10. září 2018 • 11:52

Ukrajina v Lize národů vládne, ale brzdí nadšení. Jaká je šance Čechů?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skupina Ligy národů, ve které figuruje i Česká republika, začíná už po dvou odehraných utkáních nabírat jasné obrysy. Ukrajina převzala otěže a po výhře nad Jarolímovým výběrem i reprezentací Slovenska je první. Zatímco její trenér Andrej Ševčenko brzdí optimismus, v českém táboře se začíná řešit, jak průběh skupiny ještě zvrátit.



Ukrajina ve čtvrtek díky gólu z nastavení porazila Česko, v úterý pak po trefě Jarmolenka z penalty udolala Slovensko. I přes plný počet bodů a jedinou inkasovanou branku tlumí její trenér Andrej Ševčenko přehnané nadšení. "Nic není rozhodnuté. Naše skupina je náročná, máme obtížné soupeře a čekají nás ještě dva těžké zápasy," řekl na tiskové konferenci. "Začali jsme dobře a to není důležité jen z pohledu skupiny, ale i dalšího budování týmu a naší hry. Dodá nám to klid na práci," dodal.

Pro připomenutí pravidel - vítěz každé ze čtyř skupin ve své lize nejen postoupí o ligu výše pro příští ročník, ale zajistí si i místo v play-off o účast na EURO, pokud se na něj nedostane přímo skrze kvalifikaci. 

Co je Liga národů? 
Nová soutěž nahrazující přátelské zápasy
Osm hracích dní v termínu mezi zářím 2018 a červnem 2019 a pak každé dva roky
Dělí se do čtyř výkonnostních lig a každá liga do čtyř skupin
Podle této soutěže se bude dělat nasazování do košů pro los kvalifikace o EURO
Z každé ligy postupují čtyři týmy o úroveň výš (kromě A) a čtyři sestupují o úroveň níž (kromě D)
Ze soutěže také postupují na EURO čtyři týmy, které se na něj nedostanou z kvalifikace 

Ukrajina tak má nakročeno velmi dobře, pokud zvládne i příští utkání s Českem (16.10.), vítězství ve skupině má víceméně jisté. Pro náš výběr ale není kvalifikace na EURO přes Ligu národů nereálná ani v případě, že nevyhraje svou skupinu v této soutěži, ani neskončí na prvních dvou místech v samotné kvalifikaci.

Každá ze čtyř lig bude mít své play-off, kde se mají utkat vítězové příslušných skupin. Pokud se ale vítězové svých skupin v Lize národů dostanou na EURO i skrze klasickou kvalifikaci, na jejich místa v play-off se posouvají další týmy z jejich ligy podle pořadí ve světovém žebříčku.

Kuriózní situace může nastat v nejvyšší části, Lize A. Tam nejlepší týmy čtyř skupin odehrají takzvané finále, které určí vítěze první Ligy národů a EURO nebude mít žádné napojení. V případě, že se většina favoritů dostane na EURO přes kvalifikaci a v Lize A tak nezbyde dost týmů, které by si to mezi sebou mohly rozdat v play-off, posune se do nejvyššího "koše" příslušný počet mužstev z nižší ligy, tedy B, kde je i český tým.

Vstup do nové soutěže tak sice Čechům nevyšel a favorit skupiny jim uniká, šance na využití Ligy národů k postupu na evropský šampionát ale stále existuje.

Tabulka skupiny B1

1. Ukrajina 2 2 0 0 3:1 6
2. ČR 1 1:2 
3. Slovensko  1 0 0:1

 

Jak funguje Liga národů? Čtěte ZDE>>>

Štajner vysvětluje, co napsal o Krmenčíkovi: Furt padá a rozčiluje se!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Poražení reprezentanti: Gól v poslední minutě? To se nám nesmí stávat
Video se připravuje ...

Zklamaný Jarolím: Bolí to. Čekali jsme, že útočníky využijeme lépe
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud