Jonáš Bartoš
6. září 2018 • 04:55

Češi v Lize národů. Soutěž láká i na miliony, jak vypadá cesta na EURO?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek večer to vypukne. České fotbalové reprezentaci začíná Liga národů, velká novinka, která nahrazuje "tuctová" přípravná utkání. Národní tým se střetne v rámci ligy B ve skupině s Ukrajinou a Slovenskem, s prvním soupeřem startuje už dnes ve 20:45 v Uherském Hradišti. Soutěž, ač její systém vypadá na první pohled trochu složitě, nabízí celou řadu výhod. UEFA jednotlivým zemím garantuje slušné prémie, k tomu z Ligy národů vede i cesta na EURO 2020.



UEFA od podzimu zavedla do reprezentačního kalendáře novinku, která doplňuje kvalifikační cyklus a nahrazuje někdy nudné přáteláky. Ještě před startem klasické kvalifikace o EURO 2020 se rozeběhne Liga národů, která je schválená už od března 2014.

Hraje v ní celkem 55 evropských reprezentací rozdělených celkem do čtyř výkonnostních lig podle žebříčku UEFA. Prvních dvanáct nejlepších týmů bude v áčku, druhých dvanáct v béčku, třetích patnáct v céčku a šestnáct nejhorších v Lize D.

Dodatečná kvalifikace na EURO

Češi jsou zařazeni do druhé výkonnostní ligy, v první ze čtyř skupin se střetnou s Ukrajinou a Slovenskem. Hraje se systémem každý s každým doma, venku. Vítěz skupiny si zajistí postup do play off o postup na EURO, které se odehraje v březnu 2020. Samozřejmě za předpokladu, že se mužstvo na evropský šampionát nedostane přímo z kvalifikace. Tam postupuje celkem 24 týmů - 20 z kvalifikace, čtyři místa zbývají právě pro nejlepší z Ligy národů.

Co je Liga národů? 
Nová soutěž nahrazující přátelské zápasy
Osm hracích dní v termínu mezi zářím 2018 a červnem 2019 a pak každé dva roky
Dělí se do čtyř výkonnostních lig a každá liga do čtyř skupin
Podle této soutěže se bude dělat nasazování do košů pro los kvalifikace o EURO
Z každé ligy postupují čtyři týmy o úroveň výš (kromě A) a čtyři sestupují o úroveň níž (kromě D)
Ze soutěže také postupují na EURO čtyři týmy, které se na něj nedostanou z kvalifikace 

Postavení týmů po skončení skupinové fáze lig A až D určí také nasazení do košů pro los kvalifikace (v prosinci 2018) o postup na EURO 2020, která se hraje od března 2019 až do listopadu 2019. Přímo postoupí na EURO vždy dva týmy z každé kvalifikační skupiny, odpadávají tedy zápasy v baráži. Místo toho mají reprezentace, kterým se nevydaří kvalifikace, možnost dostat se na EURO právě na základě výsledků v Lize národů.

Postup a sestup

Každý vítěz ze skupin B, C a D rovněž postupuje pro další ročník Ligy národů o ligu výš, naopak poslední celky ze skupin A, B a C klesají pro další ročník ročník (2020/21) o ligu níž. Vítězové skupin z Ligy A si v červnu 2019 zahrají v tzv. Final Four o celkového šampiona Ligy národů.

Prémie i za účast

UEFA reprezentace motivuje i slušnými prémiemi. Za účast v lize B dostanou Češi milion euro (26 milionů korun), maximální zisk šplhá až na 2 miliony eur (52 milionů korun). Celkový vítěz Ligy národů si přijde na 7,5 milionu eur (195 milionů korun).

Z výčtu vyplývá, že opravdu je o co hrát. "Bude to zajíavé," těší se Patrik Schick na start zápasu s Ukrajinou. Český výběr v říjnu čekají ještě zápasy na Slovensku a na Ukrajině, soutěž završí 19. listopadu v Edenu se Slovenskem.

Hráči ze Slavie osou nároďáku? Nabízí se to, uznal trenér Jarolím
Video se připravuje ...

Jankto těsně unikl nebezpečí. V Janově jel po zříceném mostě den před tragédií
Video se připravuje ...

Petrák se dočkal reprezentační nominace. V Norimberku se mi daří, libuje si
Video se připravuje ...

Česko vstupuje do Ligy národů. Bude fungovat spolupráce Schick + Krmenčík?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud