22. června 2018 • 22:42

Srbsko porazili uprchlíci z Kosova. Co znamená jejich oslava?

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbští fotbalisté odcházeli s hlavou svěšenou, ač rychle vedli, nakonec se Švýcarskem padli 1:2. Ještě víc než ztracené body je musí štvát, kdo jim obě branky dal. Autor dalekonosné parády Granit Xhaka i střelec rozhodujícího gólu Xherdan Shaqiri jsou kosovští Albánci, jejichž rodiny utekly z oblasti, kterou Srbsko neuznává.



Xhaka napřáhl k voleji, kolem padajícího obránce vymetl síť brankáře Stojkoviče, při oslavách pak ukázal zvláštní gesto rukama. To samé, které pak zopakoval Xherdan Shaqiri po rozhodujícím úniku v 90. minutě, než sundal dres a ukázal svaly á la Ronaldo.

Vysvětlení gesta obou střelců je jednoduché - jedná se o dvouhlavého orla z vlajky Albánie. Právě z ní pochází rodiny obou záložníků. Shaqiri se narodil v Gjilanu na východě Kosova, Švýcarem se stal až díky naturalizaci. Xhaka už je rodák ze Švýcarské Basileje, narodil se ale albánským rodičům. Jeho otec Ragip byl dokonce odsouzen ke třem a půl rokům ve vězení za to, že jako student na univerzitě v kosovském hlavním městě Priština protestoval proti vládě komunistické Jugoslávie.

Xherdan Shaqiri má na jedné kopačce švýcarskou vlajku, na další pak kosovskou
Xherdan Shaqiri má na jedné kopačce švýcarskou vlajku, na další pak kosovskou

"Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri společně porazili Srbsko, tu samou zemi, která vykonala genocidu proti jejich lidem a z jejich rodin udělala uprchlíky. Politika a hrdost na vlastní kulturu budou ve fotbale vždy hrát důležitou roli," komentoval na Twitteru fotbalový blog Breaking The Lines.

Shaqirimu se o politickém gestu po zápase moc nechtělo mluvit. "Viděli jste, co jsem udělal, bylo to emocemi ve mně. Ty jsou v každém zápase. Hlavně jsem šťastný, že jsem ten gól dal, o nic víc nejde. Nemusíme o tom mluvit," řekl, když se jej hned první novinář na albánského orla zeptal.

Vystupování švýcarských reprezentantů komentoval také Aleksandar Mitrovič, který vstřelil srbský gól. Upozornil na fakt, že Shaqiri má na jedné kopačce švýcarskou vlajku a na další kosovskou. "Když Kosovo tolik miluje, proč nechce hrát za jejich reprezentaci?" ptal se po zápase.

FAKTA MS: Nigérijský rychlík Musa a brazilský happy end
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud