23. června 2010 • 19:13

Angličané dumají: Proč se Rooney trápí?

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být největším tahounem Anglie. Střílet branky a vyhrávat zápasy. Místo toho se Wayne Rooney trápí. Gól nevstřelil ani proti Slovinsku, byť orazítkoval tyč, a může být rád, že jediná branka Jermaineho Defoea stačila k postupu.



Wayne Rooney před šampionátem zastínil všechny spoluhráče v týmu. Frank Lampard, Steven Gerrard, John Terry – i takoví velikáni byli až "druhými" v řadě.

Wayne Rooney.Foto Reuters

Po celém světě se psalo o Rooneym, že právě on bude spasitelem Anglie, který ji dovede po dlouhých letech k vysněnému titulu pro mistra světa.

Jenomže místo hvězdy Rooneyho fanoušci na hřišti vidí jakousi odrůdu jeho geniality. Forvard Manchesteru United se trápí a zatím neví, jak z krize ven.

Jaké důvody mohou za prachbídnými výkony Rooneyho stát?

1. Obránci si dávají pozor
Střelecká forma v klubu a mediální humbuk kolem jeho osoby rozhodně Rooneymu neprospěl. Nejenže si každý obránce osobně na něj dává větší pozor, ale na pokyny trenérů ho musí také zdvojovat či ztrojovat. Díky tomu má Rooney rázem méně času na všechnu práci s míčem.

Anglie by toho ovšem mohla paradoxně v příštích utkáních využít. Díky tomu, že se na Rooneyho lepí až příliš soupeřových obránců, mohou vyniknout ostatní. Třeba jako Defoe proti Slovincům.

2. Je pod tlakem
Od Rooneyho se pochopitelně čekalo hodně. Minimálně to, že svou fazónu z Manchesteru United přenese do reprezentace. Jenže to se nestalo. A nikdo neví proč.

Možná kdyby se Rooney dokázal uvolnit a vypnout, pookřál by. Jenomže atmosféra v Jihoafrické republice mu nepomáhá. Na pokoji se nudí a neustále přemýšlí nad tím, proč se mu nedaří.

3. Nesehranost
Dalším důvodem může být právě nesehranost. S klubovými spoluhráči si nacvičuje všelijaké akce dennodenně, v národním týmu na to měl pouze pár týdnů.

Angličané mnohdy nevědí, co od sebe čekat, jakou třeba mohou dát přihrávku tomu a onomu spoluhráči. V Manchesteru jdou navíc všechny míče přes Rooneyho, v anglické reprezentaci je hvězdných jmen, které chtějí táhnout národní tým, více.

4. Unavenost
Všemožné osobnosti fotbalové minulosti tvrdí, že na únavu se současní fotbalisté vymlouvat nemohou. Prý není možné, aby sváděli špatnou výkonnost na to, že hráli celou sezonu nespočet zápasů.

Wayne Rooney ale právě na tohle mohl částečně doplatit. Náročná anglická liga s dvěma poháry a Ligou mistrů by v součtu s těmito důvody připravila o střeleckou formu kdekoho.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud