Michal Koštuřík
26. června 2023 • 14:30

Koho může EURO vystřelit do ciziny: syn, nečeský objev i oživení z Jablonce

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V českém výběru na EURO U21 2023 je několik borců z FORTUNA:LIGY s potenciálem na slušné zahraniční angažmá. Postup do vyřazovací fáze EURO, o kterém se rozhodne ve čtvrtečním utkání proti Izraeli, by jejich hodnotu ještě zvýšil. Hitem je mladoboleslavský démon Vasil Kušej, o pozornost si však říkají i jeho spoluhráči. 

  • Adam Gabriel (22)

    pravý bek, Hradec Králové

    Bilance ve F:L (2022/23)
    Zápasy: 26
    Minuty: 2038
    Branky: 2
    Asistence: 2

    Sympaťák s duší ekologa si na turnaji v Gruzii podmanil pravou stranu. Nebojí se hrát dopředu, střílet, tvořit. Není typ, z něhož vám úplně spadne brada, ale leckterého skauta zaujmout může. Je poctivý, důsledný, kurážný. K defenzivním genům od táty Petra, účastníka seniorského EURO 2000, přidává ofenzivní nadstavbu, jak se na moderního krajního obránce sluší a patří. Na svou pozici nepustil sparťanský odchovanec Martina Cedidlu ani Michala Fukalu.

    Aktuální cena dle Transfermarktu: 0,3 milionu eur

  • Pavel Šulc (22)

    záložník, Viktoria Plzeň

    Bilance ve F:L (2022/23)
    Zápasy: 32
    Minuty: 2507
    Branky: 5
    Asistence: 4

    Je na něm vidět, jak ho nakopl vydařený rok v Jablonci. Kouč David Horejš mu svěřil roli halfbeka a Šulc se v ní našel. V reprezentaci nastupuje dál pod hrotem a taky mu to jde. Věří si na balonu, jde do kličky, hledá přímou cestu k bráně. Proti Anglii zahrál slušně, s Německem byl ze střídajících hráčů suverénně nejlepší. Osvěžil umdlévající soubor, pomohl spoluhráčům tím, že udržel vpředu míč a oni si mohli chvíli vydechnout od tlaku. Prosadí se konečně naplno v Plzni? 

    Aktuální cena dle Transfermarktu: 1,2 milionu eur

    Zlín - Jablonec: Šulc nádhernou pumelicí napnul síť, 0:1
    Video se připravuje ...

  • Václav Sejk (21)

    útočník, Sparta Praha

    Bilance ve F:L (2022/23)
    Zápasy: 30
    Minuty: 2229
    Branky: 7
    Asistence: 3

    Na hostování v Jablonci zaujal, v předchozí sezoně nastřílel sedm gólů. Chtěl víc, je ambiciózní. Po šampionátu se vrací na Letnou, kde nejspíš začne bojovat o důvěru kouče Briana Priskeho. On sám se označuje za vítězný typ - a chce rovnou do základu. „Dvacet minut ve Spartě mi nestačí,“ prohlásil před EURO v rozhovoru pro Sport Magazín. Když bude cítit, že na něj zbude v mateřském klubu lavička, rád skočí po smysluplné výzvě z ciziny. Trefa Německu se počítá.  

    Aktuální cena dle Transfermarktu: 0,5 milionu eur

    Jablonec – Teplice: Václav Sejk přeloboval Grigara a upravil skóre na 4:1
    Video se připravuje ...

  • Martin Vitík (20)

    stoper, Sparta Praha

    Bilance ve F:L (2022/23)
    Zápasy: 22
    Minuty: 1889
    Branky: 0
    Asistence: 1

    Ve dvaceti letech je hotovým stoperem, připraveným na posun v kariéře. Není to ještě na velkoklub z Premier League či španělské La Ligy, ovšem lehce nadprůměrný a dobře fungující tým třeba z Nizozemska či Belgie by na soubojového stopera s výbornými hlavičkářskými schopnostmi mohl ukázat. Vítězný gól proti Německu obletěl Evropu. Špatnou variantou pro něj rozhodně nebude ani setrvání v mistrovské Spartě, kde už by měl mít pevné místo v sestavě.

    Aktuální cena dle Transfermarktu: 2,5 milionu eur

  • Vasil Kušej (23)

    křídlo, útočník, Mladá Boleslav

    Bilance ve F:L (2022/23)
    Zápasy: 16
    Minuty: 1127
    Branky: 4
    Asistence: 0

    Je v kurzu. V merku ho mají zejména bundesligové celky, které ho znají už z dřívějška. Případným bundesligovým zájemcům se ukázal právě v bitvě s Německem, kdy fantastickou akcí připravil gól Václavu Sejkovi. Proti Anglii se zase dostal do tří šancí. „Může být rozdílovým hráčem,“ predikoval už před turnajem trenér Jan Suchopárek. Kušej má až nečeské fotbalové pojetí. Je rychlý, přímočarý, zdravě drzý, sebevědomý, technický. Teď ještě vypilovat koncovku.

    Aktuální cena dle Transfermarktu: 0,6 milionu eur

    Kušej: český Ribéry, který dráždil mercedesem. Náhrada za Olayinku?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud