Jakub Plaskura
2. listopadu 2023 • 20:30

Velké fotbalové turnaje, které přijdou: víc týmů, „výlet“ za oceán i šejkové

Vstoupit do diskuse
0
  • Kde se budou v nadcházejících letech konat světové a evropské šampionáty ve fotbale?Kde se budou v nadcházejících letech konat světové a evropské šampionáty ve fotbale?FOTO: Koláž iSport.cz

    Už za dva týdny čeští fotbalisté budou v závěrečných kvalifikačních zápasech bojovat o postup na EURO 2024. To se odehraje kompletně v Německu, na dlouhou dobu to bude poslední turnaj konaný pouze v jednom státě. Kde se odehrají další velké spektákly? Světový šampionát se od roku 2026 rozšíří na 48 účastníků, ten nejbližší uspořádají USA, Kanada a Mexiko. A kde se budou konat MS a ME ve fotbale dál?

  • ME 2024 – Německo

    Týmů: 24
    Datum konání: 14. června – 14. července
    10 měst/10 stadionů
    Finále: Berlín (Olympiastadion)

    Na dlouhou dobu poslední velký turnaj typu mistrovství Evropy či mistrovství světa v jediném státě. Očekává se německá preciznost. Navíc se šampionát koná ve fotbalové zemi a Němci prahnou po delší době po úspěchu.

  • MS 2026 – USA, Kanada, Mexiko

    Týmů: 48
    Datum konání: 11. června – 19. července
    16 měst/16 stadionů
    Finále: Dallas (Metro Stadium)???

    V Severní Americe se soccer těší čím dál větší popularitě, za čímž stojí i staronový držitel Zlatého míče Lionel Messi. Všechny pořadatelské země postupnou generační obměnou staví tým pro domácí megalomanský šampionát.

  • ME 2028 – Anglie, Sev. Irsko, Irsko, Skotsko, Wales

    Týmů: 24
    Datum konání: červen – červenec
    9 měst/10 stadionů
    Finále: Londýn (Wembley)

    Britské ostrovy a fotbal? To jde dohromady. Zajímavá bude kvalifikace, protože jistou účast nemůže mít najednou pět reprezentací. Půjdou všechny pořádající celky do kvalifikace? Bude k vidění reprezentace Velké Británie? Zatím je kolem mnoho nejasného.

  • MS 2030 – Maroko, Portugalsko, Španělsko (Argentina, Uruguay, Paraguay)

    Týmů: 48
    Datum konání: 8. června – 21. července
    širší výběr (21 měst/24 stadionů)
    Finále: Madrid (Santiago Bernabéu)???

    Oficiálně má turnaj tři pořadatele, ale ke stému výročí MS se úvodní zápasy odehrají v Argentině, Uruguayi a Paraguayi. Právě v Montevideu roku 1930 Uruguay slavila titul po výhře nad Argentinou.

  • ME 2032 – Itálie, Turecko

    Týmů: 24
    Datum konání: červen – červenec
    širší výběr (18 měst/20 stadionů)
    Finále: ???

    Turecko původně usilovalo o pořadatelství mistrovství Evropy 2028, ale poté, co na rok 2032 byla odebrána kandidatura Rusku kvůli útoku na Ukrajinu, se Turecko spojilo s Itálií a společně oba státy uspěly.

  • MS 2034 – Saúdská Arábie

    Týmů: 48
    Datum konání: 11. říjen – 19. listopad
    Měst/stadionů: ???
    Finále: ???

    Kdoví, jakým směrem se do roku 2034 vydá saúdskoarabská liga, ale zatím nic extra nenasvědčuje, že by mělo dojít k úpadku podobně jako v Číně. Pořadatelství světového šampionátu je dalším úspěšným krokem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud