14. února 2024 • 14:37

Pravidlová revoluce? V Anglii chtějí modré karty, proti jsou FIFA i trenéři

Autor: hyš
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už teď mají svých problémů dost. Angličtí sudí musejí snášet kritiku snad každý týden, od nové sezony by navíc mohla být do pravidel zařazena průlomová novinka. Dle očekávaného protokolu IFAB (Rady mezinárodní fotbalové asociace) mají v Anglii přemýšlet o zavedení modrých karet a s nimi spojené „trestné lavice“. S pochopením se však uvažované řády nesetkaly třeba u FIFA či trenérů klubů Premier League. O co se konkrétně jedná a kdy by mohlo ke změně dojít?



Nejeden fanoušek ostrovní kopané vám řekne, že pokud má liga nějakou slabinu, jsou to sudí. Před sezonou sice byla zveřejněna nová pravidla, která je měla mimo jiné chránit, kýžený výsledek se však nedostavil.

A jak chtějí v Anglii arbitrům do budoucna pomoct? Uvažuje se o zavedení modrých karet, které by sudí udíleli za protesty a evidentní taktické fauly. Hráč, který „modrou“ inkasuje, by pak dalších deset minut strávil mimo hru na jakési „trestné lavici“.

IFAB si od inovace slibuje právě ochranu rozhodčích. Dle jejího narativu by opatření mělo ještě více eliminovat protesty hráčů proti rozhodnutí sudích. Stejného názoru je i výkonný ředitel FA (Fotbalové asociace, nejvyššího řídícího orgánu anglického fotbalu) Mark Bullingham. „Novinka byla úspěšně testována na neprofesionální úrovni. Hráči o hrozbě vyloučení na 10 minut vědí, k rozporům s arbitry tak nedochází. Doufám, že stejný efekt by modrá karta měla i na nejvyšší úrovni.“

Podobnému trestu by dostály i zjevné taktické fauly. Vzpomeňme na finále posledního evropského šampionátu ve Wembley. Na konci základní hrací doby zápasu mezi Anglií a Itálií uniká po pravé straně Angličan Bukayo Saka, stoper Itálie Giorgio Chiellini nestíhá. K jeho zastavení tak použije zjevné držení za dres bez jakékoliv snahy zasáhnout v rámci pravidel. Právě podobný zákrok je učebnicovým faulem na modrou kartu.

V případě, že hráč dostane během zápasu další „modrou“, je automaticky vyloučen do konce utkání – dostává tedy kartu červenou. Stejně by tomu bylo i při kombinaci modrého a žlutého kartónku.

Ovšem opatrnější je FIFA, která má na valné hromadě IFAB poloviční hlasovací sílu. „Jakákoliv potenciální implementace takového pravidla bude probíhat odpovědným způsobem a od nižších úrovní,“ vyjádřila FIFA na sociální síti X své stanovisko, které hodlá prezentovat právě na valné hromadě.

V současnosti jdou přitom z Anglie hlasy, že uvažovaným termínem zařazení revolučního pravidla je příští sezona FA Cupu.

Velmi kritičtí jsou k inovaci i trenéři klubů Premier League, ač si kvůli potenciálním postihům musejí dávat pozor na jazyk. „Není to dobrý nápad. Až bude kamera vypnutá, řeknu vám k tomu víc,“ prohlásil s ironickým úsměvem Mauricio Pochettino, trenér Chelsea. Kouč Tottenhamu Ange Postecoglou pro změnu trefně přidal: „Jiné sporty se snaží hru zrychlit, my ji zpomalujeme…“

Nejvíce otevřený byl Jürgen Klopp. Trenér Liverpoolu ví, že jeho dny v Anglii se (minimálně pro tuto chvíli) krátí a nezdráhal se otevřeně prohlásit: „Na první pohled to určitě nevypadá jako fantastický nápad. Ani si nevzpomínám, kdy tihle pánové s nějakým skvělým nápadem přišli. Je mi 56 a zatím… nikdy!“

Pokud by pravidlo schvalovacím procesem prošlo a skutečně měli rozhodčí v příští sezoně FA Cupu v kapsičkách i karty modré barvy, je velká otázka, zda nebude inovace kontraproduktivní.

Valná hromada IFAB je na programu na začátku března.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud