun týdně a trenér Walesu Chris Coleman 6,7 milionu ročně. A vlastně nemusíme chodit tak daleko: Petr Čech bere v Arsenalu v přepočtu 3,85 milionu korun týdně. Pokud budeme počítat v našich krajích obvyklé měsíční mzdě, co je to půl milionu Pavla Vrby proti Čechovým patnácti milionům?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud