Michal Kvasnica
11. listopadu 2021 • 20:16

Česko - Kuvajt 7:0. Jasná výhra, po dvou gólech dali Pešek a Sýkora

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Otázku, zda měl tento zápas vůbec nějaký smysl, nechejme raději nezodpovězenou… Nebo jinak – z hlediska prověření kvality absolutně ne, a co se týče nabrání sebevědomí, tak snad. Ukáže to až úterní kvalifikační duel s Estonskem. Češi slaboučkému Kuvajtu, který do Olomouce dorazil s výběrem do 23 let, nastříleli sedm kusů. De facto bez úsilí, protože soupeř z Perského zálivu byl tak na úrovni české třetí ligy. „Ale za přístup kluky chválím,“ sršel spokojeností kouč Jiří Chytrý.



Děti byly spokojené. A že jich z pěti tisícovek celkové návštěvy bylo na tribunách Androva stadionu dost. Slavily každý gól, vyvolávaly a vytleskávaly české hráče, kteří se tomu chvilkami až potutelně smáli. Jako by chtěli rozpačitě říct: Za co?

Byť duel s Kuvajtem splnil kritérium oficiálního mezinárodního utkání, vypadalo to spíš jako trénink. Anebo zápas za odměnu pro amatérská mužstva, když chlapi v hospodě vyhrají tipovačku či soutěž v pití piva a přijedou si s nimi zakopat profíci. Mladí svěřenci trenéra Carlose Gonzáleze byli tak na úrovni divize, třetí ligy maximálně. Suverénně nejslabší soupeř Čechů za několik let.

„Víme, že s Estonskem to bude mnohem těžší. Ale ukázalo nám to charakter týmu, hráli jsme v tempu a intenzitě. My jsme zápasu dali kvalitu. Kluci byli poctiví, přistoupili k němu skvěle. Díky tomu jsme mohli dominovat na míči a tolikrát se prosadit,“ chválil zaskakující kouč Jiří Chytrý.

Moc mu toho ale čtvrteční večer směrem k úterý a zejména k jarní baráži ukázat nemohl. Na brankáře Aleše Mandouse nešla jediná střela, hosté se nedostali do žádné šance. Nedali si víc než tři přihrávky za sebou, než o míč přišli, a postupem času působili čím dál víc otráveně. Rezignovaně.

Češi slaví trefu Jakuba Peška do sítě Kuvajtu
Češi slaví trefu Jakuba Peška do sítě Kuvajtu

Vypadal tak i Michael Krmenčík, když netrefoval dobré Coufalovy centry. Ne, forvard Slavie momentálně fakt není v rozpoložení, že by měl nároďák táhnout. Několikrát schoval tvář v dlaních.

„Každý z útočníků má svou typologii, chtěli jsme vidět jejich součinnost. Byly tam dobré momenty,“ bránil ho Chytrý. „Honza Kuchta je hodně pracovitý, sbíhá si, Michael je zase silnější v dlouhých míčích, připravuje nám pozice do druhé vlny. Ještě se na to musím podívat.“

Krmenčíka naštěstí zastoupili jiní: dvakrát Jakub Pešek, dvakrát střídající Jan Sýkora a po jedné brance přidal Antonín Barák, Filip Novák a Tomáš Souček.

U kapitána se zastavme. Je s podivem, že v náročném programu West Hamu, jenž kromě Premier League bojuje i v Evropské lize, vydržel na hřišti kompletních devadesát minut. Fajn, Souček protrhl osm měsíců dlouhou šňůru bez gólů, což potřeboval, ale pak si mohl odpočinout. Nechtěl?

„Tomášovo střídání jsme zvažovali, byla to jedna z variant. Konzultovali jsme to s ním v poločase i v průběhu druhé půle. Charakter utkání nám ale ukázal, že ho tam můžeme nechat. Řešili jsme to s ním, ale chtěl sám dohrát, takže jsme mu to umožnili,“ popisoval asistent.

Střídající žolíci přitom měli chuť, ostatně jednodušší příležitost zapsat se mezi střelce a navždy figurovat v reprezentačních statistikách už velmi pravděpodobně mít nikdy nebudou. Sýkora šel za brankami jako tank, aktivní Novák zase na levé straně zastínil Aleše Matějů. A Jan Kuchta s Matějem Vydrou zapsali po asistenci. Povedené tahy.

„Hráli velmi dobře. I díky nim jsme udrželi intenzitu hry a přidali další branky. Pět minut jim trvalo, než chytili tempo, ale pak se do toho dostali a dohráli to kvalitně,“ byl rád Chytrý.

Negativem je zraněný stoper Tomáš Kalas, jenž si drobný problém přivodil už na středečním tréninku a oproti plánům vůbec nenastoupil. „Věříme, že bude na Estonsko připraven,“ podotkl trenér. Od reprezentace se nicméně definitivně odpojil i brankář Jindřich Staněk. „U něj nebudeme riskovat, rozhodli jsme se, že se doléčí doma. Snad stihne nejbližší zápas Plzně.“

A dojmy soupeře? Neznámé. González totiž ani nedorazil na tiskovku, což tak nějak demonstruje celé působení Kuvajtu na Hané…

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud