Pavel Hartman
24. listopadu 2022 • 11:25

Čím Saúdové omráčili Messiho a spol.? Vysokou obranou a ofsajdovou pastí

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to šok pro celý svět. Nikdo nečekal, že by Argentina s Lionelem Messim mohla podlehnout 1:2 outsiderům ze Saúdské Arábie. Jak se to mohlo stát? Základem byla vysunutá defenzivní linie Saúdů podpořená ofsajdovou pastí, do které se nechal obr vedený božskou desítkou chytit.



Lionel Messi hned po zdrcující porážce konstatoval: „Je na nás, abychom si rozebrali, co bylo špatně. Nyní je čas se semknout a ukázat, jak silní doopravdy jsme.“ Na čem si favorit vylámal zuby? Hlavně na vysoké obranné linii, s níž vyrukoval na Jihoameričany francouzský trenér Saúdské Arábie Hervé Renard.

Nejspíš chtěl držet Messiho a jeho ofenzivní hvězdné kumpány dále od teritoria, v němž jsou nesmírně nebezpeční, tedy v šestnáctce a těsně před ní. Proto postavil nesmírně kompaktní blok v pásu kolem středového kruhu.

Tento obranný val v rozestavení 4-4-2 byl velmi kompaktní a pružný. Hlavně však měl minimální mezeru mezi obranou a záložní řadou. Aby Messi a spol. nemohli operovat v končinách, ve kterých to náramně umějí. Že Saúdům tento plán vyšel, ukazuje statistika ofsajdů.

Argentinci ofsajdovou past zbaštili desetkrát. V prvním dějství dokonce hned osmkrát a šestkrát v úvodních dvaatřiceti minutách. Jen pro srovnání: za celé MS 2014 nasbírala argentinská reprezentace 2 ofsajdy, na světovém šampionátu 2018 byli její hráči v postavení mimo hru pětkrát.

Argentinské ofsajdy v utkání se Saúdy Argentinské ofsajdy v utkání se SaúdyFoto Opta Analyst

Pravda, saúdské zbrani pomohla k vysoké účinnosti nová technologie, jež dokáže odhalit i milimetrový prohřešek proti pravidlu o ofsajdu. Argentinci kvůli tomuto zásahu přišli do přestávky o tři góly. Ale to nic nemění na faktu, že se neuměli vypořádat se strategií protivníka.

„Věděli jsme o tom, pracovali jsme s tím, ale byli jsme trochu zbrklí,“ komentoval to Lionel Messi.

Saúdský vysoký defenzivní blok Saúdský vysoký defenzivní blokFoto repro ČT Sport

Messi mohl činit více pro rozbití defenzivního valu. S pohybem bez míče, který je nezbytný k narušení obranné zdi, jako vždy šetřil. Za svým průměrem zůstal i v parádních disciplínách. V utkání podnikl 5 driblinků, ani jeden nebyl úspěšný. Do pokutového území Saúdů poslal pouze tři přihrávky. Dvě byly nepřesné, ovšem ta třetí vytvořila dobrou palebnou pozici po Di Maríu. V šestnáctce LM 10 zaznamenal jen 4 doteky s míčem. Stejného počtu dosáhl střídající velšký habán Moore v duelu s USA za poločas.

V utkáních s Mexikem a Polskem musí být Argentina i její ústřední superstar chytřejší. Jinak se může z Kataru vracet mnohem rychleji, než si přeje.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud