5. června 2021 • 04:40

Co (ne)ukázali Češi: lekce pro stopery, bojácnost i školení gólmana

Autor: jon, apr
Vstoupit do diskuse
28
  • Co (ne)ukázali Češi: lekce pro stopery, bojácnost i školení gólmanaCo (ne)ukázali Češi: lekce pro stopery, bojácnost i školení gólmanaFOTO: Koláž iSport.cz

    Čeští fotbalisté dostali od silného italského souboru v pátek večer tvrdou lekci. Prohra 0:4 znamená zdvižený prst před blížícím se EURO, nutnost zlepšit výkon tak, aby velký turnaj neskončil ostudou. V Boloni odehrál národní tým mizerné představení především směrem dozadu. Co národní mužstvo (ne)předvedlo?

  • Lekce pro stopery

    Nejpalčivější bod české sestavy před EURO? Stopeři. Že je to velké téma ukázal i přípravný zápas s Itálií, která české střední obránce několikrát vyškolila a využila jejich chyb. Nejviditelněji před prvním gólem, kdy hlavička Jakuba Brabce přistála u nohou Cira Immobileho, od nějž byl Ondřej Čelůstka příliš daleko na to, aby mohl řádně zabránit jeho zakončení. Sparťansko-plzeňskému duu se nevedlo, Čelůstka se navíc zranil a na hřišti jej nahradil mladík David Zima. Ani on se nevyhnul chybě. Před třetím gólem soupeře nadvakrát nedokázal najít spoluhráče a Italové následně udeřili. „Ani jeden ze stoperů nepodal dobrý výkon. Hráli jsme špatně jako tým a svezlo se to i na obranu,“ nebyl spokojený po utkání kouč Jaroslav Šilhavý.

    Ondřej Čelůstka se snaží zastavit italského útočníka Cira ImmobilehoFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Bojácní a neaktivní Češi

    Připomnělo to lekci, kterou dostali Češi pod Jaroslavem Šilhavým v Anglii. V březnu 2019 sledovalo vyprodané Wembley koncert domácího Albionu a na druhé straně ustrašený výkon hostujících barev. Byl z toho jasný výsledek 5:0. Podobně slabě se Češi prezentovali i proti silné Itálii. Začali slibně, jenže zbytečné inkasované branky mužstvo zlomily. Hráči si nedali kloudný balon, nevycházel jim aktivní presink a rozjetí domácí nekompromisně trestali hloupé chyby. „Přiznám se, že se mi to v hlavě honilo,“ odpověděl na dotaz Sportu český kouč po utkání v Boloni.

    Jaroslav Šilhavý těžce prožívá zápas s Itálií, který Češi nakonec prohráli 0:4Foto Pavel Mazáč / Sport

  • Vyškolený Pavlenka

    U tref z první půle neměl nárok, po tečích spoluhráčů lovil Jiří Pavlenka dvakrát bezmocně míč ze sítě. Podobně tomu bylo i u zásahu Lorenza Insigneho, který mu tváří v tvář parádním obstřelem z první nedal šanci. A čtvrtá branka? Ukázka toho, v jakém klidu a pohodě Italové jsou, vždyť s Čechy protáhli šňůru bez prohry na 27 utkání. Domenico Berardi sám před Pavlenkou naznačil střelu, posadil českého gólmana na zadek a lobem poslal míč do sítě. Vyškolený brankář se pak marně rozčiloval, v jaké bryndě jej spoluhráči nechali. Ačkoliv obdržené góly nejdou vyloženě za ním, ideální dojem Pavlenka nezanechal. Nedařila se mu hra nohama, řada rozehrávek skončila v zámezí a celkově nepůsobil úplně jistě, z čehož částečně také plynula zlá hra obrany.

    Sražená střela Itala Nicola Barelly skončila v síti Jiřího PavlenkyFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Střeďáci bez nápadu

    Vladimír Darida umí rozhodně zahrát lépe. Kapitán českého týmu se často ocital pod tlakem a kupil v rozehrávce zbytečné chyby. Nedařilo se ani Antonínu Barákovi, ani Alexi Královi, kteří dostali důvěru od prvních minut. Motory zcela nenahodil ani ve druhé půli střídající Tomáš Souček, největší hvězda týmu. Scházela kreativita, větší přesnost a síla v presinku při napadání, který Čechům vycházel pouze v nadějném úvodu. „Kolikrát nám nezbývalo, než hrát těžké balony. Dostávali jsme se do složitých situací, kde jsme míč zbytečně ztráceli. Takticky jsme to zvládli blbě, Italové nás skvěle načetli,“ hodnotil utkání záložník Antonín Barák.

    Kapitán české fotbalové reprezentace Vladimír Darida během přípravného souboje před EURO s ItáliíFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Barák i Krmenčík promarnili šanci

    Trenér Šilhavý nechal jednu z největších osobností českého týmu na lavičce. Michael Krmenčík, který dostal přednost před Patrikem Schickem, na hrotu nepřesvědčil. Upoutal na sebe pozornost nevydařeným lobem téměř z poloviny hřiště a také soubojem s legendárním stoperem Leonardem Bonuccim, po němž to vypadalo, že bude Ital muset střídat. V záloze zase nastoupil Antonín Barák místo Tomáše Součka. České opory šly do hry hned po přestávce, ani hvězdná dvojice ale tým nenakopla. Nicméně hráči, kteří dostali od českého kouče šanci, si o další základ příliš neřekli.

    Český útočník Michael Krmenčík v souboji s Italem Giorgiem ChiellinimFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Italští fotbalisté oslavují čtvrtý gól v české síti v přípravném utkání před EURO
    Italští fotbalisté oslavují čtvrtý gól v české síti v přípravném utkání před EURO

    Góly

    Domácí: 23. Immobile, 42. Barella, 66. Insigne, 73. Berardi

    Hosté:

    Sestavy

    Domácí: Donnarumma – Florenzi (86. Tolói), Bonucci, Chiellini (C) (64. Acerbi), Spinazzola (64. Emerson) – Barella, Jorginho (63. Cristante), Locatelli – Berardi (77. Chiesa), Immobile (78.Raspadori), Insigne.

    Hosté: Pavlenka – Coufal, Brabec, Čelůstka (46. Zima), Bořil – Král, Darida (C) (81. Sadílek) – Masopust (61. Ševčík), Barák (46. Souček), Jankto (61. Vydra) – Krmenčík (46. Schick).

    Rozhodčí

    Tschudi – Josipovic, Sbrissa

    Stadion

    Venue Stadio Renato Dall'Ara

Vstoupit do diskuse
28

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud