Jan Podroužek
Premium
12. října 2018 • 11:50

Slováci míří vstříc TOP Evropě. Čím v práci s talenty předčili Česko?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká liga je lepší než slovenská, ovšem česká reprezentace je o jednadvacet míst za slovenskou v žebříčku FIFA a taky výsledky teď mají východní sousedé lepší. Znamená to, že domácí soutěže neovlivňují postavení národních týmů, na druhou stranu chování jednotlivých klubů může být mimořádně důležitým faktorem. A v tom jsou Slováci o krok napřed. Přečtěte si téma Sportu o tom, jak Slováci pracují se svými talentovanými fotbalisty. V zamčené části článku najdete i přehledné grafiky reprezentantů nastupujících v TOP evropských ligách.



To číslo je až ohromující. Hráči současného kádru slovenské reprezentace mají v pěti nejlepších ligách Evropy odkopáno o více než sedm stovek zápasů víc než čeští. Do toho propastného rozdílu se nesporně promítá generační síla, ale taky benevolence slovenských ligových klubů, jak nakládají s posuny svých hráčů do zahraničních soutěží.

Dáme si čtyři příklady.

Teď v létě pustila MŠK Žilina dva velké talenty do Serie A. FC Empoli stačilo zaplatit milion a půl eur, aby získalo 21letého útočníka Samuela Mráze. Fiorentina byla štědřejší, za 20letého obránce Dávida Hancka dala zhruba tři miliony eur.

Oba přitom neodehráli za Žilinu ani dvě celé sezony v kuse.

„Z naší strany by bylo manažersky nefér, ale i hloupé, kdybychom ty chlapce neuvolnili. Jasně, že vždycky záleží na finančních podmínkách, ale v podstatě se snažíme v každém jednotlivém případě dohodnout, protože ti hoši pak tím, v jakém prostředí budou dál vyrůstat, svou kvalitou mohou výrazně pomoci naší reprezentaci,“ prohlašuje za slovenský fotbal Dušan Tittel, sportovní ředitel MFK Ružomberok.

Ještě o rok dřív, než odcházeli Hancko s Mrázem, uvolnil Spartak Trnava do francouzského Olympique Lille tehdy 20letého brankáře Adama Jakubecha. A tady pozor, ten sice ještě neodchytal v novém klubu ani jeden soutěžní zápas, přesto svazoví trenéři Jakubecha neopomínají. Je pevnou součástí jednadvacítky a nyní byl při nemoci Matúše Kozáčika posunut do áčka.

„Rozhodli jsme se pro něj zároveň i proto, abychom neublížili naší jednadvacítce, proto jsme neukázali na jedničku Marka Rodáka, ale na Adama,“ vysvětloval tuto náhradu kouč Ján Kozák.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud