29. června 2010 • 11:29

Šéf FIFA slíbil: O videu budeme diskutovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se omluvil představitelům Anglie a Mexika za chyby rozhodčích v jejich osmifinálových zápasech na mistrovství světa. Zároveň uvedl, že po selháních arbitrů FIFA znovu otevře debatu o využití videa ve fotbale, což zatím odmítala.



"Je jasné, že po dosavadních zkušenostech na tomto mistrovství světa by byl nesmysl, kdybychom se znovu nezačali bavit o využití technologií na brankové čáře," řekl Blatter na setkání s vybranými novináři.

Sudí chyboval, když neuznal regulérní branku Franka Lamparda. Zde je míč jasně vidět za brankovou čarou.Foto /Youtube/
Carlos Tevez stojí v jasném ofsajdu, přesto gól platí.Foto /Youtube/

Prezident FIFA tak reagoval na fatální chyby rozhodčích, kterých se dopustili v obou nedělních osmifinálových utkáních.

V zápase Anglie - Německo (1:4) sudí neuznali regulérní gól Angličana Franka Lamparda, jehož střela se za stavu 1:2 odrazila od břevna daleko za brankovou čáru.

V duelu Argentina - Mexiko zase Carlos Tévez otevřel skóre z jasného ofsajdu a nasměroval svůj tým k výhře 3:1.

Blatter uvedl, že se omluvil zástupcům postižených reprezentací a funkcionáři obou zemí jeho omluvu přijali.

"Samozřejmě hluboce litujete toho, když vidíte takové chyby rozhodčích. Byl jsem z toho zničený," uvedl čtyřiasedmdesátiletý Švýcar.

FIFA by měla znovu otevřít debatu o videu, po němž už dlouho volají experti i sami fotbalisté, v polovině července na jednání pravidlové komise (IFAB) ve velšském Cardiffu.

Federace zároveň hodlá vylepšit svůj program tréninku rozhodčích. IFAB zamítla využití moderních technologií ve fotbale letos v březnu a sklidila za to celosvětovou vlnu kritiky.

Za její rozhodnutí se tehdy Blatter jednoznačně postavil - argumentoval tím, že fotbal se musí hrát všude podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti zavedení techniky nešlo.

"Jednoduchost a univerzalita tohoto sportu je jedním z důvodů jeho úspěchu. Navíc ať už použijete jakékoli vymoženosti, vždycky bude muset konečné rozhodnutí udělat člověk. Tak proč v takovém případě brát odpovědnost rozhodčímu na hřišti?" řekl tehdy Blatter.

FIFA přitom zkoušela různé technologické systémy, jako jsou kamery nebo čipy v míčích, několik let. Po experimentech na juniorských úrovních byly zavrženy jako ne stoprocentně spolehlivé.

Sepp Blatter ujišťuje, že JAR je na šampionát připravená
Sepp Blatter ujišťuje, že JAR je na šampionát připravená

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud