Jakub Dvořák
24. listopadu 2020 • 13:13

Kam přestoupí Král? Analytik rozebírá kluby z Anglie: West Ham nebrat

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Go West! Fráze, na kterou by se měli v Moskvě připravovat. Už brzy ji nejspíš opora Spartaku Alex Král vyřkne nahlas. O českého fotbalového reprezentanta se zajímají kluby z Premier League! iSport.cz oslovil analytika pražské Dukly a společnosti 11Hacks, který vybral pět klubů, kam by kudrnatý středopolař pasoval. A vysvětlil, proč to není zrovna West Ham s českou kolonií. „Bavíme se o klubech ze spodních pater. Není to kvůli tomu, že by Král na lepší neměl, ale v těch lepších je až na výjimku jeho post obsazený a konkurence je tam obrovská,“ říká Jurij Dinaburskij.

  • Proč je o Krále zájem v Anglii?

    Bývalému záložníkovi Teplic a Slavie náramně sedl styl trenéra Domenica Tedesca, který sází na rozestavení 3-5-2. K tomu navíc aplikuje aktivní fotbal s důrazem na presink. Král pak figuruje v trojici středopolařů jako typický čistič. A zde se dostáváme k jeho přednostem.

    „Král figuruje na předních příčkách některých pokročilých dat. Například je nejlepším hráčem v lize co se týká zablokovaných přihrávek a v odebírání míče patří mezi tři nejlepší hráče,“ říká Jurij Dinaburskij, jenž pracuje pro pražskou Duklu a zároveň pro českou analytickou společnost 11Hacks.

    Aby mohl vybrat pět ideálních klubů pro dokonalý rozvoj reprezentačního záložníka, musí uvést i jeho zápory. „Ačkoliv se to nezdá, má nedostatky v ofenzivní fázi. V klíčových přihrávkách patří v Rusku k podprůměru. To samé se týká přihrávek do vápna,“ dodává.

    A co cenovka 30 milionů liber? Je skutečně představa vedení Spartaku reálná? „Podle mého názoru je ta hodnota schválně nastřelená. Svědčí to o tom, že Spartak hráče nechce prodat. Pokud by však došlo na samotná jednání, myslím si že reálná cena za Krále se pohybuje mezi 20 a 25 miliony,“ dodává Dinaburskij.

    Jarošík komentuje Alexe Krále. Je mladý, ale musí si vydobýt respekt, říká
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Brighton

    Pozice: 16.
    Trenér: Graham Potter
    Konkurenti: Ben White, Yves Bissouma,

    Ambiciózní klub z jižního pobřeží Anglie má s českými fotbalisty zkušenosti. V minulosti zde působili Jiří Skalák a Aleš Matějů. Nyní tým vede Graham Potter, který se proslavil tím, že vytáhl Östersund ze čtvrté do elitní švédské ligy. Postoupil s ním do Evropské ligy a prohnal zaběhlé evropské značky.

    Očima analytika: „Jeví se jako nejlepší varianta. Hrají podobným stylem jako Spartak a mají i podobně rozdělené role středních záložníků. Hlavní je však herní způsob, držení míče, aktivita a presink. Pro Krále by to byl ideální klub na adaptaci v Anglii. Bez větších změn by si tam mohl přenést návyky z Ruska. A to platí i z hlediska konkurence. Otázkou zůstává, zda by za něho zaplatili údajných 30 milionů liber.“

    Rozhodčí Chris Kavanagh ve chvíli, kdy proti Brightonu nařídil po poslední akci zápasu penaltu Rozhodčí Chris Kavanagh ve chvíli, kdy proti Brightonu nařídil po poslední akci zápasu penaltuFoto Reuters

  • Fulham

    Pozice: 18.
    Trenér: Scott Parker
    Konkurenti: André Zambo Anguissa, Mario Lemina, Harrison Reed

    V Londýně byste kultovnější stadion než Craven Cottage zřejmě nenašli. Nováčka Premier League vede bývalý vynikající záložník Scott Parker. Ale má to nahnuté. Fulham prohrál sedm z devíti ligových zápasů. I zde najdeme českou stopu. Hrávali tu Tomáš Kalas, Zdeněk Grygera, Marcel Gecov či brankáři Jan Laštůvka a Jaroslav Drobný.

    Očima analytika: „Nemuselo by jim dělat problém zaplatit větší částku. Navíc po devíti kolech mají špatnou bilanci a druhým argumentem je zóna defenzivního záložníka. Když se podívám na jejich defenzivní mapu, jak dobře brání prostor, u Fulhamu je to nejvíce průchozí prostor v celé Premier League. Tím pádem je jasné, že hráče, který by zastavoval míče a rozdával je dopředu, nutně potřebují. Jejich nízký blok by byl pro Krále jednoduší. V té záložní trojici by převzal roli tzv. „bořiče“. Navíc by měl velkou šanci pravidelně nastupovat, aby se dál výkonnostně posouval.“

    Scott Parker Scott ParkerFoto Reuters

  • Wolverhampton

    Pozice: 9.
    Trenér: Nuno Espirito Santo
    Konkurenti: Leander Dendoncker, Ruben Neves

    Pod čínskými majiteli se proslavili jako celek, kterému radí manažer Cristiana Ronalda . A jeho vliv je značný. Portugalský kouč Nuno Espirito Santo si do Anglie přibalil hned několik svých krajanů a na ně sází. Mezi nejznámější patří Rubén Neves a Diogo Jota. Poslední jmenovaný v létě posílil Liverpool za 45 milionů liber (cca 1,3 miliardy korun).

    Očima analytika: „Přes Leandera Dendonckera by to měl hodně složité, ale v aktuálním ročníku vypadá dost podprůměrně a myslím si, že by brzy mohli začít hledat náhradu. Když se podívám na defenzivní mapu, mají velkou díru v levé záložní řadě. Vede tudy nejvíc akcí soupeřů, což by hráč typu Krále mohl vyřešit a zacelit ji. Navíc by to pro něj v tříbobráncovém systému jako hraje Spartak, mohla být zajímavá destinace.“

    Leander Dendoncker (vpravo) rozhodl o výhře Wolves Leander Dendoncker (vpravo) rozhodl o výhře WolvesFoto Twitter.com/Wolves

  • Southampton

    Pozice: 5.
    Trenér: Ralph Hasenhuttl
    Konkurenti: Oriol Romeu, Ibrahima Diallo

    Víte, kde do velkého fotbalu pronikli Gareth Bale, Alan Shearer, Theo Walcott či Alex Oxlade-Chamberlain? Ano, správně. Saints nyní vede Ralph Hasenhuttl, kouč, který postoupil s Lipskem do bundesligy. A Češi? Jasně, znají je tu. Především Rudolfa Skácela. Spolu s ním klubový dres oblékli i Mario Lička a Tomáš Pekhart.

    Očima analytika: „Menší klub v horní polovině tabulky. Presuje soupeře ještě víc, než například Spartak. Jsou aktivnější a důraznější. Nicméně hráč jako Král by se jim nyní hodil. Oriol Romeu má sice konkurenci v podobě Ibrahima Dialla, ale co vím, nejsou s ním spokojení. Otázkou zůstává, zda by klub uvolnil tak velké množství peněz. Kdyby se jim povedlo požadovanou sumu u Spartaku srazit, mohli by do toho jít. Ralph Hasenhuttl velmi dobře zná práci trenéra Domenica Tedesca, který vede Spartak. Vím, že se znají a fotbal spolu hodně rozebírají.“

    Southampton překvapuje Premier League Southampton překvapuje Premier LeagueFoto Reuters

  • Newcastle

    Pozice: 15.
    Trenér: Steve Burce
    Konkurenti: Isaac Hayden, Matthew Longstaff, Jonjo Shelvey

    Jako první vám naběhne Alan Shearer. Poté Pavel Srniček. A těm nejbystřejším i David Rozehnal. Jenže to je minulost. V současnosti se „straky“ trápí. Majitel Mike Ashley několikrát uvažoval o prodeji klubu. Novým vlastníkem se měl stát arabský korunní princ a Newcastle měl být nejbohatším celkem v Premier League. Ale z obřích manévrů sešlo.

    Očima analytika: „Případný přestup by pro ně mohlo být hledáním řešení jejich aktuální situace – takhle dobrého defenzivního hráče nemají. Podle mého názoru by to ale nebyl úplně nejlepší klub. I vzhledem k tomu, jakým herním stylem se Newcastle prezentuje. Stejný důvod bych viděl i v případě West Bromwiche. Jsou to týmy, které hodně brání a potřebují získat hráče, který okamžitě zapadne, bude dobrý v soubojích jeden na jednoho a zároveň bude nebezpečný kolem velkého vápna. Královi by to mohlo uškodit, protože bude potřebovat prostor na adaptaci.“

    Fotbalisté Newcastlu porazili Everton 2:1. Fotbalisté Newcastlu porazili Everton 2:1.Foto Reuters

  • Proč ne West Ham?

    Pozice: 8.
    Trenér: David Moyes
    Konkurenti: Declan Rice, Tomáš Souček

    „West Ham jedná o přestupu Alexe Krále z Moskvy. Spartak za něj vloni zaplatil 12 milionů eur a bude chtít minimálně 18. Současný kontrakt má do roku 2024 s příjmem přibližně milion euro ročně,“ napsal na Twitter Artur Petrosjan, ruský novinář spolupracující například s UEFA. Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král. Česká klika v západním Londýně. Fanoušci jsou nadšení, datový analytik Jurij Dinaburskij však možný transfer jako ideální volbu nevidí.

    Očima analytika: „Představa, že by hrál vedle Součka, je velice lákává. Nicméně velkou hvězdou West Hamu je nyní Declan Rice a nemyslím si, že by kupovali tak drahého hráče na lavičku, aby ho jednou nahradil. Reálné by to mohlo být, kdyby Rice klub opustil. Ale myslím si, že by Královi systém West Hamu moc neseděl. Po Riceovi jsou vyžadovány mnohem ofenzivnější úkoly, než je to v případě Krále v Rusku. I když v reprezentaci je schopný hrát box to box záložníka, což znamená, že pracuje na velkém prostoru, má velký akční rádius a oběhá spoustu kilometrů, vyžadovali by od něj věci, ve kterých není až tak silný. Adaptace by pak byla rozhodně těžší. Kdyby „kladiváři“ hledali náhradu za Rice, museli by se zaměřit na typologicky jiného hráče.“

    Češi v evropských ligách: Simič poprvé v základu, Coufal se Součkem zvedají West Ham
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud