Jonáš Bartoš
6. června 2019 • 19:20

Debakl 0:6? Nevzpomínám si, smál se Balakov. Chválil Součka i Schicka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř po osmnácti letech znovu spatřil letenský stadion. Ten, odkud na podzim 2001 odjížděl ještě jako hvězda bulharského výběru s ostudnou porážkou 0:6. Krasimr Balakov, který se poprvé představí na lavičce národního týmu v trenérské roli, o dávném kvalifikačním zápase vtipkoval, že si na něj vůbec nevzpomíná. Legendární Bulhar na druhou stranu ukázal, že o současných českých fotbalistech má přehled. „Patrik Schick je velice nebezpečný,“ vysekl poklonu útočníkovi AS Řím.



Góly

Domácí: 19. Schick, 50. Schick

Hosté: 3. Isa

Sestavy

Domácí: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Suchý (C), Novák – Pavelka, T. Souček – Masopust (66. J. Kopic), Král, Jankto (83. Krejčí) – Schick (77. Doležal).

Hosté: Mihajlov – S. Popov, K. Dimitrov, Božikov, Nedjalkov – Minčev (46. Despodov), Malinov (63. Karabeljov), Sarmov, Nedělev (82. Čunčukov) – Isa, I. Popov (C).

Náhradníci

Domácí: Koubek, Brabec, Coufal, Kalas, Krejčí, Kozák, Doležal, Sadílek, Kopic, Bořil, Vydra

Hosté: Ilijev, Ivanov, Genev, Stojanov, Ivanov, Despodov, Bandalovski, Karabeljov, Čunčukov, Ilijev, Goranov, Ivanov

Karty

Domácí: Kadeřábek, Pavelka

Hosté: Malinov, K. Dimitrov, Despodov

Rozhodčí

Bognar – Buzás, Kóbor (vš. Maď.)

Stadion

Generali Arena, Praha

Návštěva

13 482 diváků

Balakov se ujal trenérské funkce bulharského nároďáku s jasným cílem. Využít ofenzivní potenciál, dostat balon na zem a co nejvíc vnutit vlastní hru soupeři. Jestli se mu to podaří už proti Česku, se ukáže v pátek večer.

„Jsme lehce nervózní, ale já už 15 let trénuji, takže vím, co mě čeká. V týmu je patrné napětí, ale my to zvládneme,“ věřil Balakov. „Je jasné, že budou nějaká překvapení, v týmu jsou i noví hráči. Český tým neví, co od nás očekávat, to ale automaticky neznamená, že vyhrajeme.“

Balakov patří do zlaté generace bulharské kopané. Spolu se Stoičkovem, Lečkovem, Ivanovem a dalšími uhráli na světovém šampionátu v roce 1994 vynikající čtvrté místo, dlouhá léta platil za ofenzivní motor bundesligového Stuttgartu.

Jako hrající legenda byl i u toho, když Bulharsko nastoupilo na Letné ke kvalifikaci o mistrovství světa 2002. Češi svého soupeře deklasovali 6:0, po dvou gólech dali Pavel Nedvěd a Tomáš Rosický.

Takhle dorazil Krasimir Balakov (vpravo) do Česka s bulharským nároďákem v roce 2001
Takhle dorazil Krasimir Balakov (vpravo) do Česka s bulharským nároďákem v roce 2001

„Na ten zápas si nevzpomínám,“ usmál se při jednom z dotazů během čtvrteční tiskové konference. Bylo jasné, že si na debakl dobře pamatuje. A tentokrát ho ani náhodou nechce opakovat.

„V českém týmu jsou nesmírně kvalitní hráči. Pavelka a Souček ve středu hřiště, mají nebezpečné krajní obránce Nováka a Kadeřábka. Tým hraje velmi dynamicky, my se budeme snažit zavřít křídla a eliminovat jejich zbraně. Také Schick je velice nebezpečný útočník. Budeme se soustředit především sami na sebe, ne na český tým,“ ukázal, že soupeře má dobře nastudovaného.

Češi jdou do domácího utkání s jasným, tříbodovým cílem. Jenže ani Bulharsko pod vedením své někdejší legendy nechce hrát druhé housle. „Je to 50 na 50, rozhodne to, který tým bude mít větší chuť do hry a víc štěstí. Ale dá se říct, že Češi jsou lehcí favorité,“ prohlásil 53letý Balakov.

V Praze nechce se svým týmem předvést žádného bojácného zanďoura. „Celý týden jsme na tom pracovali. Chceme být víc na míči, ne nakopávat dlouhé balony. Záleží na soupeři, co nám dovolí, my jsme tomu přizpůsobili sestavu. Standardky můžou být také jedna z cest, jak uspět,“ poodhalil své taktické plány.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud