Martin Pešout
18. dubna 2020 • 20:15

TOP Češi ve francouzské lize: Rozehnal v PSG, Šmicer nebo cestovatel Kubík

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    I ve francouzské lize se objevila celá řada českých fotbalistů. Spousta z nich hrála ve svých klubech důležitou roli. Po odchodu brankáře Tomáše Koubka z Rennes ale žádný z tuzemských fotbalistů ve Francii momentálně nepůsobí. Přesto jsme vybrali 5 Čechů, kteří v Ligue 1 zanechali výraznou stopu. Více ve VIDEU.

  • JAROSLAV PLAŠIL

    Prakticky svou celou kariéru strávil ve Francii Jaroslav Plašil. V roce 1999 se stěhoval do Monaka po mistrovství Evropy hráčů do 16 let. V jeho dresu se později dokázal prosadit do základní sestavy „A“ týmu. Z lavičky pak sledoval finále Ligy mistrů v roce 2004, kde jeho Monako podlehlo Portu. Po 165 zápasech v monackém knížectví odešel do Španělska, později se ale do Francie vrátil a v Girondins de Bordeaux strávil deset neuvěřitelných let, během kterých zvládl na jihozápadě Francie 341 utkání. Po minulé sezoně se pak s profesionální kariérou definitivně rozloučil. 

    Jaroslav Plašil by mohl dostat roli ve vedení Bordeaux Jaroslav Plašil by mohl dostat roli ve vedení BordeauxFoto Twitter.com/FC Girondins de Bordeaux

  • VLADIMÍR ŠMICER

    Ve Francii se prosadil i Vladimír Šmicer. Po veleúspěšném EURO 1996 si ho vyhlédlo Lens, kam odešel ze Slavie. Ze strany Francouzů to nebyl výstřel do tmy, protože v Poháru UEFA Slavia se Šmicerem v sestavě právě Lens vyřadila. V průmyslovém městě u belgických hranic potom strávil tři roky, během kterých odehrál 91 zápasů a skvělými výkony se katapultoval až do Liverpoolu. Fanoušci se ho ve Francii ale ještě dočkali. V rozmezí let 2005 až 2007 působil v Bordeaux. Tam ve 34 zápasech čtyřikrát skóroval. Bordeaux jej navíc chtělo už dříve, nejdřív přestup ale zhatilo Šmicerovo zranění kolena. 

    Vladimír Šmicer jako hráč Bordeaux Vladimír Šmicer jako hráč BordeauxFoto Profimedia.cz

  • DAVID ROZEHNAL 

    Kdo z českých fotbalistů může říct, že hrál za Paris Saint-Germain? David Rozehnal ano. Do francouzského hlavního města přišel v roce 2005 z belgických Brugg. PSG v té době sice nepatřilo mezi nejlepší týmy Evropy jako dnes, přesto si Rozehnal tohoto angažmá rozhodně může cenit. V Paříži odehrál 75 utkání a vykopal si působení v Premier League, kam si ho vytáhl Newcastle. V roce 2010 se navíc Rozehnal do Francie vrátil, když vyslyšel nabídku z Lille. Tam nakonec strávil dalších pět let a v jeho dresu získal i francouzský titul.

    David Rozehnal v dresu PSG David Rozehnal v dresu PSGFoto Profimedia.cz

  • LUBOŠ KUBÍK

    Během své kariéry toho hodně prošel i Luboš Kubík. Objevil se v Severní Americe, v Německu, Itálii a právě Francii. V rozmezí let 1991 až 1993 odkopal 70 duelů za Méty. V jejich barvách čtrnáctkrát skóroval, což také není vůbec špatná bilance.

    Luboš Kubík v redakci deníku Sport dostal na památku speciálně vytvořenou titulní stranu Luboš Kubík v redakci deníku Sport dostal na památku speciálně vytvořenou titulní stranuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • PETR ČECH

    Náš výčet zakončíme u Petra Čecha. Dnes legendární gólman se na startu své kariéry vydal ze Sparty do Francie. V jeho tehdejších dvaceti letech jej zhruba za 150 milionů korun vykoupilo Rennes. To tehdy bývalo jedním z nejbohatších klubů francouzské ligy, v tabulce se ovšem pohybovalo ve středu nebo spíše až v druhé polovině. V Rennes byl každopádně Čech jasnou brankářskou jedničkou a v sedmdesáti duelech vychytal dvaadvacet čistých kont.

    Petr Čech vychytal v 70 za Rennes 22 čistých kont Petr Čech vychytal v 70 za Rennes 22 čistých kontFoto LEGNER JAROSLAV / Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud