13. srpna 2013 • 12:19

Anglický fotbal se potápí. Ať nejsme na MS, volá po změnách Ferdinand

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mládežnické týmy Anglie drtí mizerné výsledky, kolébce fotbalu chybí koncepce, jak neutěšený stav změnit. Bývalý kapitán reprezentace Albionu Rio Ferdinand to řekl natvrdo. "Chce to, aby někdo chytil Anglii pod krkem a řekl, jak se tady fotbal bude dělat," naznačuje zkušený stoper Manchesteru United, že ostrovní kopaná potřebuje zásadní změnu.



Fotbalový "pupek světa" už dávno není tím, kdo určuje herní trendy. Jistě, Premier League stále platí za nejkvalitnější soutěž na světě. Jenže kdo v ní vévodí? V drtivé většině zahraniční hvězdy, které táhnou Manchester City, United, Arsenal, Chelsea a další přední celky.

Kde jsou angličtí fotbalisté? Leccos vypovídají výsledky reprezentačních výběrů. Na nedávném mistrovství Evropy jednadvacítek skončila Anglie v základní skupině bez bodu poslední, další zmar přišel v současném přípravném období. Výběry do 19, 20 a 21 let na letních turnajích dohromady vyhrály jediný zápas!

"Musí přijít někdo, kdo má koule na to, aby chytil Anglii pod krkem a řekl: Takhle fotbal budeme dělat a třeba potrvá deset let, než to zvládneme," říká pro britský Daily Mail rázně muž, který za Anglii odehrál 81 zápasů a v květnu ukončil kariéru v národním týmu.

Důvody úpadku anglické reprezentace jsou podle Ferdinanda zřejmé. "Nevidím spojení mezi dospělým týmem, jednadvacítkou, dvacítkou a sedmnáctkou. To pro Anglii nevěstí nic dobrého," varuje opora United.

Reprezentaci by prý pomohla důrazná očista, jakou provedli v Německu po neúspěšném EURO 2004 (v základní skupině prohrálo s českými náhradníky). "Nemusíme se kvalifikovat na mistrovství světa nebo Evropy, ale za deset let třeba poznáme, že jsme se vydali směrem, na který můžeme být pyšní," nabádá Ferdinand.

Lepší, když na MS nebudeme

"Když se podíváte na reprezentace Německa, Španělska, Nizozemska, Itálie nebo Brazílie, poznáte je bez toho, aniž byste se dívali na jména hráčů. Všichni na hřišti pracují podle jednotného systému a je jedno, kdo v týmu nastoupí," pokračuje 34letý stoper.

Rio Ferdinand Rio FerdinandFoto Profimedia.cz

"Ve Španělsku i v Itálii můžete do áčka postavit kluka ze šestnáctky. Možná mu bude chybět síla a rychlost, ale bude přesně vědět, co má hrát. Od malička ho to totiž trenéři učí," dodává Ferdinand.

V kvalifikační skupině o postup na MS do Brazílie je Anglie momentálně druhá za Černou Horou. Výběru trenéra Hodgsona hrozí, že se na šampionát neprobojuje.

"Možná to tak bude lepší, když se na šampionát nedostaneme. Aspoň nastartujeme pořádné změny," věří zkušený bek.

"Když se podívám na naše mladé týmy, pořád vidím kvalitní hráče. V Manchesteru jsou to Welbeck, Jones, Smalling. Cleverley, jinde třeba Sturridge, Wilshere, Oxlade-Chamberlain. Naším problémem je, jak tyto hráče zapracovat do týmu, který bude fungovat," uzavírá Ferdinand.  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud