27. června 2010 • 17:41

Čtyři kusy a domů. Anglie na šampionátu končí

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Famózní jízda Němců odrovnala Anglii. Čtyři góly v její síti ji definitivně poslaly domů. Ještě na konci první půle byli přitom Rooney, Lampard a spol. blízko vyrovnání, pak ale inkasovali další dvě branky a zápas de facto skončil. Německo vyhrálo 4:1.



Souboj evropských velmocí splnil očekávání. První půlhodinu režírovali Němci, kteří přesnou a rychlou kombinací hladce procházeli anglickou obranou.

Radost německý fotbalistů.Foto Reuters

James se už v páté minutě zapotil při nepříjemné ráně Özila a kolmá akce ukázala, co na ostrovního rivala bude platit.

Německo počáteční převahu přetavilo v gól o čtvrthodinu později, když výkop brankáře Neuera propadl středem anglické defenzívy až ke Klosemu, který v pádu špičkou nohy vstřelil svůj padesátý gól v německém dresu a už dvanáctý gól na mistrovství světa.

Angličany dále deptal smrtící německý přechod do útoku. Klose měl po kolmici Müllera nabito i na druhý gól, ale James byl tentokrát lepší.

Už o minutu později ale další blesková kombinace na jeden dotek vyústila v branku, kdy opakovanou pobídku agilního Müllera levačkou z úhlu napálil do sítě Podolski.

Dvougólový deficit byl pro Angličany pobídkou. Silovým pojetím hry přebrali iniciativu a první šance Lamparda, kterou se štěstím zhatil Neuer, mu dodala kuráž. Snížení přišlo vzápětí ze vzduchu: Gerrardův centr trkl hlavou do sítě z malého vápna Upson.

Vzrušující pasáž zápasu mohl vzápětí ještě přiživit vyrovnávací gól. Lampardova střela z dálky se odrazila od břevna a podle televizního záznamu byl míč zřetelně za čarou, ale uruguayští sudí to neviděli - více zde »

Nechtěně tak oživili vzpomínky na podobnou situaci ve finále mistrovství světa v roce 1966, kdy se tehdy o sporném gólu Angličanů v zápase s Německem ještě dlouho diskutovalo.

Zklamaní Angličané po druhé brance Němců.
Zklamaní Angličané po druhé brance Němců.

Ještě po přestávce to vypadalo, že anglický nápor bude pokračovat. Výsledkem aktivity svěřenců italského kouče Fabia Capella bylo ale jen břevno, které nastřelil znovu Lampard, tentokrát z přímého kopu.

Pak už začali Němci soupeře deptat fantastickými brejky. Po dalším z trestných kopů Lamparda, který však zblokovala zeď, dokonale vyšachovali nezformovanou anglickou defenzívu Schweinsteiger s Müllerem, jenž prostřelil Jamese bombou k bližší tyči.

Těžká zbraň Němců promluvila ještě jednou. Na dvě přihrávky přešli v 70. minutě celé hřiště a Özil naservíroval druhý gól Müllerovi, který zblízka nemohl nedat.

Nejtěžší porážku v historii vzájemných soubojů na mistrovství světa nezmírnil už ani Gerrard, jehož střelu v 81. minutě Neuer vytlačil.

Německo - Anglie 4:1 (2:1)
Branky: 20. Klose, 32. Podolski, 67. a 70. Müller - 37. Upson.
Rozhodčí: Larrionda - Fandino, Espinosa (všichni Urug.).
ŽK: Friedrich - Johnson.
Diváci: 40.510.

Německo: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Müller (72. Trochowski), Özil (83. Kiessling), Podolski - Klose (72. Gomez).
Anglie: James - Johnson (87. Wright-Phillips), Terry, Upson, A. Cole - Milner (64. J. Cole), Lampard, Barry, Gerrard - Defoe (71. Heskey), Rooney.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud