12. května 2020 • 19:40

Z lavičky ve třetí norské lize do Arsenalu? Mladík šokoval i své trenéry

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli to je zázračné dítě, skoro dvě dekády si toho nikdo nevšiml. Až doteď. 19letý mladík George Lewis místo další sezony ve třetí nejvyšší soutěži v Norsku zaujal na dvoutýdenní stáži na severu Londýna a má blízko k podpisu smlouvy s Gunners. Přitom ve svém aktuálním týmu by zřejmě ani nepatřil do základní sestavy.



Pochází z africké Rwandy, ale už jako dítě se s rodiči přestěhoval do Skandinávie a má norské občanství. To aby fanoušci Arsenalu nebyli překvapení, jakého „Seveřana“ se to jejich klub chystá podepsat. A u George Lewise nejde o jedinou zajímavost, rozhodně to není supertalent, o který by se kluby praly. Vlastně právě naopak.

„Běhaly tu zprávy o Arsenalu, ale nikdo si jich moc nevšímal. Jsem za George strašně rád, ale taky jsem překvapený. Nikdy nebyl blízko k reprezentaci ani nijak nevyčníval,“ prohlásil pro server Goal.com Jonathan Hill, který Lewisovi dal první profesionální kontrakt.

Rodák z Kigali začínal v mládeži známého klubu z Tromsö, ale výrazněji se neprosadil, takže to zkusil ve výkonnostní pyramidě norského fotbalu o kus níž. V Tromsdalenu zaujal bývalého trenéra mládeže Manchesteru United i City, ale stejně z toho nebylo víc než pár startů. Před rokem se stěhoval znovu jen po třetí norské lize, tentokrát do Larviku.

„V mém prvním týmu by hrál, ale asi by nebyl v základní sestavě. To je u hráčů jeho věku obvyklé, že si na minuty musí počkat,“ vysvětluje Hill.

George Lewis zatím hrál jen třetí norskou ligu
George Lewis zatím hrál jen třetí norskou ligu

Jenže místo paběrkování v Norsku přišla nabídka na zkoušku v Arsenalu. Nejdřív na týden a pak ještě na jeden, aby si ho trenéři Gunners mohli pořádně prohlédnout.

„Je hodně rychlý a přímočarý. Má výborný přechod do útoku a umí spoustu kliček a triků, takže se dokáže dostat přes obránce. Ale jestli to bude stačit na beky v Premier League, to by se teprve vidělo,“ přemýšlí jeho bývalý trenér.

Asi i proto nejde počítat s tím, že by se brzo 20letý mladík rovnou připojil do TOP kádru Mikela Artety. Arsenal ale nebere ani do juniorky průměrné hráče. Musí v nich vidět potenciál.

To ví i jeho exkouč Hill. „Potřebuje se hodně zlepšit hlavně v rozhodování na hřišti. Trošku mě šokuje, že si ho nevšiml nikdo v Norsku, ale v Arsenalu. Ale rozně mu to přeju, je to strašně milý chlap a tohle je jeho životní šance.“

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport (pondělí 11. května 2020)Foto Deník Sport

Arsenal FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud