Michal Koštuřík
4. října 2023 • 04:40

Conde: ze Zlína hvězdou ve Švýcarsku! Nabídku z Ligue 1 Curych odmítl

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybavíte si záložníka Cheicka Oumara Condého? Za Zlín odehrál během dvou sezon a půl 68 zápasů, nedal ani gól. Přesto ho klub loni v červnu prodal za půl milionu euro (cca 12,5 milionů korun) do týmu švýcarského mistra FC Curych. Dnes je z něj hvězda tamní soutěže s nabídkami z lepších lig. V létě byl přestupovou prioritou pro francouzské Méty, nováčka Ligue 1. Žádal si ho také turecký Trabzonspor. Nejspíš ho brzy čeká ještě větší přestup.



Vedení Curychu veškerá jednání rychle utnulo, sestavu si bez guinejského elegána neumí představit.

Condeho výkonnost neustále roste. Po konci veterána Blerima Džemailiho, dlouholetého reprezentanta Švýcarska, definitivně ovládl střed hřiště právě bývalý zlínský záložník introvertní nátury. Už ve FORTUNA:LIGA na sebe upoutal, byť ho na několik měsíců zastavilo vyhoštění z Česka kvůli propadlým cestovním dokladům. „Snažil se být dominantní, sebevědomý. Statistiky, důležité pro jeho post, měl na vysoké úrovni. Odešel v pravý čas a přeju mu to,“ prohlásil před rokem kouč Jan Jelínek.

Rovněž pro curyšský tým je nepostradatelný. Na podzim vynechal jen tři minutky, když byl dvakrát na konci utkání střídán. Pouze s produktivitou je na tom stále bídně. Byť už poprvé na ligové úrovni skóroval. A to v dubnu proti Basileji, kdy zařídil remízu 1:1. „Že by chodil do boxu na hlavičky anebo do souboje, to v sobě nemá. Možná, že kdybychom hráli na dvě šestky a on byl ta útočnější, dostal by se do útoku víc. Ale jeho to dopředu netáhlo tolik jako jiné hráče. Neměl ten drajv. Nebyl tak hladový a dravý na to jít do šestnáctky. Na tréninku ovšem dával krásné branky. V šestnáctce si dovolil neskutečné kličky a ty šance proměňoval. Jenže to byla cvičení, kdy jsme byli blízko boxu,“ líčil Jelínek.  

Condeho přednosti jsou jinde než ve vápně soupeře. Skvěle čte hru, má elastický pohyb, výrazně zlepšil techniku, je silný v soubojích. Prostě nadstandardní „šestka“. V minulém ročníku zaujal i zástupce Arsenalu, s nimiž se švýcarský šampion střetl v Evropské lize. Dříve o něj usilovaly i Sparta se Slavií. „Bude lepší než Ibrahim Traoré,“ tvrdil zkušený trenér Bohumil Páník, jenž Condeho poznal právě při angažmá ve Zlíně.   

Už tam byl rodák z Conakry klíčovou personou mužstva a klub za něj doteď nenašel náhradu. Tu nemá ani Curych, proto nechce o odchodu trojnásobného reprezentanta Guineje ani slyšet. Odmítl Méty i Trabzonspor. Přitom Francouzi vyvinuli maximální úsilí, aby mladého záložníka získali do svých služeb. „Kategoricky odmítáme, že Cheick někam přestoupí,“ vzkázali šéfové Curychu, za který Conde dosud odehrál 52 zápasů s bilancí jednoho gólů a tří asistencí.

Mimochodem, Zlín má pořád ve hře další bonusy za záložníkův kariérní vývoj.  

Podle specializovaného serveru Transfermarkt.com je Guinejcova aktuální hodnota 1.6 milionu euro (cca 39 milionů korun). O fous vyšší (1.7) má v týmu pouze španělský křídelník Adrián Guerrero, někdejší hráč rezervy Valencie.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud