4. července 2010 • 04:00

Nedal ani gól. Messi: Hvězda, která zhasla

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl potvrdit pověst nejlepšího fotbalisty planety. Zářit, dávat góly a dovést Argentinu k titulu. Jenomže hvězda Lionela Messiho na turnaji zhasla. Nedal ani jeden gól a s turnajem se rozloučil po zničující prohře s Německem 0:4.



Před světovým šampionátem trenér Diego Maradona totálně překopal taktiku svého týmu tak, aby Argentina mohla co nejvíce těžit z vynikající formy Lionela Messiho.

Diego Maradona utěšuje Lionela MessihoFoto Reuters
Smutný Lionel Messi a radující se Němec Miroslav Klose.Foto ČTK/AP

Oba dva se dohodli na tom, že útočník Barcelony se bude pohybovat těsně za dvěma útočníky a mít na hřišti naprostou volnost.

„S hráči, které máme k dispozici, by nemělo být problémem, aby Messi herně explodoval,“ uvedl před turnajem Maradona a svému nejblyštivějšímu klenotu postavil systém na míru podobně, jako je tomu v Barceloně.

„Změnil jsem naši taktiku, aby mohl hrát ještě lépe. Zaslouží si, aby měl ty nejlepší podmínky,“ vysvětloval svůj tah argentinský kouč.

Výsledek? Messi vyloženě nezklamal. V úvodním utkáních připravoval šance, zakládal útočné akce, ale jedna zásadní věc mu chyběla – góly.

V pěti zápasech nedal ani jeden. A to je na útočníka jeho kalibru dost mizerná bilance.

Důvody Messiho střeleckého tápání? Tak třeba Maradona mluvil o tom, že soupeři bránili argentinskou hvězdu extrémním způsobem.

„Bylo to skandální. Mířili na jeho nohy, vůbec se nedívali na míč. Strašně ho pokopali a rozhodčí nic neudělal,“ zlobil se.

Podle kondičního trenéra to zase bylo tím, že Messi přijel do Jižní Afriky unavený. „Teď už to nedohoníme,“ prohodil Fernando Signorini v průběhu turnaje.

Viníkem Messiho špatné fyzičky prý byla FIFA, která nenechala fotbalistům dostatečný čas na regeneraci před světovým šampionátem.

„Pánové z FIFA se starají o dopingové kontroly, ale ne o hráče, kteří mají v nohách sedmdesát zápasů za sezonu,“ zoufal Signorini.

Přesto se Messi nevzdával. Sebevědomí se pokoušel zvýšit i sázkou s Maradonou, že proti Mexiku vstřelí svůj první gól. A prohrál…

Smutný Lionel Messi, na MS nedal ani jeden gól.
Smutný Lionel Messi, na MS nedal ani jeden gól.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud