Ondřej Škvor
10. září 2015 • 04:55

Berbr zlobí kluby: Návrh smlouvy k samostatné lize se nemůže líbit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rámcová smlouva – až se na její podobě shodnou fotbalová asociace a kluby, může vzniknout samostatná liga. Jenže první návrh, který předložila FAČR a jehož duchovním otcem je Roman Berbr, se ligovým klubům nemůže líbit. Z ekonomických i politických důvodů.



Žádné peníze z veřejných peněz a loterií, pravidelný jedenáctimilionový příspěvek amatérskému fotbalu nebo ztráta pozic ve výkonném výboru. Takový je mimo jiné návrh rámcové smlouvy ze strany FAČR směrem k Ligové fotbalové asociaci, který zveřejnil deník Aktuálně.cz.

Smlouva má platit do roku 2036 a je dle jejího znění nevypověditelná.

Míč je teď každopádně na straně klubů, jež reprezentuje coby předseda ligového shromáždění Dušan Svoboda. „O finální podobě rámcové smlouvy nadále jednáme. Text jsem zanalyzoval a předal svým kolegům, v blízké době o něm budeme jednat v rámci ligy a posléze i s FAČR,“ řekl Svoboda.

Co tedy Berbr prostřednictvím FAČR v rámcové smlouvě požaduje a jak se k tomu podle Sportu postaví Svoboda, tedy LFA? Zajímavé jsou především dva okruhy.

Finance

Ligy pošle do amatérského fotbalu 11,4 milionu korun ročně, v závislosti na inflaci se částka bude upravovat. Televizní a marketingová práva budou převedena na LFA, ovšem FAČR musí souhlasit s jejich prodejem třetí osobě a navíc si nárokuje tři procenta z veškerých výnosů s těmito právy.

LFA by si naopak připsalo podíl na čistém zisku z činnosti reprezentace, tedy po odečtení nákladů.

Berbrův návrh pak vůbec neřeší případný podíl pro ligu z veřejných dotací a loterií.

Sport: Pro ligu jenom těžko skousnutelné. Jednak Svoboda už v minulosti zmínil, že na rozjezd by naopak přivítal, aby FAČR podporovala ligu, nikoli naopak. Dále, podmínka souhlasu o prodeji televizních práv třetí straně je z pohledu ligy sporná. A rozhodně nikoli naposled – naprosté odtržení od veřejných peněz (loni téměř 300 milionů korun) a loterijních zisků (cca 90 milionů) se klubům rovněž nemůže líbit.

Výkonný výbor

S návrhem rámcové smlouvy souvisí i požadavek na změnu stanov. Jak? Současný Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky čítá třináct členů, z toho lize přísluší pozice jednoho místopředsedy a další tři místa členů. Nově by to podle návrhu mělo být tak, že se výkonný výbor zúží na jedenáct členů – vypadne pozice ligového místopředsedy a jednoho člena za ligu. Kluby první a druhé ligy mají v současnosti možnost vyvolat mimořádnou valnou hromadu nadpoloviční silou svých hlasů, nově by to už musely tři čtvrtiny hlasů.

Sport: Pro ligu pochopitelně oslabení, to je jisté, bude logicky navrhovat udržení současného stavu, v případě nutnosti jinou formu změny. Nemusí to však být bod, na němž případná dohoda shoří. I když Svoboda už dříve prohlásil, že ho požadavek na změnu stanov zaskočil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud