Pavel Janega
11. října 2018 • 20:00

Šilhavý ladí sestavu na Slovensko. TŘI varianty, jak může Česko nastoupit

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý s asistenty dumají nad sestavou, kterou v sobotu (15.00) pošlou do bitvy Ligy národů na Slovensku. Variant je hodně, ale která je správná? Deník Sport se zamýšlí nad možnostmi, jimiž současný národní tým disponuje. Vybrali jsme také tři základní možnosti, jak by základní jedenáctka národního týmu mohla vypadat.



Maximálně u pěti hráčů lze konstatovat, že jejich pozice je neotřesitelná. Že s nimi Jaroslav Šilhavý počítá a utvoří z nich jakousi kostru své premiérové základní jedenáctky. Jedná se o dva krajní beky (Kadeřábek, Gebre Selassie), dva středopolaře (Barák, Dočkal) a jednoho útočníka (Schick). Nechat na lavičce někoho z nich by bylo velké překvapení.

Ovšem zbylá místa jsou v rozestavení 4 – 2 – 3 – 1, z něhož Šilhavý bude s velkou pravděpodobností vycházet, velkými otazníky. Obsazena proto musejí být správnými muži s ohledem na jejich momentální formu, kvalitu a zvolenou taktiku, která by měla zastavit (či alespoň zmírnit) slovenskou útočnou sílu.

Začněme obranou. Stopeři jsou velký oříšek. Kvůli zranění odpadli Marek Suchý, Tomáš Kalas a naposledy Lukáš Hejda, kterého v úterý nahradil Patrizio Stronati. Šilhavý také na Slavii zjišťoval aktuální stav Jakuba Jugase, z důvodu dlouhodobého zranění však byla odpověď nepřekvapivě jasná. Takže zbývají zmíněný Stronati, Jakub Brabec a Ondřejové Kúdela s Čelůstkou.

„Podle mě jsme s příchodem nového trenéra všichni na stejné startovní lajně,“ přemýšlí Čelůstka. Nelze nesouhlasit, v jejich případě patrně rozhodne jen to, jak se zalíbí kouči Šilhavému v tréninku. „Já jsem nachystaný. Věřím, že bych české reprezentaci pomohl,“ hlásí se stoper tureckého Antalyasporu.

Co záložní řada? Ve středu pole se nejspíš strhne souboj na postu defenzivního záložníka. Součkovo postavení narušil David Pavelka, jenž se do národního týmu vrátil po dvou letech. Reprezentační trenéři v něm mohou vidět onoho lídra, který v předchozí éře tolik chyběl. „A já se do této role stylizoval vždycky, byla mi přirozená,“ říká o sobě Pavelka. O dvojici Barák, Dočkal už řeč byla. Nebudouli je sužovat zdravotní trable, začnou od první minuty.

K zamyšlení jsou naopak křídelní pozice, kde Šilhavý může počítat jednak s klasickými křídly Zmrhalem a Masopustem, a jednak také s Janktem a útočníky Vydrou, Šuralem a Schickem. Miliardová hvězda, když už v AS Řím nastoupí, operuje nejčastěji právě zprava. Schickova přesná role se nicméně bude odvíjet i od toho, zda trenér Šilhavý upřednostní na hrotu Krmenčíka. Habána patřícího mezi typické bijce, na nichž v minulosti stavěl svoji taktiku.

Tu současnou pro národní tým již piluje v několika málo trénincích, které se svými svěřenci stihne. Jak pronesl na pondělním srazu, nejdůležitější je pro něj secvičit organizaci hry. Začít výstavbou hry od obrany a postupně přecházet do útočné činnosti.

„Poslední zápasy jsme dostávali strašně laciné góly, byly to chyby, které by se na takové úrovni neměly stávat. Musíme zapracovat na nějakých automatismech do defenzivy,“ ví i Theo Gebre Selassie. „Ale protože nemáme moc času tolik toho natrénovat, musíme to v tom minimu dělat opravdu kvalitně.“

Jak můžou nastoupit Češi proti Slovensku

VARIANTA ČÍSLO 1

Varianta základní sestavy české reprezentace proti SlovenskuFoto Sport

Asi nejpravděpodobnější varianta, vycházíme-li z poslední práce Jaroslava Šilhavého ve Slavii. Na hrot se půjde rvát Michael Krmenčík se stejnými úkoly jako Milan Škoda před pár lety, aby znepříjemnil práci slovenským stoperům Škrtelovi a Škriniarovi. V tom případě by Schick musel na křídlo. A který z krajních obránců nastoupí vlevo? Gebre Selassie, či Kadeřábek, protože jako levý halvbek odehrál duel Ligy mistrů proti Manchesteru City?

VARIANTA ČÍSLO 2

Varianta základní sestavy české reprezentace proti SlovenskuFoto Sport

Varianta, která tlačí do sestavy reprezentačního navrátilce Matěje Vydru. Ovšem zachováme-li rozestavení 4 – 2 – 3 – 1, z něhož kouč Šilhavý bude pravděpodobně vycházet, sbíhat bude muset z křídla. Oproti první variantě dochází ke změnám na stoperské pozici (Kúdela za Brabce), na levém křídle (Šural za Zmrhala) a uprostřed zálohy, kde může být upřednostněn Pavelka před Součkem. Řešit se teoreticky může i brankářská otázka: k Pavlenkovi má Šilhavý a jeho trenérský štáb trochu blíž.

VARIANTA ČÍSLO 3

Varianta základní sestavy české reprezentace proti SlovenskuFoto Sport

Trochu netradiční s Kadeřábkem na křídle, pakliže chceme dostat do jedenáctky jeho s Gebre Selassiem a zároveň oba ponechat na pravé straně. Doleva by musel Novák. Na křídle může nastoupit ještě Jankto, jenže v posledních čtyřech zápasech Sampdorie odehrál jen 52 minut. Ze všech tří variant lze přečíst, že minimálně pět hráčů můžeme považovat téměř za jistoty sestavy na Slováky, byť třeba v různých rolích: Kadeřábek, Gebre Selassie, Barák, Dočkal a Schick.

Se Šilhavým spolupráce fungovala, kvituje nového kouče Bořek Dočkal
Video se připravuje ...

Gebre Selassie v bundeslize prohání favority: Je fajn, když na sraz přijedete v dobré náladě
Video se připravuje ...

Slováci jsou naši rivalové, hlásí Čelůstka před federálním derby
Video se připravuje ...

Vydra: Před pěti lety jsem prý byl dítě. Dnes už jsem v Premier League vyčuranější
Video se připravuje ...

Pavelka: Vždy jsem se cítil jako lídr. Ale respektoval jsem, že mě Jarolím nenominoval
Video se připravuje ...

S Brücknerem o reprezentaci komunikujeme. Je fajn, že nemá co dělat, směje se Šilhavý
Video se připravuje ...

Barák: Kabina v Udine se vyčistila. Nový trenér mi svědčí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud