Jonáš Bartoš
5. února 2020 • 13:15

Hádky v Barceloně. Vyhazov trenéra hodil šéf na hráče, vytočil Messiho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Barceloně na Camp Nou slunce příliš nesvítí. Na hřišti, ani v kancelářích. Výroky Erika Abidala, sportovního ředitele klubu, v šatně vyvolaly negativní reakce. Někdejší obránce pro španělský sport.es popsal vyhazov trenéra Erneste Valverdeho. Naznačil, že hráči pod ním nechtěli pořádně pracovat, na to konto se ozval hlavní kápo Lionel Messi. „Tak ať řekne jména,“ naznačil svému šéfovi. Hned se začlo spekulovat i o tom, zda Messi klub po sezoně neopustí...



Katalánský gigant sáhl k trenérské rošádě na začátku ledna po vyřazení v semifinále španělského Superpoháru s Atlétikem Madrid (2:3). Po Ernestu Valverdem, který klub dovedl ke dvěma titulům a triumfu v Superpoháru i španělském poháru, začal úřadovat Quique Setién.

Podle informací z klubu ale vedení na Camp Nou o změně přemýšlelo mnohem dřív. „Trenéra už jsme řešili v létě, sháněli všechny možné informace,“ prohlásil v upřímné zpovědi pro sport.es sportovní ředitel Barcelony Eric Abidal. „Prezident (Josep Maria Bartomeu) se nakonec rozhodl prodloužit kontrakt (s Valverdem). Akceptovali jsme to, šlo o klubové rozhodnutí. Jenže brzy jsme viděli, že náš problém nemá co dělat s výsledky, ale s děním uvnitř mužstva. Není lehké dělat taková rozhodnutí, ale po El Clásiku (18. prosince s Realem 0:0), jsme začali konkrétně pracovat na jeho odvolání,“ upřesnil.

Problémy se v Barceloně dusily pod pokličkou minimálně během podzimu. „Zajímala nás předváděná hra. Výkony hráčů, jak pracují ti, co tolik nehráli. Na tyhle detaily se soustředím. Hodně hráčů nebylo spokojených, nebo netrénovalo tak tvrdě, byly tam i nějaké vnitřní problémy,“ naznačil někdejší obránce týmu, který úspěšně překonal rakovinu.

Naťukl tak citlivý vztah trenéra s hráči. „Mezi trenérem a hráči to bylo v pořádku, ale děly se tam věci, které jako bývalý hráč vycítím. Řekl jsem vedení, co si myslím, a nakonec jsme došli ke společnému řešení,“ vysvětlil jmenování Setiéna.

Výroky směrem do kabiny ale odpálil bombu. Takovou, že se veřejně ozval Lionel Messi, nejdůležitější postava klubu. A to už musí být, aby něco prohlásil muž, který je většinu kariéry ke klubu naprosto loajální.

„Muž zodpovědný za sportovní stránku prohlásí, že 'hodně hráčů nebylo spokojených a 'hodně z nich nepracovalo pořádně'. Upřímně, takové řeči nemám rád. Hráči jsou zodpovědní za to, co se děje na hřišti. My jako první poznáme, že nám to nejde. Ale lidé ze sportovního vedení zase zodpovídají za své kroky,“ ohradil se kapitán týmu. „Navíc pokud mluví o hráčích, měl by říct konkrétní jména. Pokud ne, poškozuje nás to a vyvolává řeči, které nejsou pravdivé,“ dodal nejlepší střelec v historii klubu.

Lionel Messi a Eric Abidal v době, kdy společně nastupovali za Barcelonu
Lionel Messi a Eric Abidal v době, kdy společně nastupovali za Barcelonu

Messimu se neplní přání

Mít Messiho na své straně je pro Barcelonu naprosto klíčové. V aktuální sezoně drží bilanci 24 zápasů, 19 gólů a 12 asistencí. Málokdo si dovede představit, v jakém srabu by se tým ocitl, kdyby na hřišti neřádil jeho vůdce.

Jenže argentinský fenomén nemá důvod k úsměvům. Zvlášť v této době, kdy na střílení gólů zbyl prakticky sám. Luis Suárez je dlouhodobě vyřazený po operaci kolene, v úterý klub potvrdil, že si zranění stehenního svalu obnovil Ousmane Démbelé, což ho nejspíš vyřadí také do konce ročníku.

Barceloně zbývá do útoku pouze Messi, Griezmann a teprve sedmnáctiletý Ansu Fati. A kvůli tomu, že vedení nebylo schopné do uzávěrky přestupů sehnat adekvátní doplnění, se Messi nejspíš pěkně čertí. Ke všemu jdou ze Španělska zprávy, že hraje i přes bolest v kyčli.

Messi už v létě volal po příchodu Neymara - nestalo se. V lednu si přál na lavičku svého někdejšího parťáka a barcelonského odchovance Xaviho - nestalo se. Teď chtěl k sobě posilu do útoku - nestalo se.

Při rostoucím napětí se začíná řešit i Messiho samotný konktrakt, který vyprší v červnu 2021. Výstupní klauzule činí astronomických 700 milionů eur (18,2 miliardy korun), Messi má údajně ale i domluvu, že po každé sezoně může z Barcelony odejít bez aktivace klauzule, pokud zvolí klub mimo Evropu. „Chtěl bych si ještě zahrát v Argentině za Newells, kde jsem vyrůstal,“ pravil 32letý borec několikrát.

Barcelona slova svého lídra samozřejmě mírní. „Jsem optimistický. Máme nejlepšího fotbalistu na světě a neměli bychom o něj přijít. Myslím, že Messi je tady šťastný a užívá si fotbal. Hraje na té nejvyšší úrovni, zdolává rekordy. Jako klub ho chceme dělat ještě šťastnějším. Proto mu musíme shánět ty nejlepší spoluhráče, každý rok vylepšovat tým a mít co největší šance hrát o titul,“ ujišťoval Abidal.

Nicméně realita od růžového obrazu, který se fanouškům snaží malovat šéf zodpovědný za sportovní úsek Barcelony, vypadá evidentně jinak. Což se před klíčovou fází sezony nikomu na Camp Nou nehodí.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud