4. prosince 2022 • 19:10

Francie - Polsko: Rekordy, řetízky bez trestu i překrásný gól, který nebyl

Autor: paš, vmn
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Fotbalisté Francie udělali další krok za obhajobou titulu mistrů světa. V osmifinále zdolali Polsko 3:1. Krásný zápas nabídl spoustu zajímavých momentů, možná i jeden z nejhezčích gólů celého mundialu, který ale neplatil. A také nepovolený doplněk, rekordy a opakovanou penaltu dávno po vypršení nastavení.

  • Mbappé > Cristiano Ronaldo

    Je mu teprve třiadvacet let a stále nepřestává udivovat. Kylian Mbappé zapsal proti Polsku asistenci a dva zásahy. Nejprve v 74. minutě využil dostatek prostoru ve vápně, dlouho se nerozmýšlel a balon napálil rovnou za záda Wojciecha Szczesného. V nastaveném čase pak dal pátý gól na šampionátu a osamostatnil se na čele tabulky střelců. Navíc to byla pro něj už devátá branka na mistrovství světa, čímž o jednu trefu překonal hvězdného Cristiana Ronalda. A to je o čtrnáct let mladší… Navíc vyrovnal Lionela Messiho.

    Dva superstřelci. Robert Lewandowski gratuluje Kylianu Mbappému k postupu Dva superstřelci. Robert Lewandowski gratuluje Kylianu Mbappému k postupuFoto ČTK/AP

  • Francouzští rekordmani

    V době statistik není o různé historické milníky nouze, jenže v týmu Francie se jich slavila spousta najednou. Hugo Lloris a Antoine Griezzmann psali statistiky už tím, že nastoupili. Gólman zapsal 142. reprezentační start, čímž vyrovnal Liliana Thurama (mimochodem, jeho syn Marcus v zápase nastoupil také), Griezzmann nastoupil k 71. duelu v řadě, nechyběl už od roku 2017!

    Olivier Giroud těsně před poločasem dal už svou 52. branku ve francouzské reprezentaci, čímž překonal legendárního Thierryho Henryho.

    Gólová radost Oliviera Girouda Gólová radost Oliviera GiroudaFoto Reuters

  • Drama s řetízkem

    Tohle byl dost bizarní moment. Jules Koundé vhazoval míč, když ho najednou rozhodčí zarazili. Francouzský bek nastoupil do zápasu se dvěma zlatými řetízky, které se třpytily i na fotografiích a televizních záběrech. Sudí si toho všimli až po víc než čtyřiceti minutách, člen realizačního týmu rychle přispěchal a zlato mu z krku sundal. Jaký trest hráče slavné Barcelony postihl? Kupodivu žádný. Jen na sociálních sítích se stal terčem posměchu.

    S řetízky se hrát nesmí S řetízky se hrát nesmíFoto Reuters

  • Supergól, který nebyl

    Olivier Giroud měl během osmifinále víc šancí, už po dvaceti minutách netrefil prázdnou branku, před přestávkou ale zavěsil gólovou omluvu. Vrchol svého výkonu mohl zapsat v 58. minutě. Odražený míč trefil krásnými nůžkami přímo k tyči, za jiných okolností jasný hightlight celého šampionátu. Jenže sudí o sekundu dřív přerušil hru po srážce Szczesného s chumlem před ním.

    Překrásný gól Oliviera Girouda. Škoda, že nemohl platit Překrásný gól Oliviera Girouda. Škoda, že nemohl platitFoto ČTK/AP

  • „Zbytečná“ dvojpenalta

    3:0, pětiminutové nastavení je pryč, přesto se francouzské oslavy ještě na malou chvíli odkládají. Proč? Venezuelský rozhodčí Jesús Valenzuela běží k monitoru a jasně vidí Upamecanovu ruku. Žádné výmluvy, že byl francouzský stoper moc blízko, jasná penalta.

    K míči se staví Robert Lewandowski, volí pozvolný rozběh a … stejně jako proti Mexiku nedává! Jenže Hugo Lloris nevydržel stát na čáře, takže se exekuce opakuje. Napodruhé už Lewa snížil a šel popřát Francouzům k postupu. Změna výsledku sice nezměnila nic na čtvrtfinalistovi, ale lehce zamíchala naši tipovačku.

    Robert Lewandowski proměnil v závěru penaltu nadvakrát Robert Lewandowski proměnil v závěru penaltu nadvakrátFoto Reuters

     

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud