19. září 2023 • 04:40

Kloppe, kamaráde, tak se měj. Proč ho opouští hvězdy a jak se jim vede?

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Do služby na Anfieldu se přihlásil v prosinci 2015, to už bude osm let… Za tu dobu s Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů i Premier League a spoustu dalších trofejí. Z původního kádru mu zbyl jediný člen - Joe Gomez. Pro mnohé sympaťák, pro jiné ten, co neumí prohrávat a často si stěžuje, že třeba moc foukalo či trávník byl špatně posekaný. Jürgen Klopp. Muž, kterého ale taky mnozí jeho (již bývalí) svěřenci opustili. Ne vždy však šlo o moudré rozhodnutí, respektive se jim poté nevedlo lépe.

  • Phillipe Coutinho

    Barcelona / 135 milionů eur (3,3 miliardy korun)

    Pod Kloppem prožil nejlepší fotbalové momenty. Na hřišti řádil, patřil k nejlepším na světě. Vyrostl z něj velký hráč, táhl Liverpool, který byl v rozletu. Jenže Brazilce zlanařilo volání Barcelony, nechal se přemluvit a odešel. Za 135 milionů eur. Macatý šejk naplnil pokladnu Reds, ovšem Phillipe jako by se vyprázdnil. Stal se z něj stín, už nikdy nevystoupal na výkonnostní schody jako na Anfieldu. Naposledy se upsal Al Duhailu.

  • Emre Can

    Juventus / zadarmo

    V Liverpoolu pod vedením Jürgena odehrál 113 zápasů, patřil k důležitým postavám v začátcích Němce v Anglii. Tvrdý, nesmlouvavý a poctivý. Jenže jak se hra Reds vyvíjela, přicházeli noví - a lepší - hráči, jeho čas se tenčil. Nakonec odešel zadarmo, zamířil do Juventusu, kde se ale nikdy opravdu neusadil, a tak se posléze přesunul do Dortmundu.

  • Adam Lallana

    Brighton / zadarmo

    Patřil k nejoblíbenějším hráčům Kloppa. Ofenzivní univerzál, který během zápasů nezastavoval. Běhal, běhal a zase běhal. Neuvěřitelný dříč i technicky nadaný. Své si splnil, jenže podobně jako Can doplatil na příchod nových posil. Už pro něj prostě nezbylo místo, Anfield opustil zadarmo a upsal se Brightonu, kde si prodloužil fotbalový život.

  • Georginio Wijnaldum

    PSG / zadarmo

    Ve své době byl pro německého trenéra nepostradatelným dynamitem uprostřed zálohy. Zastal snad všechnu práci. Bránil, útočil, zajišťoval přechod do ofenzivy. Pak se ale zranil, těžko se vracel do rytmu a obával se o svůj herní čas. Proto se rozhodl, že neprodlouží smlouvu a Liverpool opustil jako volný hráč, upsal se PSG, čímž si ale vůbec nepomohl. Moc si tam nezahrál. Teď je v Al Ettifaqu.

  • Sadio Mané

    Bayern Mnichov / 30 milionů eur (736 milionů korun)

    Klopp a Mané. Tohle spojení psalo gólové básně. Přesněji šlo o 120 brankových slok ve 269 zápasech. Epilog byl plný slz a slov o hrdinských činech. Liverpool váhal, zda prodloužit se Salahem, či Sadiem, který chtěl stejný plat jako jeho parťák. To Reds nechtěli dovolit, proto Senegalce uvolnili do Bayernu, kde se ale 31letého křídelníka nepodařilo implementovat, a tak už hraje v Saúdské Arábii.

  • Divock Origi

    AC Milán / zadarmo

    Věčný náhradník, na kterého bylo vždy spoleh. Jakmile přišel na hřiště, bylo to znát. Okamžitě rozpohyboval ráz zápasu, rozvířil vody a uměl dát góly. Sen každého trenéra. Jenže Divock, ač nedělal problémy, chtěl hrát. Ne jen plnit roli žolíka, jehož herní čas je limitován. Věděl, že nikdy nebude jedničkou. Neremcal, akceptoval to. Po vypršení smlouvy se přesunul do Itálie, teď je v Nottinghamu.

  • James Milner

    Brighton / zadarmo

    Další z kategorie poctivých. Duše týmu, maratonec i jistota. Jeho nejoblíbenější část fotbalového života? Fyzické testy. I v 37 letech stále patří k nejlépe připraveným. Proto jej Klopp měl rád, vždyť si ho v kádru držel tak dlouho. Jenže věk kvete, herní čas vadne. Na lavičce jen stěží uplatníte neomezený fyzický fond, jenž pro Roberta De Zerbiho představuje zajímavé možnosti.

  • Roberto Firmino

    Al Ahli / zadarmo

    Útočník, jenž své fotbalové poslání nezasvětil střílení branek, ačkoli se od něj čekaly. A často mu také jeho slabší produktivita byla vyčítána. Jenže on s Maném a Salahem vytvořil jednu z nejúdernějších ofenzivních trojic. Firmino pracoval především pro ně. Skvělý přehled, parádní přihrávky a k tomu vynikal v presinku. Kolik toho oběhal… Pro spoluhráče pan Nepostradatelný. I pro Kloppa.

  • Jordan Henderson

    Al Ettifaq / 14 milionů eur (343 milionů korun)

    Po konci sezony mu bylo naznačeno, že se s ním nepočítá tak, jak by si představoval. Ještě ale nechtěl ustupovat ze scény a přijmout roli náhradníka. Necítil, že je chtěný, a tak se rozhodl pro nové dobrodružství. Ač mnozí vidí za jeho odchodem do Saúdské Arábie jen peníze, on přesvědčuje: „O ty mi nikdy nešlo. Je to něco nového, zajímavého a vzrušujícího.“

  • Fabinho

    Al Ittihad / 47 milionů eur (1,16 miliardy korun)

    Zatím poslední rána pro Kloppa. S odchodem Brazilce nepočítal… Jediný defenzivní záložník a zmizel. Však kolik taky nadělal problémů Liverpoolu, který na poslední chvíli sháněl náhradu. Neuspěl u Caiceda ani Lavii. Nakonec sáhl po Japonci Endovi. Fabinho se v 29 letech umínil, že vyslyší volání ze Saúdské Arábie a rozepsal novou kapitolu: Život bez Jürgena.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud