14. května 2011 • 15:47

Hotovo! Manchester United má rekordní 19. titul

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté Manchesteru United si s předstihem zajistili rekordní devatenáctý mistrovský titul, kterým se v čele historického pořadí anglické ligy osamostatnili před Liverpoolem.



"Rudí ďáblové", kteří slaví triumf v domácí soutěži po dvou letech, dnes v předposledním kole Premier League uhráli potřebnou remízu 1:1 v Blackburnu a mají nedostižný sedmibodový náskok před obhájci z Chelsea.

Rozhodující bod získal Manchester díky proměněné penaltě Wayna Rooneyho, který v 73. minutě vyrovnával na 1:1. Blackburn už se na další trefu nevzmohl a svěřenci Alexe Fergusona mohli začít slavit.

Devětašedesátiletý trenér Alex Ferguson získal s Manchesterem dvanáctý ligový titul, který je pro něj celkově 27. trofeji během čtvrtstoletí na lavičce United.

Jeho svěřenci se už mohou v klidu soustředit na finále Ligy mistrů, v kterém se 28. května střetnou na londýnském stadionu Wembley se španělským mistrem Barcelonou.

"Hráči ze sebe vydali opravdu všechno. Přestože jsme dostali úvodní branku, tak jsme nepřestali bojovat. Ukázali jsme velikou kvalitu," pochválil svůj tým kouč Ferguson.

Velkou radost měl i sedmatřicetiletý veterán Ryan Giggs, jenž byl u všech dvanácti titulů United v rámci Premier League od začátku soutěže v roce 1993.

"Před dvaceti lety jsme se na Liverpool dívali z uctivé vzdálenosti, ale teď jsme našeho největšího rivala přeskočili. Pokračoval jsem v kariéře právě kvůli těmto dnům. Je to prostě úžasné," řekl velšký záložník.

Manchester United v této ligové sezoně zaznamenával diametrálně rozdílné výsledky doma a na hřištích soupeřů. Na stadionu Old Trafford z dosavadních osmnácti utkání ztratil jen dva body za říjnovou remízu 2:2 s nováčkem West Bromwichem. Venku však "Red Devils" vyhráli jen pět utkání, desetkrát uhráli nerozhodný výsledek a čtyřikrát podlehli.

Skóre v Blackburnu otevřel po dvaceti minutách střelou z voleje australský záložník Brett Emerton. Rooney zajistil hostům bod v 73. minutě proměněným pokutovým kopem za faul domácího brankáře Paula Robinsona na pronikajícího Javiera Hernándeze.

Přestože penaltě předcházela dlouhá domluva rozhodčího Phila Dowda s pomezním kolegou, Rooney se nemýlil a zkušeně poslal Robinsona na opačnou stranu.

"Musel jsem si to urovnat v hlavě, protože tam bylo docela dlouhé zdržení. Po roce, ve kterém jsem měl hodně vzestupů i pádů, je to fantastické. Pro mne osobně, pro fanoušky i pro klub. Cítíme se báječně," prohlásil anglický reprezentant, jehož výkony se po Vánocích razantně zlepšily.

Jeho dvaadvacetiletý mexický kolega z útoku Hernández s přezdívkou "Chicarito" se stal v premiérové sezoně v United klíčovým hráčem.

Bývalý hráč Guadalajary zatím nastřílel 13 ligových a celkově dvacet soutěžních branek. Především v druhé části sezony zastínil nejlepšího střelce soutěže Dimitara Berbatova, který si s 21 zásahy udržel vedení v tabulce střelců.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:
Blackburn - Manchester United 1:1
Branky: 20. Emerton - 73. Rooney z pen.

Blackpool - Bolton 4:3
Branky: 9. a 45. Campbell, 19. Puncheon, 63. Adam - 6. K. Davies, 24. Taylor, 53. Sturridge

Sunderland - Wolverhampton 1:3
Branky: 34. Sessegnon - 22. Craddock, 54. Fletcher, 78. Elokobi

West Bromwich - Everton 1:0
Branka: 10. Mulumbu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud