10. října 2018 • 12:26

Slováci vybrali ideální tým s Čechy: chybí Vaclík, na hrotu je Schick

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
  • Brankář Sevilly Tomáš Vaclík doznal po zápase s Realem Madrid velkého uznáníBrankář Sevilly Tomáš Vaclík doznal po zápase s Realem Madrid velkého uznáníFOTO: Profimedia.cz

    Už v sobotu čeká Čechy a Slováky vzájemný souboji v Lize národů. Nový projekt UEFA poslal obě mužstva proti sobě v době, kdy se bude neodvratně blížit oslava stoletého výročí Československa. K této příležitosti vydal deník Šport.sk nejlepší jedenáctku složenou z obou týmů. Jak vypadá a která liga má největší zastoupení?

    Jaká jsou kritéria výběru do základní jedenáctky? Roli nehrálo, jestli je daný hráč Čech, nebo Slovák. Na prvním místě byly sportovní kvalita a osobní vlastnosti. Nicméně cílem není určit jedenáct nejzvučnějších jmen, ale tým, který by dokázal hrát a vyhrávat. V potaz nebyli bráni hráči, kteří už ukončili reprezentační kariéru, například Petr Čech.

  • Brankář

    Petr Čech se po výhře nad Newcastlem pozdravil s Rafou Benítezem i slovenským gólmanem Martinem DúbravkouFoto Reuters

    Gólmanský post je vždy velmi specifický a ve společném národním týmu by byli hned dva velcí aspiranti na pozici jedničky. V Seville se dokázal prosadit a i nadále ukazuje své kvality Tomáš Vaclík. Českého brankáře si v klubu pochvalují, se svým týmem je navíc v samotném čele španělské La Ligy.

    Přednost by i tak podle slovenských kolegů dostal Martin Dúbravka, jehož Newcastlu se sice nedaří, ale i tak předvádí devětadvacetiletý brankář jisté výkony. Celek z téměř třistatisícového města okupuje devatenáctou, sestupovou pozici a v osmi zápasech inkasoval třináct branek.

  • Obrana

    Slovenský obránce Milan Škriniar v Interu Milán jedná o nové smlouvěFoto Profimedia

    Defenziva přináší řadu překvapení. V rozestavení na tři stopery by dostal bezesporu místo v základu Milan Škriniar, vycházející hvězda Serie A. Spolehnutí by na něj kromě jistých defenzivních úkonů a při zakládání útoků. Opřít by se dalo o jeho vynikající rozehrávku.

    Lídrem, možná i s kapitánskou páskou, by byl zkušený Martin Škrtel. Aktuálně třiatřicetiletý hrát Fenerbahce stále předvádí výborné výkony a platný by byl i v kabině. 

    Trojlístek uzavírá, možná trochu překvapivě, Filip Novák. Bývalý hráč Jablonce a aktuálně Trabzonsporu je schopný hrát na pozici stopera i levého beka. Do systému by skvěle zapadal i tím, že je levák.

    Na post krajního obránce by v případě potřeby naskočilo i křídlo Pavel Kadeřábek. Oporu bundesligového Hoffenheimu je možné na pravé straně umístit v podstatě kdekoliv. Mezi Kadeřábkovy výhody se řadí převážně vyváženost mezi útočením a bráněním.

  • Záloha

    Barák: Kabina v Udine se vyčistila. Nový trenér mi svědčí
    Video se připravuje ...

    Střed pole by patřil Stanislavu Lobotkovi. O toho se zajímají přední evropské kluby. Jeho povinnosti by byly převážně defenzivní, hráč oblékající dres Celty Vigo by měl však zároveň velkou volnost a mohl by tak uplatnit vlastnosti, kterými disponuje.

    Rozestavení 3-4-2-1 by plně vyhovovalo Marku Hamšíkovi. Jednatřicetiletá tvář Neapole by plnila roli špílmachra a jeho tvorba hry by s třemi obránci v zádech mohla rozhodovat zápasy. Zřejmě nejlepšímu hráči sestavy by se celý systém lehce připodobnil.

    Zálohu by uzavíral Jakub Jankto. V dresu Udinese má za sebou dobrou práci, v Sampdorii však zatím hledá své místo. Svou úlohu by zvládl především díky dobré fyzické připravenosti. Ne každý ale může hrát v zájmu svého týmu na oblíbené pozici.

    Kromě již zmiňovaného rozestavení by se dala ofenzivní řada transformovat i do modifikací 3-4-1-2, či 3-4-3. Místo by měl jisté Ondrej Duda, který řádí v německé Bundeslize a na kontě už má celkem pět branek v sedmi zápasech. Tým by obohatil svým pohybem i průniky do pokutového území.

    Sednout by si mohl s Antonínem Barákem, který je levák a má kvalitní střelu zpoza šestnáctky. Ofenzivní hráč Udinese umí navíc podržet balon a udržet ho v následných soubojích s obránci.

  • Útok

    Patrik Schick otevřel skóre souboje s UkrajinouFoto Michal Beránek (Sport)

    Achillovou patou lze nazvat na české i slovenské straně hrot. V české lize sice vyčnívá plzeňský Michael Krmenčík, ale evropská úroveň je přece jen trochu jinačí. I přestože ve svém klubu nehraje a nestřílí mnoho gólů, číslem jedna by byl Patrik Schick. Ten měl po přesunu do Serie A výbornou sezonu v Sampdorii Janov, kde se setkal s Milanem Škriniarem.

    Během sezony 2016/2017 nastřílel v Itálii jedenáct gólů a vybral si ho AS Řím, v jehož barvách však nedostává prostor kvůli tamější hvězdě Edinu Džekovi.

  • Sestava

    Dúbravka - Škriniar, Škrtel, Novák - Kadeřábek, Lobotka, Hamšík, Jankto - Duda, Barák - Schick

    Martin Dúbravka (29) - Newcastle United, Premier League (Anglie)
    Milan Škriniar (23) - Inter Milán, Serie A (Itálie)
    Martin Škrtel (33) - Fenerbahce Istambul, Süper Lig (Turecko)
    Filip Novák (28) - Trabzonsport, Süper Lig (Turecko)
    Pavel Kadeřábek (26) - Hoffenheim, Bundesliga (Německo)
    Stanislav Lobotka (23) - Celta Vigo, La Liga (Španělsko)
    Marek Hamšík (31) - Neapol, Serie A (Itálie)
    Jakub Jankto (22) - Sampdoria, Serie A (Itálie)
    Ondrej Duda (23) - Hertha Berlín, Bundesliga (Německo)
    Antonín Barák (23) - Udinese, Serie A (Itálie)
    Patrik Schick (22) - AS Řím, Serie A (Itálie)

    Vydra: Před pěti lety jsem prý byl dítě. Dnes už jsem v Premier League vyčuranější
    Video se připravuje ...

    Pavelka: Vždy jsem se cítil jako lídr. Ale respektoval jsem, že mě Jarolím nenominoval
    Video se připravuje ...

    S Brücknerem o reprezentaci komunikujeme. Je fajn, že nemá co dělat, směje se Šilhavý
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud