Jakub Plaskura
29. května 2023 • 21:45

Nečekaní střelci TOP lig? Mág sestupů, kanón z Brooklynu i kolega Pavlenky

Vstoupit do diskuse
0
  • Kanonýři evropských top lig, které jste možná nečekaliKanonýři evropských top lig, které jste možná nečekaliFOTO: koláž iSport.cz

    Haaland, Mbappé nebo Lewandowski? Tentokrát zapomeňte. V nejlepších evropských ligách umí pálit ostrými i forvardi, o kterých jste dosud tolik neslyšeli. Hrají na adresách, kde bychom největší fotbalové celebrity hledali marně, přesto jsou v tabulce střelců proklatě vysoko a možná vyhlížejí velký přestup. 

  • FOLARIN BALOGUN (Stade Reims/Arsenal)

    Ligue 1: 36 zápasů/20 gólů

    Je to průlomová sezona pro jednadvacetiletého mládence? Zdá se, že ano. Pod belgickým koučem Willem Stillem prožívá svou francouzskou pohádku v Reims, kde je však pouze na hostování z Arsenalu a Mikel Arteta si jistě mne ruce. Po fešácké sezoně by asi v Londýně Balogun šanci dostat měl. Patří k nejlepším kanonýrům francouzské ligy. Loni na hostování v Middlesbrough se mezi dospělými rozkoukal a teď už ukazuje svůj potenciál. Rodák z Brooklynu se stále ještě může rozhodovat, jestli chce reprezentovat Anglii nebo USA. Pokud bude takhle pokračovat, ani dres Albionu by mu nemusel být zapovězen.

    Folarin Balogun hostoval v Reims z ArsenaluFoto profimedia.cz

  • HABIB DIALLO (Štrasburk)

    Ligue 1: 36 zápasů/20 gólů

    Senegalské kladivo válí za Štrasburk ve francouzské lize a těžko říct, jak dlouho tam ještě setrvá. Patří mezi obávané střelce v zemi pod Eiffelovkou už nějaký ten pátek. Nejprve se dokázal prodat za lepším v Métách. Ve Štrasburku válel tři sezony. V 27 letech je v nejlepším věku, aby po něm teď sáhl někdo movitější ve Francii, nebo aby šel za lepším úplně někam jinam.

    Habib Diallo se v hierarchii kanonýrů Ligue 1 stále posouvá výš a výšFoto profimedia.cz

  • JOSELU (Espanyol Barcelona)

    La Liga: 34 zápasů/16 gólů

    Oslavil Kristova léta, ale píše těžko uvěřitelný příběh. Kdo může třeba říct, že má v kariéře průměr gólu na utkání v Realu Madrid? Je to právě Joselu, který před více než deseti lety nastoupil v dresu Bílého baletu jednou v lize a jednou ve španělském poháru. V obou zápasech dal gól. Pak šel na zkušenou do zahraničí, ale v Německu kdovíjaký šutér nebyl, v Anglii se mu nedařilo v dresu Newcastlu vůbec, a tak se vrátil domů. Zajímavostí je, že loni sestoupil s Alavésem, tak přešel do Espanyolu a sestoupil zase. Sám Joselu si ale drží bilanci půl gólu na zápas a je to jeho nejlepší sezona v kariéře. Díky tomu taky ve svém věku nakoukl do reprezentace. A co myslíte? Prostě nestárne. Při své reprezentační premiéře dva dny před 33. narozeninami šoupnul Norům v kvalifikaci o ME během deseti minut dva kousky.

    Joselu v dresu Espanyolu BarcelonaFoto Reuters

  • BOULAYE DIA (Salernitana/Villarreal)

    Serie A: 33 zápasů/16 gólů

    Další senegalská stopa našeho výčtu. Dia už na sebe upozornil v předminulé sezoně, kdy v dresu Reims nasázel ve francouzské lize 14 branek v 36 zápasech. Proto po něm sáhl Villarreal. Žlutá ponorka věřila, že našla svůj kanón, jenže Dia zůstal za očekáváním. Ne, že by to byl úplný propadák, ale 5 gólů a stejný počet asistencí v 25 zápasech bylo málo. V této sezoně byl proto vyslán už do třetí soutěže za tři roky. Je suverénně nejlepším střelcem Salernitany v Serii A a skromný klub se díky jeho potenci zachrání. Je mu teprve 26 let, takže to vypadá, že mu ve Villarrealu ještě šanci dají.

    Prosadí se Boulaye Dia i ve Villarrealu po návratu ze Salernitany?Foto koláž iSport.cz

  • NICLAS FÜLLKRUG (Werder Brémy)

    Bundesliga: 28 zápasů/ 16 gólů

    Věčná škoda, že se v dubnu zranil. Díky jeho 16 gólům v 28 zápasech se Werder v první bundeslize udržel. Ba co více, třicetiletý útočník se stal nejlepším střelcem ligy. Bez Füllkruga to ale moc nejde. Co se zranil, tak Brémy prohrávaly zcela pravidelně. Ono se to na první pohled nemusí zdát, ale byť je Německo fotbalová velmoc, momentálně chybí kanonýři. Nedoceněný Füllkrug je se 16 góly jasným důkazem. Další typický hroťák s německou vlaječku pak chybí. Ne nadarmo byl na MS a v Kataru jako jeden z mála Němců nepropadl, když dal 2 góly. Pokračuje v tom dál. Po světovém šampionátu stihl další tři přesné trefy ve dvou zápasech proti Belgii a Peru.

    Niclas Füllkrug držel nováčka z Brém v bundeslizeFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud