Jakub Dvořák
10. června 2022 • 18:33

Ronaldo měl přísné bodyguardy, ale… Porážka po chybách, Matějů plave

Vstoupit do diskuse
6
  • Video se připravuje ...

    Dosud byla česká bilance s Cristianem Ronaldem jasná: dvě střetnutí, dvě porážky a dva přímé zásahy portugalského démona. Ve čtvrtek v Lisabonu však defenziva pod velením Jakuba Brabce hvězdu světového formátu dokázala ustrážit. Beztak ale kvůli několika obranným lapsusům odešli čeští lvi ze hřiště poraženi.

  • Souboje s CR7

    Ani Cristiano Ronaldo neotřásl fazonou Jakuba Brabce. Zkušený stoper a lídr národního týmu sehrál důležitou roli v umlčení hráče, jemuž se proti Čechům pokaždé dařilo. S rodákem z Madeiry podstoupil nejvíce soubojů (4) a prohrál jediný. Právě dostupování a místy i zdvojování hrálo při bránění hvězdného Portugalce velkou roli. Obecně stopeři vyhrávali obranné souboje: Brabec vyšel s bilancí 10 z 12 a Zima 3/5. Navíc češi nemuseli portugalského kapitána ani jednou krotit za pomocí faulu.

    Češi v soubojích s CRZ (celkem/vyhrané)

    Brabec 4/3

    Matějů 3/0

    Zima 2/2

    Sadílek 2/2

    Coufal 2/0

    Souček 1/1

    Jemelka 1/1

    Jakub Brabec hlídá Cristiana Ronalda Jakub Brabec hlídá Cristiana RonaldaFoto Michal Beránek/Sport

  • V režimu klidu

    České hrubky v defenzivě trestali Joao Cancelo a Gonzalo Guedes. Ale nejobávanější kanón zůstal v režimu klidu. Svěřenci Jaroslava Šilhavého předvedli oproti naivním Švýcarům postup, jak vynulovat Ronalda. Portugalský kapitán se dostal pouze třikrát do zakončení a dvě střely letěly přímo na brankáře Jindřicha Staňka. Ani jedna však nebyla vyložená tutovka, o čemž svědčí hodnota očekávaných gólů (xG), jež se zastavila na čísle 0,28. V největší šanci zakročil David Zima, který zblokoval střelu na roh (viz screen). Jaký rozdíl oproti zemi helvétského kříže - proti Švýcarům dal Ronaldo dva góly ze čtyř střel na branku a xG mu vystoupalo na 1,8.

    Obávaný kanón CR7 se dostal pouze do tří zakončení Obávaný kanón CR7 se dostal pouze do tří zakončeníFoto Sport

  • „Úderka“ Cancelo

    Dejte ho doleva či doprava, všude bude zářit. Joao Cancelo – nejlepší krajní bek současnosti? Ano, může být. Výjimečnost perly Pepa Guardioly z Manchesteru City okoštovali i Češi. Na pravé lajně si 28letý obránce dělal, co se mu zachtělo. Většinu času (viz mapa) strávil na české polovině. Trojice Hložek, Havel a Matějů z něj byla hotová. Proti Šilhavého družině měl 115 doteků s míčem, přesnost přihrávek 91 procent, vyhrál pět soubojů, čtyři balony zachytil, jednou vystřelil na branku a byla z toho úvodní trefa Portugalců. Podobně trýznil i Švýcary, kterým rovněž zasadil jeden gólový úder.

    Zelenou až modrou barvou je znázorněno, kde všude se Joao Cancelo pohyboval. Oranžovou až červenou pak kde nejčastěji působil. Převážně to bylo na útočné polovině. Zelenou až modrou barvou je znázorněno, kde všude se Joao Cancelo pohyboval. Oranžovou až červenou pak kde nejčastěji působil. Převážně to bylo na útočné polovině.Foto Wyscout

  • Matějů (znovu) plaval

    Dva portugalské góly, oba s podpisem Aleše Matějů. Od přírody pravý krajní obránce se v poslední době ocitá jako levý stoper v tříčlenné defenzivní formaci. A očividně plave. Už v Praze proti Španělsku nenavázal Gaviho a byl u inkasované branky. Podobné to bylo i na Pyrenejském poloostrově. Při úvodní trefě nenavázal Bernarda Silvu, který uvolnil Cancela a posléze pláchl Hložkovi s Havlem. 

    U druhé branky zase Matějů vystartoval na Bernarda Silvu, ale zapomněl na Gonzala Guedese, jenž mu proběhl za zády a skóroval. U druhé branky zase Matějů vystartoval na Bernarda Silvu, ale zapomněl na Gonzala Guedese, jenž mu proběhl za zády a skóroval.Foto Sport

     Při úvodní trefě nenavázal Bernarda Silvu, který uvolnil Cancela a posléze pláchl Hložkovi s Havlem. Při úvodní trefě nenavázal Bernarda Silvu, který uvolnil Cancela a posléze pláchl Hložkovi s Havlem.Foto Sport

    Aleš Matějů na pozici levého stopera očividně plave Aleš Matějů na pozici levého stopera očividně plaveFoto Sport

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud