30. listopadu 2022 • 22:00

SESTŘIH: Polsko - Argentina 0:2. Vláda favorita! Drama na dálku, postup obou

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentina porazila na závěr skupiny C na MS v Kataru Polsko 2:0 a postupuje do osmifinále z prvního místa! O druhou příčku probíhal obrovský souboj na dálku, dlouho se zdálo, že rozhodne až bilance žlutých karet. Mexiko ale nakonec přehrálo Saúdskou Arábii jen 2:1, když asijský soupeř snížil v nastavení. Do play off tak díky lepšímu skóre postupují společně s Argentinou Poláci.



V úvodním dějství sice kapitán jihoamerického celku Lionel Messi nedal penaltu, ale hned ve 46. minutě se trefil Alexis Mac Allister a v 67. minutě přidal pojistku Julián Álvarez. 

Argentinci na turnaji v Kataru na úvod senzačně prohráli se Saúdskou Arábii, ale následně si připsali dvě vítězství 2:0. Vítězové posledního jihoamerického mistrovství postoupili na světovém šampionátu do vyřazovací fáze popáté za sebou a v osmifinále si v sobotu zahrají s Austrálií. Poláci díky o gól lepšímu skóre než Mexiko poprvé od roku 1986 prošli na MS do play off a v neděli je čeká souboj s obhájcem zlata Francií.

Argentinský trenér Scaloni udělal oproti minulému utkání čtyři změny v sestavě. Kapitán Messi si připsal 22. start na mistrovství světa a stal se národním rekordmanem. Osamostatnil se před legendárním Maradonou.

Úřadující jihoameričtí šampioni potřebovali zvítězit a od začátku byli mnohem aktivnější než Poláci, kterým k jistotě osmifinále stačila remíza. Jako první zahrozil Messi, jeho střelu ale v 11. minutě vyrazil Szczesny. Další dvě šance měl favorit ve 28. minutě. Álvarezův nepříliš povedený pokus zastavil polský gólman a vzápětí Acuňa mířil těsně vedle.

Ve 33. minutě se neprosadil ani Di María. Za chvíli Szczesny vychytal Álvareze, následně ale polský gólman zasáhl rukou do hlavy Messiho a sudí Makkelie po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu.

Argentinský kapitán ale v 39. minutě pokutový kop neproměnil a nechal vyniknout Szczesného. Messi nenavázal na proměněnou penaltu z úvodního duelu ve skupině při prohře 1:2 se Saúdskou Arábií a třetí gól na turnaji v Kataru nepřidal.

Polsko - Argentina: Szczesny famózně vystihl Messiho penaltu!
Video se připravuje ...

Szczesny zlikvidoval pokutový kop i v minulém utkání se Saúdskou Arábií a stal se teprve druhým gólmanem, který na mistrovství světa zneškodnil penaltu poté, co ji faulem zavinil. Brankář Juventusu se překonával a jen v úvodním dějství měl devět zákroků. Neuspěl proti němu ani ve 43. minutě Álvarez.

Po 54 sekundách druhé půle už ale aktivní Argentinci otevřeli skóre. Po Molinově centru z pravé strany se přízemní střelou s pomocí tyče prosadil Mac Allister a oslavil premiérovou branku za reprezentaci. Poláci na turnaji v Kataru poprvé inkasovali.

Poláci poprvé vystřelili až v 50. minutě. Na centr z přímého kopu si naskočil Glik a hlavičkoval jen kousek vedle. Jinak ale měli dál navrch Argentinci. V 67. minutě přistrčil míč do vápna Fernández, Álvarez se obtočil kolem protihráče a zamířil přesně do vzdálenějšího horního rohu.

Dvaadvacetiletý hráč Manchesteru City mohl za chvíli zvýšit už na 3:0, ale zamířil jen do boční sítě. V 86. minutě v samostatném úniku selhal i Lautaro Martínez a už v nastavení neuspěl ani další střídající hráč Tagliafico.

Argentina prohrála jediné z posledních 39 utkání. Poláci, kteří budou v nadcházející evropské kvalifikaci soupeřem českého celku, utrpěli porážku a inkasovali poprvé po čtyřech duelech, i tak ale mohli slavit postup.

Góly

Domácí:

Hosté: 46. Mac Allister, 67. J. Álvarez

Sestavy

Domácí: Szczęsny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszyński (72. Jędrzejczyk) – Bielik (62. D. Szymański), Krychowiak (83. Piątek) – Zieliński, Świderski (46. Skóraś), Frankowski (46. Kamiński) – Lewandowski (C).

Hosté: Em. Martínez – Molina, C. Romero, Otamendi, Acuňa (59. Tagliafico) – Mac Allister (84. Almada), de Paul, Fernández (79. Pezzella) – Di María (59. Paredes), Messi (C), J. Álvarez (79. La. Martínez).

Náhradníci

Domácí: Grabara, Bednarek, Grosicki, Gumny, Jędrzejczyk, Kamiński, Skóraś, Milik, Piątek, Skorupski, Szymański, Szymański, Wieteska, Żurkowski, Zalewski

Hosté: Martínez, Gómez, Dybala, Correa, Rodríguez, Paredes, Palacios, Almada, Tagliafico, Pezzella, Montiel, Martínez, Foyth, Rulli, Armani

Karty

Domácí: Krychowiak

Hosté: Acuňa

Rozhodčí

Makkelie – Steegstra, de Vries (vš. Niz.)

Stadion

Stadión 974, Dauhá (Katar)

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud