Stanislav Hrabě
28. května 2015 • 15:49

Zoufalý Blatter: Dál všemocný vládce fotbalu, nebo zlomený stařec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Kongresu FIFA v Curychu se nový šéf světového fotbalu bude volit! Vzhledem k okolnostem, kdy švýcarská policie zadržela devět prominentních funkcionářů včetně dvou viceprezidentů věc nepochopitelná, přímo skandální. Volby se měly odložit. Ale dosavadní šéf Joseph Blatter nemá jinou možnost. Ví, že má poslední šanci zůstat v čele světového fotbalu. Jinak se stane zlomeným starcem, příští rok mu bude 80 let, jenž ztratí smysl života.



Přestože americká FBI z jeho týmu vyďobala několik věrných sluhů, je přesvědčen, že jim má stále dost, aby ve volbách porazil jediného protikandidáta jordánského prince Alího bin Husájna. Dokáže si spočítat, že poskytnout čas evropské opozici, aby se nejen semkla, ale především vyslala na zteč svého předsedu Michela Platiniho, by byla sebevražda. Na asijského soupeře, jenž vzhledem k arabskému původu ztrácí s ohledem na bestiální řádění Islámského státu automaticky sympatie, si stále troufá.

Blatter nedáno přiznal, že fotbal je jeho celý život a bez něj nemá jeho další existence smysl. Zapomněl přidat, že fotbal jen z pozice světového šéfa, kdy si užívá nebývalého přepychu se zlatou platební kartou v kapse u saka. Především si však libuje v obrovské prestiži, není na zeměkouli vládce ať parlamentně volený či rodem do královské kolébky do této role předurčený, který by ho s okázalostí nepřijal. O to by rázem přišel.

Co by pak čtyřikrát rozvedený stárnoucí muž dělal? Ví to on, vědí to v jeho okolí, ví to i Platini. Ten nedávno prohlásil, že ho i chápe, ale na druhou stanu FIFA není ústav pro seniory, který by plnil starcovy touhy. A také řekl, že i on sám se začíná cítit, odpovědný za to, aby se tak už dále nedělo. Nepřímo tím naznačil, že do příštích voleb už půjde s plnou razancí.

Proto jsou pro Blattera ty zítřejší tak důležité. Buď výhra a oddálení skládání účtů, nebo porážka rovnající se bezpodmínečné kapitulaci. Ale ta by s odložením voleb byla naprosto jistá, bez šance na úspěch.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud