21. června 2019 • 04:40

VAR řádí na MS žen. Opakování penalt nechceme, hlásí Premier League

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VAR úřaduje! Na mistrovství světa žen se dostává video do hry v nové situaci. Kontroluje postavení brankářek při pokutových kopech a několik z nich již nechal opakovat. Doplatilo na to hned několik týmů, jmenovitě Skotsko, Nigérie a Jamajka. Toto využití VAR se nelíbí a i vedení Premier League, kde bude od sezony 2019/20 video poprvé aplikováno, ujišťuje, že takto jej užívat nechce.



Opakované penalty. Jedno z hlavních témat právě probíhajícího fotbalového MS žen. Je to prosté, brankářka se pohne z čáry dříve a chytí penaltu, video to odhalí, sudí udělí gólmance žlutou kartu a nechá penaltu opakovat.

Nejvíce tento zásah postihl reprezentantky Skotska, které kvůli němu přišly o pravděpodobný postup ze skupiny. V duelu s Argentinou (3:3) lapila gólmanka Lee Alexanderová penaltu, ale radost Skotek byla předčasná. Po zásahu VAR nechal sudí pokutový kop opakovat a tentokrát byla Florencia Bonsengundová úspěšná a zajistila jihoamerickému celku remízu, která jej teoreticky může dostat do vyřazovací fáze šampionátu. Skotsko naopak na mundialu končí.

Podobně profitovala z opakované penalty také Francie v duelu s Nigérií (1:0). Ta rozhodla o své výhře z pokutového kopu, který proměnila také až na druhý pokus. Opakovanou penaltu si vyzkoušely také Italky v zápase s Jamajkou (5:0).

Napodruhé proměněné penalty vyvolávají mnoho emocí a zejména v Anglii je celá situace dosti rozebírána. A to hlavně z toho důvodu, že video bude od sezony 2019/2020 poprvé dohlížet na zápasy Premier League. Její vedení ubezpečuje, že podobným způsobem VAR využívat nechce.

„Nikdy nebylo v historii fotbalu snazší skórovat z penalty než teď,“ uvedl expert BBC Sport a bývalý záložník Chelsea Pat Nevin. „Pokud má brankář stát na brankové čáře a nehnout se, je to jako bychom mu řekli, že mu svážeme ruce. Myslím, že teď je to pro brankáře opravdu kruté,“ dodal.

S jeho slovy souhlasí i bývalá skotská gólmanka Gemma Fayová. „Chápu pravidla, ale jako bývalá brankářka musím říct, že jsem ráda, že už nechytám. Tohle je něco tak směšného. Připadá mi to, jakoby MS rozhodoval VAR s nezkušenými úředníky, kteří s ním neměli možnost pracovat. Na mistrovství světa by měl rozhodovat fotbal a ne VAR!“ konstatovala.

Opakované penalty nenechaly chladnou ani legendární americkou gólmanku Hope Solovou. „Musíme začít mluvit o tom, jak tohle pravidlo ovlivňuje zápasy. Vykračování z čáry nezmenšuje úhel natolik, aby se tím dalo ospravedlnit opětovné zahrávání penalty. Během penalty nemá žádný brankář dost času na to, aby se dostal tak blízko, aby zmenšil úhel. Pohyb o pár centimetrů mimo čáru ve skutečnosti zhoršuje brankářovu reakční dobu.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud