12. června 2010 • 19:59

Argentinu spasil sváteční střelec Heinze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gabriel Heinze v klubu ani v argentinské reprezentaci nikdy nepatřil mezi časté střelce. V zápase mistrovství světa proti fotbalistům Nigérie to přesto byl pouze on, kdo překonal gólmana Enyeamu, na němž si jinak opakovaně vylámaly zuby všechny argentinské útočné hvězdy.



Svátečnímu "šutérovi" Heinzemu se letos střelecky nebývale daří.Krajní obránce nebo stoper Gabriel Iván Heinze se narodil před 32 lety ve městečku Crespo, kde žije početná německá komunita.

Brzy odešel hrát fotbal do Španělska, a ačkoli se zpočátku nemohl prosadit a vysedával na lavičce Realu Valladolid, dnes už má za sebou velká a úspěšná angažmá.S Manchesterem United vybojoval titul v anglické lize, s Realem Madrid vyhrál španělskou ligu i pohár.

Největší část kariéry strávil v Paris St. Germain, v jehož dresu odehrál přes 100 zápasů a rovněž se radoval ze zisku národního poháru. Obvykle se ale trefoval tak jednou za sezonu.

Heinze krásnou hlavičkou posílá favorita do vedení.Foto Reu


V současnosti působí opět ve Francii, pomáhá zpět na výsluní Olympique Marseille. Bývalému evropskému gigantu byla po zisku titulu v roce 1992 prokázána korupce, od té doby se dlouho potácel v druhé lize a především tonul ve finančních problémech.

Kdysi slavný Olympique letos konečně zažil úspěšnou sezonu. A argentinský obránce přispěl k jeho vítězství v lize i v poháru hned čtyřmi zásahy. Většinou se navíc trefil v těch nejvypjatějších momentech.



V reprezentaci se Heinze objevil poprvé v roce 2003, zahrál si v přátelském utkání proti Libyi. Hned v následujícím roce byl členem olympijského výběru, který na hrách v Aténách vybojoval zlaté medaile. Když ale téměř celou sezonu 2005/06 promarodil s přetrženým zkříženým vazem v koleně, zdálo se, že účast na mistrovství světa v Německu 2006 zůstane pouhým snem.

Heinze se trefil po rohovém kopu svého týmu hlavičkou.Foto Reu


Trenér José Pekerman na něj ale nezapomněl, do nominace jej zařadil a dokonce mu svěřil klíčovou roli stopera. V základní sestavě pak Heinze odehrál vítězná utkání s Pobřežím slonoviny i Srbskem a Černou Horou.

Proti Nizozemsku nenastoupil, trenér jej stejně jako další opory šetřil do vyřazovacích bojů.V osmifinále přispěl k porážce Mexika a po celý zápas vydržel na hřišti i v nešťastném čtvrtfinále proti Německu, které Argentina prohrála až na penalty.

První branky na mistrovství světa ale dočkal až dnes v Johannesburgu. Svou reprezentační bilanci tak rozšířil na tři zásahy v 65 utkáních.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud