1. prosince 2022 • 21:55

SESTŘIH: Japonsko - Španělsko 2:1. Obrat stvrdil VAR, slaví obě strany

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Japonsko to znovu dokázalo. Po obratu s Německem předvedlo totožný kousek proti Španělsku a prozkouzlo ze skupiny E. Vítězná branka padla po situaci, kdy míč skotačil po koncové čáře, podle soudu VARu však hřiště neopustil. Ani Španěly nemusí prohra příliš mrzet, po neúspěchu Němců totiž prošli do vyřazovací fáze turnaje. Jako první skóre otevřel Álvaro Morata, ale po půli skóroval střídající Ritsu Doan. Obrat na 2:1 pak dokonal Ao Tanaka.



Japonští fotbalisté na mistrovství světa v Kataru zdolali po obratu 2:1 Španělsko a se šesti body překvapivě vyhráli skupinu E. V osmifinále se utkají v pondělí s Chorvatskem. Dál jdou ze druhého místa díky lepšímu skóre i Španělé, které čeká v úterý Maroko.

Mistry světa z roku 2010 poslal v Dauhá do vedení v 11. minutě útočník Álvaro Morata, jenž se prosadil i ve třetím utkání na šampionátu a se třemi góly se dotáhl do čela tabulky střelců. Ve 48. a 51. minutě ale skóre otočili střídající Ricu Doan a další záložník Ao Tanaka.

Japonci se postarali o další překvapení šampionátu a po Německu, které na turnaji navzdory výhře 4:2 nad Kostarikou na turnaji končí, porazili dalšího evropského giganta. Postupem do vyřazovací části navázali na osmifinálovou účast z minulého šampionátu. Španělé prohráli po čtyřech zápasech, v play off ale nebudou chybět popáté z posledních šesti MS.

Oba trenéři udělali oproti minulému kolu pět změn v sestavě, a právě jeden z nováčků v zahajovací jedenáctce Morata otevřel skóre. Třicetiletý útočník Atlética Madrid si naskočil na Azpilicuetův centr a zblízka hlavou překonal brankáře Gondu. Nejlepší střelec v aktuálním výběru „La Roja“ zaznamenal 30. reprezentační gól.

Morata mohl přidat druhý zásah v 23. minutě, kdy jeho střelu ve skluzu tentokrát Gonda zneškodnil. První poločas se jinak hrál bez větších šancí. Španělé drželi míč 78 procent hracího času a Japonci, kteří potřebovali k udržení naděje na postup minimálně bod, se hlavně bránili. To jim zkomplikoval závěr úvodního dějství, kdy inkasovali žlutou kartu v rychlém sledu všichni tři stopeři.

Podobný vývoj včetně stejného skóre měla i první půle utkání Japonsko - Německo (2:1), a i dnes dosáhl asijský celek na obrat po změně stran. Ve 48. minutě vyrovnal Doan, jehož ránu na přední tyč nedokázal Simon vytěsnit mimo tři tyče. Záložník Freiburgu se z pozice střídajícího hráče trefil i proti Německu.

Vzápětí další nový muž na hřišti Mitoma našel před brankou skórujícího Tanaku. Gól musel potvrdit videorozhodčí, jelikož fotbalista Brightonu stihl odcentrovat jen těsně předtím, než míč celým objemem opustil hrací plochu.

Favorit si ve zbytku utkání vypracoval už jen jednu gólovou příležitost, ačkoliv se vzhledem k průběžnému stavu souběžně hraného duelu Kostarika - Německo ocitl chvíli i mimo postupové příčky. V 90. minutě se Olmo po pohledné kombinaci ocitl sám před Gondou, trefil ale jen připraveného japonského brankáře.

Góly

Domácí: 48. Doan, 53. Tanaka

Hosté: 12. Morata

Sestavy

Domácí: Gonda – Itakura, Jošida (C), Taniguči – D. Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) – Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan).

Hosté: Simón – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, Pa. Torres, Balde (68. Alba) – Busquets (C) – Gavi (68. Fati), Pedri – Ni. Williams (57. Fe. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo.

Náhradníci

Domácí: Asano, Doan, Endo, Ito, Kawašima, Mačino, Minamino, Mitoma, Sakaj, Šibasaki, Schmidt, Soma, Ueda, Tomijasu, Jamane

Hosté: Alba, Asensio, Carvajal, Fati, García, Guillamón, Laporte, Koke, Llorente, Pino, Raya, Sánchez, Sarabia, Soler, Torres

Karty

Domácí: Itakura, Taniguči, Jošida

Rozhodčí

Gomes – Siwela, Phatsoane

Stadion

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Japonsko 3 2 0 1 4:3 6
2. Španělsko 3 1 1 1 9:3 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Kostarika 3 1 0 2 3:11 3

 

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud