Jonáš Bartoš
28. června 2021 • 05:00

Zrod českého triumfu: Osudová minuta, Holeš králem i Vaclíkův výběh

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Český fotbal zapsal do kronik další výjimečný večer. A znovu proti „osudovému“ soupeři. Šilhavého parta v neděli svalila silné Nizozemsko a raduje se z postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Trenér Jaroslav Šilhavý se klaněl famóznímu souboru, který po brankách Holeše a Schicka vyhrál 2:0. Jak vznikl český triumf?   

  • Holeš králem

    Najděte fotbalistu, který prožil šťastnější rok... Tomáš Holeš se probil do základní sestavy Slavie i reprezentace, v obou případech se stává klíčovou postavou týmu. Jako defenzivní záložník odehrál proti Nizozemsku životní partii. Nejprve po krásném přiťuknutí zpětnou hlavičkou od Tomáše Kalase otevřel skóre, v závěru po sprinterském úniku připravil Patriku Schickovi čtvrtou branku na turnaji. Absolutní známka deset jej ve Sportu neminula. „Když už na střídačku signalizoval, že má křeče, podnikl dlouhý sprint, dostal se tam a připravil to Páťovi (Schickovi). Pak šel po zásluze střídat, famózní výkon,“ smekl trenér Šilhavý.

  • Osudová 52. minuta

    Jedna minuta ve druhém poločase rozhodla o osudu celého osmifinále. Donyell Malen se dostal před Tomáše Kalase a řítil se sám na Tomáše Vaclíka. Český gólman ale včas vystartoval a sebral nizozemskému hráči balon z kopaček. Fantastický zákrok, kterým česká jednička podržela a zachránila svůj tým. Ihned poté se na druhé straně o únik pokoušel Patrik Schick. V souboji přetlačil Matthijse de Ligta, který balon odehrál pryč rukou. Po konzultaci s videem sudí původní žlutou přehodnotil a udělil nizozemské opoře červenou. Favorit utkání šel do deseti a Češi následnou přesilovku využili. Zajímavostí je, že všechny červené nizozemské karty na EURO vzešly z utkání proti Česku - Johan Neeskens (1976), Wim van Hanegem (1976), John Heitinga (2004), Matthijs de Ligt (2021).

  • Nizozemská mizérie

    Nizozemci neměli svůj den. Opět se potvrdilo, že ze zápasů proti Česku dostávají dlouhodobě kopřivku. Jedna ze statistik - český gólman Tomáš Vaclík měl víc dotyků s balonem (o 9) a úspěšných přihrávek (o 6) víc, než nizozemský střední záložník a kapitán Georginio Wijnaldum. „Soupeř byl silný i v oslabení, ale nenechali jsme se nikam zbytečně vytáhnout. Atakovali jsme je nahoře, dostali jsme za to odměnu v podobě gólu na 1:0, pak přidali další gól. Musím všechny kluky pochválit, je to skvělé a mám obrovskou radost,“ chválil Šilhavý.

  • Šilhavého odvaha

    Český trenér se nebál a v sestavě udělal tři změny, byť dvě z toho byly vynucené. Všechno klaplo dokonale. Pavel Kadeřábek po více jak měsíční pauze od ostrého utkání, navíc na neobvyklé levé straně, zápas zvládl s přehledem. Až na pár výjimek důrazný, jistý, nekomplikoval si život a vyhrál souboje. Na hřišti dle startů nejzkušenější český hráč zdvihl rukavici a je možné, že Jana Bořila už zpět do sestavy nepustí. Svůj part na ofenzivní desítce statečně zvládl i Antonín Barák, jenž nahrazoval zraněného kapitána Vladimíra Daridu. Velmi dobře si na křídle počínal i Petr Ševčík, kterého trenér poslal do hry od první minuty místo nevýrazného Jakuba Jankta.

  • Týmová soudržnost

    Může jít o omšelé klišé, nicméně v českém případě stále platí. Národní tým udržel na uzdě individuálně silné Nizozemce po takticky skvělém výkonu. Každý na trávníku odvedl, co měl, mužstvo výborně zareagovalo i na moment, kdy začalo hrát do deseti proti oslabenému soupeři. „Hráli jsme týmově a vyskočily z toho výjimečné výkony. Tomáš Vaclík nám hodně pomohl, když na něj šel ve druhém poločase sám (Donyell Malen), chytil to skvěle a podržel nás. Tomáš Holeš jako defenzivní hráč dá gól a přihraje na něj, to je něco neskutečného,“ ocenil Šilhavý.

  • Studio EURO 2021 s Václavem Kotalem: Pochvala pro Holeše. Jaká bude sestava proti Dánsku?
    Video se připravuje ...

    EURO 2021: Jedem do Baku, jedem do Baku! Fanoušci se po postupu nebrání další cestě
    Video se připravuje ...

    Český trenér Jaroslav Šilhavý po postupu do čtvrtfinále EURO, kde jeho mužstvo vyřadilo Nizozemce
    Český trenér Jaroslav Šilhavý po postupu do čtvrtfinále EURO, kde jeho mužstvo vyřadilo Nizozemce

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud