Martin Mls
28. září 2022 • 15:00

Důvody postupu na EURO do 21 let: mág v brance, gólová šňůra i obrat

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
2
  • Česká oslava postupu na EURO po remíze s IslandemČeská oslava postupu na EURO po remíze s IslandemFOTO: FAČR/Martin Gregor

    Osm výher, dvě remízy, dvě porážky. Výsledek dlouhé kvalifikace je pro českou jednadvacítku sladký: na přelomu června a července 2023 ji čeká EURO! Tým trenéra Jana Suchopárka zvládl bláznivou baráž s Islandem a 18. října mu los přisoudí první tři soupeře pro šampionát v Rumunsku a Gruzii. Deník Sport a iSport.cz vybral pět důvodů postupu.

  • Nadějný začátek

    Čtyři zápasy, čtyři výhry, skóre 9:0. České mládence přiblížil vstupence na EURO už svižný start. Právě loni na podzim se začalo rodit kouzlo budějovické arény, kde jednadvacítka prohrála jen jednu z pěti kvalifikačních partií. Suchopárkův tým začal zostra, před prologem se Slovinskem nebyl čas na jediný přátelák. Drhlo to a zápas spěl k bezgólové remíze, ale v 89. minutě stoper Martin Vitík vystřelil Čechům vítězství. Pak následovaly další tři výhry s papírově slabšími soupeři. Porážka v Anglii a remíza ve Slovinsku tým zbrzdila, ovšem jarních devět bodů ho posunulo do baráže.

    Martin Vitík a kapitán jednadvacítky Filip KaločFoto Martin Gregor/FAČR

  • Čaroděj Matěj K.

    Co spojuje předchozí a současnou jednadvacítku? Spolehliví brankáři. V minulém cyklu zářil Martin Jedlička, teď se tleskalo Matěji Kovářovi za šest nul v deseti zápasech. Za obvykle pevnou obranou se často nudil, ovšem v osudových momentech tým podržel. Když dva týdny před baráží vyměnil roli náhradníka v Manchesteru United za hostování ve Spartě, přiznal: „Udělal jsem to taky kvůli jednadvacítce a potenciálně i reprezentačnímu áčku.“ Smůlu měl Kovářův parťák Vítězslav Jaroš – na britských štacích pravidelně chytá, ale na plac se dostal jen dvakrát proti slabé Andoře.

  • Gólová jistota

    Jedna, dva, tři… jedenáct! Čeští mladíci se během třináctiměsíční kvalifikace mohli opřít o dlouhou gólovou šňůru, která se natáhla na jedenáct zápasů. Ve skupinové fázi se trefili ve všech partiích (včetně obou prohraných zápasů se suverénní Anglií) a v prologu baráže na Islandu se jim na vedení soupeře povedlo odpovědět už po necelých sedmi minutách. Zasekli se až v barážové odvetě, ovšem díky výhře 2:1 z Reykjavíku je to nakonec nemuselo mrzet. Tým neměl jednoho výrazného střelce, ovšem například útočníci Daniel Fila s Václavem Sejkem stihli dohromady devět gólů.

    Daniel Fila v zápase s IslandemFoto FAČR

  • Mladé pušky

    Současná jednadvacítka stojí na talentech z ročníků 2000 a 2001, ale zasloužený prostor dostávaly i mladší hvězdičky. O útočnících Filovi se Sejkem (oba 2002) už byla řeč, velký potenciál má směrem k EURO ligová kometa Michal Ševčík (2002) a stabilně hrával i záložník Kryštof Daněk (2003). Zkušenosti z minulé jednadvacítky má sparťanský tandem Adam Karabec & Martin Vitík (oba 2003). Stejně jako další dnešní teenageři v čele se slávistickým záložníkem Matějem Juráskem či brněnským stoperem Lukášem Endlem (oba 2003) se můžou hodit i v příštím cyklu.

    Jan Suchopárek se záložníkem Michalem Ševčíkem na tréninkuFoto Facebook Česká fotbalová reprezentace

  • Obrat v Reykjavíku

    Los baráže byl k Čechům zdánlivě milosrdný. Island se na druhé místo své skupiny vyšvihl na poslední chvíli místo tápajícího Řecka a ze všech druhých týmů měl nejhorší bilanci. „V klubech nám před baráží říkali, že je to jasný postup, ale…“ vykládal útočník Sejk. Ale byla to fuška. Klíčem k postupu byl první duel na ošidné umělce v Reykjavíku: Sejk a spol. poprvé v kvalifikaci dokázali otočit zápas, v kterém prohrávali. Těsný náskok jim zůstal i po úterní odvetě v Českých Budějovicích (0:0), a coby devátá jednadvacítka v historii samostatného Česka pojedou na EURO.

    Čeští mladíci se radují z góluFoto FAČR

  • EURO U21 2023

    21. června – 8. července 2023 v Rumunsku (Bukurešť, Kluž) a Gruzii (Tbilisi, Batumi, Kutaisi)

    Los: 18. října v 18.00, Bukurešť

    Účastníci turnaje: ČESKO, Rumunsko, Gruzie, Belgie, Španělsko, Německo, Portugalsko, Anglie, Nizozemsko, Francie, Itálie, Norsko, Švýcarsko, Ukrajina, Chorvatsko, Izrael.

    Systém turnaje: 16 účastníků bude rozděleno do čtyř skupin po čtyřech týmech, z každé skupiny postoupí dva nejlepší do play off. Od čtvrtfinále se bude hrát klasicky na jeden zápas.

    Olympijská kvalifikace: na OH 2024 v Paříži bude hrát domácí Francie a další tři evropské týmy. Pokud Francie na EURO postoupí do semifinále, na olympijský turnaj se automaticky kvalifikují ostatní tři semifinalisté. Pokud Francie do semifinále neprojde, na OH postoupí oba finalisté EURO a poražení semifinalisté sehrají dodatečný kvalifikační zápas o poslední zbylé místo na OH.

Vstoupit do diskuse
2
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud