7. července 2021 • 23:35

Anglie - Dánsko 2:1 pp. Favorit ve finále! V prodloužení rozhodl Kane

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Anglie v druhém semifinále mistrovství Evropy v Londýně porazili Dánsko 2:1 po prodloužení a poprvé v historii postoupili do finále Eura. O zlato si svěřenci trenéra Garetha Southgatea zahrají v neděli proti Itálii opět na domácím stadionu Wembley. Rozhodující branku vstřelil po dorážce sporné penalty Harry Kane. 

 



Po půl hodině hry otevřel skóre Dán Mikkel Damsgaard z přímého kopu, ještě do přestávky vyrovnal vlastní brankou kapitán Simon Kjaer. Ve 104. minutě rozhodl zápas ve prospěch anglického favorita kapitán Harry Kane dorážkou vlastní neproměněné penalty.

Dánové, kteří ve čtvrtfinále zdolali českou reprezentaci 2:1, nenavázali na svou jedinou dosavadní finálovou účast na zlatém evropském šampionátu v roce 1992.

Angličané hráli páté z šesti utkání na turnaji ve Wembley, kde díky navýšení kapacity mohlo bylo téměř 65.000 fanoušků. Domácí v bouřlivé atmosféře začali aktivněji, ale až na Sterlingovu slabou střelu si v úvodu větší šance nevytvořili.

Seveřané postupně hru vyrovnali. Damsgaard nejprve z dálky minul, ale ve 30. minutě už se prosadil výstavní ranou pod břevno z přímého kopu. Anglie inkasovala na Euru poprvé a celkově po sedmi zápasech a 691 minutách. Brankář Pickford dostal gól dokonce po 725 minutách, čímž o pět minut překonal letitý rekord Gordona Bankse.

Anglická radost po postupu do finále EURO
Anglická radost po postupu do finále EURO

Hráči Albionu se však rychle vzpamatovali a soupeře zatlačili. Sterling nejdříve zblízka trefil brankáře Schmeichela, ale ve 39. minutě si po podobné akci a Sakově centru Kjaer vstřelil vlastní gól ve skluzu před Sterlingem. Dánové s vypětím sil udrželi poločasovou remízu.

Angličané mohli už na začátku druhé půle otočit skóre, ale Maguireovu hlavičku po rohu výborně vytáhnul Schmeichel. Domácí navzdory převaze nedokázali pevnou obranu outsidera prolomit. V nastavení "Tři lvi" sahali po vítězné brance, ale Phillips přestřelil, dánský gólman zneškodnil další hlavičku Maguirea a neprosadil se ani Kane.

Útočník Tottenhamu měl i první šanci prodloužení, ale jeho pokus z úhlu vyrazil jistý Schmeichel. Angličané pokračovali v tlaku. Sudí Makkelie ve spolupráci s videorozhodčím po diskutabilním souboji Sterlinga s Mählem nařídil pokutový kop, přestože krátce předtím byly na hřišti dva míče. Kane sice napoprvé Schmeichela nepřekonal, ale ze šťastné dorážky už nezaváhal. Kapitán Albionu se na letošním ME trefil počtvrté, desátým gólem na velkých turnajích dorovnal nejlepšího anglického střelce Linekera.

V druhé části prodloužení si Southgateovi svěřenci především kontrolovali těsný náskok. Dánové, kteří vypadali hodně vyčerpaně, zahrozili pouze nepřesnou tečovanou ranou Braithwaitea. Jeho spoluhráč Schmeichel těsně před koncem ještě zblízka vychytal Sterlinga. Angličané si finále velké akci zahrají poprvé od roku 1966, kdy získali zlato na domácím mistrovství světa.

Góly

Domácí: 39. Kjaer (vl.), 104. Kane

Hosté: 30. Damsgaard

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice (95. J. Henderson) – Saka (69. Grealish, 106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling – Kane (C).

Hosté: Schmeichel – Christensen (79. J. Andersen), Kjaer (C), Vestergaard (105. Wind) – Stryger Larsen (67. Wass), P.-E. Höjbjerg, Delaney (88. M. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (67. Nörgaard), Damsgaard (67. Y. Poulsen).

Náhradníci

Domácí: Ramsdale, Johnstone, Rashford, Grealish, Henderson, Coady, Mings, Trippier, Bellingham, Foden, Sancho, James

Hosté: Rönnow, Lössl, Andersen, Skov, Skov Olsen, Wass, Nörgaard, Jörgensen, Poulsen, Cornelius, Wind, Jensen

Karty

Domácí: Maguire

Hosté: Wass

Rozhodčí

Makkelie – Steegstra, de Vries (NED)

Stadion

Wembley Stadium (Londýn)

Návštěva

64950 diváků

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Anglie - Dánsko s Jaroslavem Hřebíkem
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Dánsko Dánsko Jaroslav Hřebík Jaroslav Hřebík
Obnovit
Zprávy ze dne 8. 7. 2021
0:33
8. 7. 2021
 

To je ze studia k semifinále Anglie - Dánsko 2:1 po prodloužení vše. Těšíme se na vás opět v neděli při finále. 

Zprávy ze dne 8. 7. 2021
0:32
8. 7. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

Kasper Schmeichel lepší než jeho otec?
„Myslím, že už je minimálně stejně dobrý. Může se tátovi podívat s klidem do očí.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:57
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„My máme tu nevýhodu, že nehrajeme víc zápasů ve větší rychlosti proti soupeřům, které jsou na výši.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:57
7. 7. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

Byli by Češi v semifinále podobným soupeřem Anglii, jako Dánsko?
„Kdyby hrála tak, jako třeba proti Belgii, nebo i Anglii, tak ano. Schopna by toho určitě měla být. Nemyslím si, že by náš tým hrál nad svůj potenciál. Myslím, že by ho šlo vyždímat ještě i víc.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:53
7. 7. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Anglie si v úvodu myslela, že to přijde samo. Pobavil mě Harry Kane po inkasované brance, kdy ukazoval, aby ostatní začali myslet, přitom on tam předtím také několikrát chyboval. I tím se ale probral a ve zbytku utkání měl několik dobrých věcí a nakonec rozhodl.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:51
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

Rozhodla fyzická kondice?
„I Dánové na konci byli schopní útočit ve sprintu. Těžko se na to odpovídá. Dánové si mysleli, že už to ubrání, dovedou to do penalt. Když se Dánové zatáhli, tak se jim bránilo mnohem hůře, než když by byli výš. Rychlí a techničtí hráči Anglie se pak kolem pokutového území špatně brání. Myslím, že prohra Dánska byla dílem toho, že nevytlačili svůj obranný blok výš.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:49
7. 7. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Výhra Anglie byla zasloužená. Když je pustíte před vápno a do něj, tak oni tam mají tak skvělé hráče a naučenou spolupráci, že už i na konci normální hrací doby se jim dařilo dánskou obranu přehrávat. Dánové se nevysunuli výš, aby tuto anglickou zbraň otupili a i to mělo na výsledek nakonec vliv.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:48
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

Ke dvěma míčům na hřišti před faulem na Sterlinga:
„Popravdě tak do detailu pravidla neznám. Jestli ten míč ale nepřekáže a neovlivnil tu situaci, tak by to měl rozhodčí pouštět. Spíše bych ale ještě dodal, že Dánové si o porážku řekli, a to způsobem své hry. Pasivně bránili na své polovině a to se vždy může něco stát. Říkali si o gól.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:45
7. 7. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Také ten záběr vidím poprvé. Jensen do něho šťouchl, takže to je asi opravdu faul. Sterling je ale anglický hráč, víme, jak jsou tam lidé vysazení na simulování, tak jsem zvědavý, jaké na to přijdou reakce.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:44
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Teď vidíme záběr, který jsme dosud neviděli. Dotek Jensena bokem tam byl, takže to nakonec asi tedy faul byl.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:43
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

„Neexistuje malý, nebo velký kontakt. Když je faul, tak je faul. Snažím se to ještě posoudit z hlediska biomechaniky. Jestli tam byl kontakt, tak asi nezpůsobil ten pád, který Sterling realizoval. Ten to v tom případě přihrál. Když bych byl rozhodčí a podíval se na video, tak bych Sterlingovi pohrozil a penaltu nepískal.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:40
7. 7. 2021
Jaroslav Hřebík

K pokutovému kopu
„Podle toho, co jsme viděli, tak šlo o hodně přísnou penaltu. Z mého pohledu tam faul nebyl. Jestli VAR viděl něco víc, asi ano. Jestli to faul nebyl, tak je to hodně smutné, jestli i na této úrovni přáli rozhodčí Angličanům. Je mi Dánů líto.“

Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:36
7. 7. 2021
Anglie

Anglie postupuje do finále EURO! 

Fotbalisté Anglie zvítězili v semifinále mistrovství Evropy 2:1 po prodloužení nad Dánskem a v neděli vyzvou v bitvě o zlato Itálii. Utkání ve studiu iSport.cz rozebere Jaroslav Hřebík s moderátorem Martinem Vaitem a redaktorem Pavlem Hartmanem. 

Anglická radost po gólu Harryho Kanea
Zprávy ze dne 7. 7. 2021
23:13
7. 7. 2021
Anglie

Anglie - Dánsko 2:1! 

Ve 104. minutě jde Albion do vedení, Harry Kane sice neproměnil pokutový kop, když ho vychytal Kasper Schmeichel, ale z dorážky už anglický kapitán poslal míč do sítě.  

Harry Kane sice penaltu neproměnil, ale z dorážky poslal Anglii v prodloužení semifinále EURO proti Dánsku do vedení 2:1
Zprávy ze dne 7. 7. 2021
22:53
7. 7. 2021
 

Ani druhé semifinále neurčilo postupujícího v normální hrací době. Souboj Anglie s Dánskem jde za stavu 1:1 do prodloužení. 

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud