Jan Podroužek
10. října 2021 • 04:40

33 a dost! V základu repre po letech chyběl slávista. Na vině zranění i tlak

Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle tu téměř tři roky nebylo. Od říjnového srazu v roce 2018! Tehdy naposledy, při porážce v Lize národů od Ukrajiny 0:1, se neobjevil v základní sestavě nikdo ze silného slávistického výběru. Až teď v pátek proti Walesu se tahle netradiční věc stala znovu.



Nebýt zdravotních problémů Tomáše Holeše, nejspíš by dlouhá série třiatřiceti zápasů v základní sestavě se slávistickými oporami pokračovala. Jenže defenzivní univerzál „sešívaných“ z nominace na poslední chvíli vypadl.

Kouč Jaroslav Šilhavý na jeho potíže upozorňoval před utkáním proti Walesu s tím, že důležité slovo budou mít lékaři týmu ještě v den zápasu, zda Holeše pustí na hřiště. Jak se ukázalo, nepustili a k dispozici nebude ani pro pondělí bitvu v Kazani s Běloruskem. Spolu s potrestaným záložníkem Antonínem Barákem a brankářem Alešem Mandousem (rodinné důvody) už tým opustili. Nahradili je středopolaři David Pavelka s nováčkem Pavlem Buchou a gólman Filip Nguyen.

1. Česko - Ukrajina 2018
1. Česko - Ukrajina 2018

Ovšem pro základní sestavu to znamenalo přetržení neuvěřitelně dlouhé šňůry, během níž Šilhavý začal spoléhat na hráče z klubu, který sám před svým reprezentačním angažmá vedl, a kde v tu chvíli začal úřadovat jeho nástupce Jindřich Trpišovský.

Na slávisty.

Nejdřív především na Tomáše Součka, a na něho se postupně nabalovali další. Alex Král, Lukáš Masopust, Jan Bořil, Vladimír Coufal, Ondřej Kúdela, Tomáš Holeš, Lukáš Provod, Petr Ševčík…

„Nejčervenobílejší“ začal být národní tým už na podzim 2019, kdy se v Šilhavého sestavě objevilo až pět Trpišovského svěřenců, jejich počet se pak ustálil na třech až čtyřech a zhruba v tomhle trendu se jelo i přes letošní EURO.

A to i navzdory tomu, že někteří z nich už Eden opustili. Hlavně Tomáš Souček a Vladimír Coufal, kteří už tedy nespadali do této kategorie, kouči Šilhavému navíc chyběli zraněný Lukáš Provod a potrestaný Ondřej Kúdela, kteří by jinak měli velkou šanci hrát a počet udržovat třeba ještě vyšší. Takhle na turnaji sázel trenér mužstva především na Jana Bořila, Lukáš Masopusta, Tomáše Holeše a v pozdější fázi i na Petra Ševčíka.

Těsně po EURO, alespoň prozatím, červenobílá stopa v týmu ochabuje. Hlavně vinou zranění, taky ale třeba kvůli tlaku, jaký slávistické vedení na svaz vytváří, a o čemž nezřídka veřejně hovoří i předseda klubu Jaroslav Tvrdík.

Ten si pochopitelně přeje, aby zdravotní problémy opustily především jeho áčko, Trpišovského tým, kříží se tak na této úrovni zájmy klubové a národní, které si mezi sebou obě zmíněné strany potřebují vyjasnit. Koneckonců nároďáku jde o to, aby se kvalifikoval na mistrovství světa. Teprve podruhé od rozpadu federace.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud