25. září 2023 • 12:40

Derby v Holandsku: kelímek, světlice a konec. Tohle není Ajax, zní z klubu

Autor: hyš
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

De Klassieker, jinými slovy jeden z vrcholů Eredivisie. Derby mezi Ajaxem a Feyenoordem. Zápas o to třaskavější, že hosté z Rotterdamu v minulé sezoně sesadili celek z hlavního města z ligového trůnu. Ten se dokonce po 13 letech nezvládl kvalifikovat ani do bojů o Ligu mistrů. Do nynějšího ročníku navíc nevstoupil dobře, a když se v nedělním derby postavil proti rozjeté mašině z Rotterdamu, bylo rychle hotovo. V 37. minutě vedli hosté 3:0, po necelé hodině hry byl zápas kvůli nepokojům ukončen. Než se tak stalo, došlo i na dvě přerušení. Po zápase přišel o práci sportovní ředitel Ajaxu Sven Mislintat. 



Feyenoord se v současné době veze na pozitivní vlně ofenzivního fotbalu. Pro Nizozemsko tak příznačného. Příjemností je, že součástí jednoho z nejlepších celků Nizozemska jsou i Dávid Hancko s Ondřejem Lingrem, kteří do přístavního města zamířili z pražských „S“. Po rozpačitém startu zapnuli v Rotterdamu mód, který je v minulé sezoně dovedl až k zisku titulu. Na tři vysoká vítězství a pohodlný vstup do skupiny Ligy mistrů navázali i v Amsterdamu.

Ajax dokonale načal Santiago Giménez, jenž dvěma góly poslal svůj tým už v 18. minutě do dvoubrankového vedení. V ten moment začala atmosféra mezi domácími ultras bobtnat. Po nepovedeném startu vhodil někdo z ochozů na hrací plochu plastový kelímek, kvůli čemuž se derby přerušovalo poprvé.

Jenže pauza domácím fotbalistům vůbec nepomohla. Po zvýšení Igora Paixaa na 3:0 přiletělo na hřiště několik světlic, což vedlo k opětovnému přerušení. Rozhodčí následně nechal ve hře pokračovat, atmosféra v hledišti však s přibývajícím časem houstla. V 56. minutě pak došlo k ukončení zápasu, na hřiště totiž někdo z domácích příznivců vhodil další pyrotechniku.

„Klub se od tohoto chování naprosto distancuje, tohle není součástí identity Ajaxu,“ znělo v prohlášení amsterdamského giganta. Ani hosté však nebyli nastalou situací potěšeni. „Je opravdu velmi nepříjemné, že tak velký zápas skončí tímhle způsobem,“ lamentoval trenér Feyenoordu Arne Slot.

Po jeho ukončení ještě situace eskalovala mimo stadion, někteří nespokojení fanoušci se pokoušeli vtrhnout zpět do útrob. A jelikož se to několika jedincům povedlo, zůstala výprava z Rotterdamu pro jistotu v šatnách do chvíle, než policie celou situaci uklidnila a rozehnala bouřící dav.

„Zklamání z úvodu sezony chápu, ale s takovýmto vyjádřením nesouladu opravdu nesouhlasíme,“ potvrdil stanovisko ředitel Ajaxu Jan van Halst. „V současné době nevíme, jak bude dále celá situace řešena. Jsme opravdu zklamaní,“ dodal. Zápas bude dohrán bez diváků ve středu.. Ajax je v neúplné tabulce soutěže až čtrnáctý s pouhými pěti body. 

Další pikantní situace měla nastat i před samotným zápasem. Sven Mislintat, sportovní ředitel Ajaxu, údajně vtrhnul do šatny a informovat hráče o nahnuté pozici trenéra Maurice Steijna. Jediný, kdo zatím ale dostal padáka, byl právě Mislintat. „I kvůli neuspokojivým výsledkům ztratil důvěru vedení,“ zdůvodnil amsterdamský celek.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud