13. června 2013 • 15:50

Nevíme, jak se hraje fotbal! Anglie vyhořela, Redknapp kritizuje systém

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A dost! Harry Redknapp, jedna z nejrespektovanějších osobností anglického fotbalu, se tvrdě obul do vlastních řad. Anglie vybouchla na evropském šampionátu do 21 let a současný manažer Queens Park Rangers volá na poplach. "Anglický fotbal se musí změnit," zdůrazňuje 66 letý kouč.



To, co naznačily výsledky anglických klubů v letošní Lize mistrů (ani jeden neprošel do čtvrtfinále), naplno odkryl evropský šampionát do 21 let. Mladíci z Anglie prohráli v základní skupině všechny tři zápasy s Norskem, Itálií i Izraelem (skóre 1:5) a z turnaje odjíždí s ostudou.

"Jsem vášnivým fanouškem anglických reprezentačních celků ve všech kategoriích. Strašně mě zklamalo, když jsem viděl, jak náš tým hraje tak bídně. Zvlášť, když máme takové individuality," zlobí se zkušený kouč.

Výbuch na EURO možná způsobí, že v anglickém fotbale se začne něco dít. "Změna musí přijít z úplé špičky ledovce. To znamená, že trenér prvního týmu Roy Hodgson bude spolupracovat s ostatními trenéry a vést týmy stejným způsobem," nabádá Redknapp.

Naráží na směr, kterým se vydali v Německu či Španělsku a přináší jim úspěchy na reprezentační i klubové úrovni. To znamená důraz na práci s mládeží, sjednotit tréninkové metody a vybudovat jednotnou koncepci pro všechny reprezentační celky.

Neuspěla ani "Zlatá generace"

"V mezinárodním fotbale nestačí, když jen nakopnete míč dopředu a budete doufat, že to dobře dopadne. Je to o zaujetí, držení míče, kontrole hry. Potřebujeme trenéry, kteří v tyto ideály věří," říká kouč, který byl v minulosti spojován s vedením anglického nároďáku.

Trenér anglické reprezentace do 21 Stuart PearceFoto EPA

"Nevíme, jak se hraje fotbal. Jen hodíme míč na hřiště a k ničemu to nevede," štve Redknappa. "Děti v Anglii nejsou trénováni stejným - a správným - způsobem od mladého věku. Výsledkem je dospělý tým, který hraje hluboko pod své možnosti," dodává zkušený kouč.

Mizerné výsledky národních týmů podle něj nejsou dané horší kvalitou hráčů, ale způsobem tréninku. "Podívejte se na takzvanou "Zlatou generaci" Gerrarda, Lamparda, Terryho, Rooneyho, Ashley Colea a dalších," naráží Redknapp na hvězdy prvního týmu Albionu, kterým na reprezentačním poli chybí velký úspěch.

Anglický fotbal podle všeho čekají změny. Propadák na evropském šampionátu do 21 let nejspíš odnese trenér Stuart Pearce. Pokud na Ostrovech budou chtít prohánět současné vládce svštové kopané, musí najít ideální trenéry, kteří přinesou tu správnou koncepci.

"Naposledy, kdy Anglie kráčela správným směrem, bylo pod trenérem Glenem Hoddlem (1996 - 99). Proto si myslím, že by byl na místo trenéra jednadvacítky ideální volbou, nebo ho zahrnout do systému mládežnických trenérů," nabízí řešení Redknapp.

Zklamaní fotbalisté Anglie poté, co jednadvacítka neuspěla na mistrovství Evropy v Izraeli
Zklamaní fotbalisté Anglie poté, co jednadvacítka neuspěla na mistrovství Evropy v Izraeli

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud