Pavel Hartman
17. listopadu 2023 • 14:20

Jak na Polsko? Vytěsnit Albánii, kde se národní tým zřekl moderní zbraně

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co musí reprezentace zlepšit, aby uspěla v Polsku a postup na EURO 2024 se stal realitou? Musí mít herní plán a ne jen improvizovat. Tříbranková prohra v Albánii by měla posloužit jako důležitý studijní materiál. Národní tým se v Tiraně úplně zřekl jedné z největších útočných zbraní moderního fotbalu – zpětných centrů od brankové čáry. 



Když se rozebíraly příčiny výbuchu v Albánii, trenér Jaroslav Šilhavý poznamenal: „Vstoupili jsme do zápasu velice špatně, příliš jsme komplikovali přípravnou fázi a místo centrů do vápna jsme to obehrávali a vymýšleli.“

Ve skutečnosti bylo centrů v podání českého mužstva v albánské metropoli hodně (35), ale chyběly ty nejúdernější – zpětné od brankové čáry (jen 2). A k nim se potřebujete dostat kombinací, nejlépe nacvičenou.  

Statistiky říkají jasně: počet branek vstřelených po zpětných centrech významně roste. Proč je tomu tak? Centry z pozic před pokutovým územím nemají v sobě tolik překvapivosti. Protože obránci vidí soupeře i míč před sebou. Ale u centrů od brankové čáry mají nabíhající protihráče ve stínu za zády.

Střih do Tirany.

Z poměru 35 centrů ku 2 zpětným je patrné, že reprezentace na hřišti výrazně upřednostnila centry s menší nadějí na gól. Navíc Albánci měli vzadu docela schopné hlavičkáře. Pak se nelze divit, že pouze 12 centrů našlo adresáta (úspěšnost 34 %).  A to jde ještě o relativní úspěšnost, neboť jen jeden z centrů vedl k brankové příležitosti. Mojmír Chytil si v ní však pomohl rukou, a tak gól nebyl uznán.  

Samozřejmě, že ani centry letící z hloubky hřiště vpřed nemají nulovou efektivitu. Jen se musí pečlivě zvažovat, kdy je a není pro ně vhodný okamžik. Rébus pomůže rozlousknout jednoduchá matematika. Když máte v soupeřově šestnáctce přečíslení, není důvod tam neposlat centr z hloubi. Pokud ne, je lepší rozhodnout se jinak.  

V Albánii však čeští hráči většinou volili nesprávná řešení. Důkazy uvidíme na následujících obrázcích. První dva ukazují nesprávný výběr centrů do pokutového území. V obou případech měli Albánci nad Čechy ve vápně početní převahu. Naopak Šilhavého svěřenci měli výhodné podmínky k přečíslení na kraji hřiště a ke kombinaci k brankové čáře, odkud mohla jít nebezpečná zpětná přihrávka. 

Centry VI

Albánie VI

Na dalším snímku vidíte situaci, kdy Češi správně vyslali centr do albánské šestnáctky. Na hraně vápna měli převahu 5:3. 

Centry jediný dobrý

Ale ani ze zpětných centrů se nemůže urodit gól, když není splněna podmínka B, a sice synchronizovaný a tajminkově přesný náběh spoluhráčů do nebezpečných prostorů, tedy na přední a zadní tyč a do končin kolem značky pokutového kopu. Jak tuhle poučku český tým v Albánii naplnil, se můžete podívat na dvou závěrečných snímcích, které mapují jediné dva zpětné centry hostí v zápase. Ideál to rozhodně nebyl. 

Černý zpětný

Provod zpětný

Ani v Polsku by podobná hra neměla naději na úspěch. Pokud by se domácí neporazili sami.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud